|
Autor |
Wiadomość |
Mc_Abra
Użytkownik
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Mirek
Jeżdzę: D2
|
Wysłany: 2016-01-09, 11:08
|
|
|
martin_rs4 napisał/a: | może tak....nigdy nie miałem styczności z koreańskim i oponami, ale może przypadkowo, może nie |
Ja powiem tak: nie miałem na początku tego wieku styczności z telefonami komórkowymi z Korei...
Wydawało mi się, ze Nokia, Siemens, Ericsson będą wiodły prym zawsze...
Gdzie są teraz te firmy?
Spokojnie, no offence martin_rs4, po prostu pracuje sporo z Chińczykami i Koreańczykami... Zaczynam ogarniać ich tok rozumowania. Nie zatrzymamy tego. Oni nie muszą robić żmudnych, praco i czasochłonnych testów i utrzymywać drogich laboratoriów...
Firmy takie jak Good Year. Michelin np. przekazały im gotowe rozwiązania jak robić dobre opony.
Skoro robią dla nich opony spełniające ich wszystkie wymagania, nie ma problemu zrobić takie same ze znaczkiem Nexen itp.
Nie mają rozdmuchanego socjalu jak w EU, nie mają tak dużych kosztów, nie muszą w końcu inwestować w drogie badania i innowacje bo robią to za nich koncerny, które by ciąć koszta przenoszą się do Azji.
Teraz dopiero świat zachodni zdał sobie sprawę, że strzelili sobie w kolano... nieco za późno się zorientowali... a może właśnie dobrze, dzięki temu mamy sporo tanich i coraz lepszych jakościowo towarów w EU
Hmmm na zdjęciu opona Bridgestone...
Co do "Made in China"... sporo się zmienia tamże... Coraz szersze gremia przekonują się, że jak nie ma napisu "Made in China" to znaczy że podróbka
Jeszcze w latach 50-tych ubiegłego stulecia "Made in Japan" było synonimem taniego bubla.
Widać to dosadnie w filmie "Powrót do przyszłości" kiedy w podróży do lat 50-tych Marty McFly pokazuje doktorowi procesor, a ten patrząc przez lupę mówi:
"Nie dziwię, że się popsuł, popatrz "Made in Japan"..."
Na co Marty mówi " Żartujesz? Japończycy robią najlepszą elektronikę w naszych czasach."
Podobnie będzie z "chińszczyzną". Za 20 lat nasze dzieci będą z dumą prezentować elektronikę, sprzęt z napisem " Made in China"...
Sorki za off top. |
_________________ Gość when was the last time you just went for a drive? |
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4.2
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Pomógł: 17 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 1605 Skąd: ślask
|
Wysłany: 2016-01-09, 11:51
|
|
|
Ja dodam od siebie ze nie ma czego sie bac Nexeny mam w b3 od lata na przodzie, 195/40 w 17 calach... No moglyby byc cichsze troche, ale guma niczego sobie, mieciutka, fajnie sie naciagala, kupione cos za 200zl sztuka bo nietyp rozmiar, na tyle zas kupilem tylko dla eksperymentu Zeetex 205/40 i musze przyznac ze z tych gum naprawde jestem zadowolony, a to albo typowe chinole, albo indonezja... Za 140 zl za sztuke naprawde bylem w szoku, naciag juz sporawy bo na 8,5J naciagniete... nic sie nie dzieje
Do cabrio wybralem Ovation, tez gumy zza wielkiej wody i nie moge slowa zlego powiedziec, w miare ciche, co w cabrio jest wazne No i dobrze trzymaja sie drogi i na mokrym i na suchym, dlatego do a8 kupilem ten sam model, zobaczymy jak zachowaja sie pod ciezkim autem... Cena smieszna jak za opone 255/35/R20 a naciagly sie super tak samo Bo "wybulilem" 300PLN za sztuke czyli komplecik 1200zl czyli w cenie jednego Dunlopa
Mialem brac takie same Imperiale, ale kumplowi sie pokrzywily... Zatem testy w cabrio przeszly, zobaczymy co powiedza na a8
Ja tam moge smialo polecic takie gumy, tylko przed kupnem zalecam poczytac conieco o konkretnym modelu Nexeny i Nankangi bywaja halasliwe, zreszta jak ja zauwazylem... Wszystkie jodelki tak maja... Dlatego ja poszedlem w prosty bieznik i mi ten z Ovation nawet sie bardzo podoba
|
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2016-01-09, 12:37
|
|
|
ja ostatnio tez zaczynam analizować jak sie mają te wschodnio-azjatyckie opony i np. wpadały mi w oko takie opony produkowane w Turcji > http://allegro.pl/4x-opon...5892072574.html
Moze nieco głosne, ale za to własciwosci przekonuja.
