|
Autor |
Wiadomość |
cezar88
Moje A8
Rocznik: 1992
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: manual
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Dawid
Jeżdzę: BMW 730 E32
Wiek: 36 Dołączył: 13 Cze 2009 Posty: 114 Skąd: Bełchatów/Pruszków
|
Wysłany: 2010-08-22, 22:21 rejestracja samochodu z małym ale...
|
|
|
Mam pytanko, kolo kupił samochód, zapłacił w skarbówce ale auta na siebie nie zarejestrował i sprzedał je dalej. Czy samochód trzeba zarejestrować przed jego dalszą sprzedażą czy niekoniecznie? czy przyszły nabywca nie bedzie miał kłopotów z jego zarejestrowaniem? |
|
|
|
|
|
|
|
tomek_m
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Tomek
Jeżdzę: Audi A8
Pomógł: 6 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 78 Skąd: Carlanstown Co.Meath
|
Wysłany: 2010-08-22, 23:04
|
|
|
Nie powinno byc problemu , kiedys kupilem ktore kilka razy zmienilo wlasciciela i nie byla przejestrowane , po prostu poszlem do urzedu z trzema umowami na to auto i tyle :-D |
_________________ audiclubislands.org
|
|
|
|
|
|
|
|
SJake
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Jacek
Jeżdzę: Aluminium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 192 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2010-08-23, 00:09
|
|
|
Nie będzie problemu. Najważniejsze, aby była opłacona skarbówka i przepisane OC po 30 dniach od daty na umowie. (chociaz to drugie WK nie interesuje przy rejestracji, jedynie przy odbiorze "twardziela") Jesli to wszystko jest, to w sumie można na "starych" blachach jezdzić nawet 10 lat Obowiązek przerejestrowania istnieje, ale za jego niedotrzymanie nie ma żadnych sankcji. |
_________________ A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL
POLISHANGEL
|
|
|
|
|
cezar88
Moje A8
|
Wysłany: 2010-08-23, 07:57
|
|
|
aha, no to gitara, dzięki za odpowiedzi |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-08-24, 07:46
|
|
|
Kolego cezar88, jeżeli Twoje byłe auto zmienia tak szybko właścicieli a Ciebie niepokoi fakt że nikt go na siebie nie rejestruje to dla własnego spokoju pojedź do swojego Urzędu Komunikacji i wypełnij papier pt.: Zawiadomienie o zbyciu pojazdu.
Jeżeli nie złożysz tego papieru a na samochodzie będą wciąż Twoje tablice i którykolwiek z nowych właścicieli nawywija coś głupiego (tankowanie za darmo, fotoradar, ucieczka z miejsca wypadku i inne głupie zdarzenia) to istnieje prawdopodobieństwo że także Ciebie będą ciągać i przepytywać o takie zdarzenia :evil: |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
cezar88
Moje A8
|
Wysłany: 2010-08-25, 08:59
|
|
|
no dobra, ale jak będę chciał je zarejestrować to muszę iść z kopiami poprzednich umów? bo przedtem było dwóch właścicieli którzy nie rejestrowali ich tylko sprzedawali dalej, fakt że to znajomi więc jak coś to jakoś te umowy załatwię. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-08-25, 14:53
|
|
|
aaaa, poprzednio zrozumiałem że chodzi o Twój samochód który komuś sprzedałeś ;-)
cezar88 napisał/a: | no dobra, ale jak będę chciał je zarejestrować to muszę iść z kopiami poprzednich umów? bo przedtem było dwóch właścicieli którzy nie rejestrowali ich tylko sprzedawali dalej, fakt że to znajomi więc jak coś to jakoś te umowy załatwię. |
Tak, musisz mieć umowy bo przecież UK musi na jakiejś podstawie wpisać Ciebie jako właściciela pojazdu a to przecież umowa kupna/sprzedaży lub faktura VAT przenosi prawo własności z jednej osoby na drugą.
Musisz mieć ze sobą całą historię zmiany właścicieli od tego który jest aktualnie wpisany w dowodzie rejestracyjnym do Twojego zakupu włącznie. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|