APO mam taką propozycje, aby temat nie znikął gdzies pomiędz, to może zmień tytuł na np. "co sądzicie o oponach budżetowych" albo cos podobnego
Mc_Abra, też się miałem pytać co ta stopka u Ciebie oznacza ?? |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2016-01-09, 13:05
|
|
|
robertas, no własnie tak zauważylem że większosc ma tak ponad 70db. Dlatego skłaniał bym się do tych niemieckich opon Syron bo jak nrazie jesli chodzi o cene i własciwosci to biją wszystkich
http://allegro.pl/opony-4...5643827473.html
będę miał sie nad czym zastanawiać na wiosne |
|
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
|
|
|
|
|
pytlar
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 5,7
Skrzynia: automat
Imię: jaa
Jeżdzę: chrysler aspen
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2013 Posty: 274 Skąd: Prabuty
|
Wysłany: 2016-01-09, 14:06
|
|
|
gdzieś czytałem, żeby tak sie nie zachwycać tymi tabelkami, bo np. ładnie wygląda wysoka skala spalania na A czy B, niski poziom hałasu... ale wtedy może się okazać, że opona jest twarda i nie trzyma się dobrze asfaltu... te ze słabszym parametrem spalania np. lepiej "kleją" się do asfaltu
do siebie np wahałem sie o rozmiar - fabryczny jest 245/45-18, dużo chwali np 255 szerokie. Podzwoniłem i ogólnie odradzono mi zakładanie szerszej na fabryczne felgi, po prostu opona szybciej sie zużyje... |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-01-09, 18:21
|
|
|
pytlar napisał/a: | gdzieś czytałem, żeby tak sie nie zachwycać tymi tabelkami, |
no własnie a propos tabelek to też sie cały czas zastanawiam jak to z nimi jest i czy faktycznie można polegać...
a przy okazji znalazłem jeszcze takie opony
http://allegro.pl/4x-sail...82.html#thumb/1
i poczytałem o nich, że całkiem całkiem są ale jak narazie to Syrony dominują |
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-01-09, 20:24
|
|
|
Sailun nie polecam, zamontowaliśmy klientowi i skarżył się, że kiepskie są na mokrym ...przód auta uciekał na zakręcie |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-01-09, 20:29
|
|
|
danishow napisał/a: | przód auta uciekał na zakręcie |
dlatego trzeba sobie było quattro kupić
narazie będe sobie szukał analizował itp...ale Daniel jesteśmy w kontakcie, dzięki za PW |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-10, 11:13
|
|
|
robertas napisał/a: | Mc_Abra, no dopiero teraz doczytalem podpis... No do zobaczyska na drodze albo na spocie jakims |
Ten podpis to kod i każdy user widzi tam swój nick do zobaczenia na drodze
Podobny miał vandam i tam było ma małą fajke |
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2016-01-10, 14:46
|
|
|
Apophis napisał/a: | robertas napisał/a:
Mc_Abra, no dopiero teraz doczytalem podpis... No do zobaczyska na drodze albo na spocie jakims
Ten podpis to kod i każdy user widzi tam swój nick do zobaczenia na drodze |
Hehe a już myslałem, że mi ktos grozi |
|
|
|
|
|
|
|
|
niestepne
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Piotrek
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2016-01-10, 16:43
|
|
|
Wiadomo ze kazda opona jest inna ale 2 lata temu jak miałem bmw e38 trzeslo mi całym autem a tez miałem nexeny wymieniłem niepotrzebnie końcówki, wachacze, drążek środkowy, amory,łożyska,przeguby, koła wywazalem w kilku wulkanizacjach i nic przez przypadek podmienilem koła od znajomego i problem się rozwiązał.Nie pamiętam tylko jaki modwl tych opon miałem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|