|
Autor |
Wiadomość |
Vril
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4198
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Kamil
Jeżdzę: S8 D2 '98
|
Wysłany: 2015-12-14, 00:19 [S8 D2 98 LPG
] Bezpieczniki w niewłaściwych miejscach/nie
|
|
|
Witam wszystkich Jestem tutaj nowy.
Tak jak pisałem w poście powitalnym, niedawno nabyłem, po niewygórowanej cenie, S8 d2 Pb/LPG '98 z przeznaczeniem jako drugi pojazd do okazjonalnego wożonka. Z racji ceny auto wymaga paru poprawek, zatem konsekwentnie je usuwam.
Mam problem jak w tytule tematu - używałem szukajki, ale nic podobnego nie znalazłem - jeżeli było, to przepraszam.
Oto cała historia:
Przy moim aucie musiał wcześniej grzebać jakiś pacan i niechluj, bo pierwsze co rzuciło mi się w oczy to niesprawne elementy wyposażenia elektrycznego, np. nieregulujące się lusterka, brak światła wewnątrz, niedziałający pilot w kluczyku i inne.
Pierwsze kroki skierowałem w stronę bezpieczników - na początku po kolei je wyjmowałem i faktycznie, w przedziale pasażera i w bagażniku sporo było popalonych - wymieniłem je na takie jak były wcześniej. Światło wewnątrz zaczęło działać, jednak np. lusterka nadal nie regulują się.
Dysponuję jednak mapą rozmieszczenia bezpieczników z niniejszego forum (dziękuję) i naszło mnie, aby jeszcze raz sprawdzić, czy oby wszystkie gniazda są "obsadzone" i okazało się, że chyba szybciej powiedziałbym, które bezpieczniki mają "amperaż" zgodny z rozpiską, niż które nie.
Zacząłem je wymieniać na takie, jak powinny być wg rozpiski jednak do wymiany kilku zabrakło mi bezpieczników zapasowych i nie miałem już czasu iść i kupić następnych bo zaszła konieczność wyjazdu. Więc pojechałem tak, jak jest - w końcu jeździłem już wcześniej i wszystko grało.
Podczas jazdy okazało się, że przestała działać roleta tylnej szyby i grzanie foteli. Po powrocie, już wieczorem, spojrzałem, że za te dwa elementy odpowiada bezpiecznik nr 50 czyli ten w prawym dolnym rogu skrzynki i powinien być 20A, czyli żółty. Pomimo zimna i ciemności, zajrzałem tam i okazało się, że siedzi tam bezpiecznik 15A i jest ok, natomiast kiedy go wyjąłem zgasło światło wewnątrz. Zacząłem sprawdzać wszystkie po kolei i okazało się, że spalony jest nr 41 czyli pierwszy z lewej w ostatnim rzędzie od góry, który wymieniłem na 10A, czyli taki jak powinien być wg rozpiski (wcześniej był chyba 20A). Zapakowałem z powrotem 20A i wszystko działa... oczywiście oprócz paru wyjątków ;) elektryki lusterek - składają się, ale nie regulują, nie działa też kilka podświetleń, głównie nad popiołką, przełączników szyb itp. ale to chyba wina żarówek po prostu.
Po tej akcji wróciłem do domu i zarejestrowałem się na forum.
Zatem pytanie - co jest grane i co teraz robić??
Załączam foto mojej skrzynki bezpiecznikowej, aby ktoś mógł podpowiedzieć, czy w ogóle jest ona taka, jak powinna być.
|
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 6b
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-12-14, 00:53
|
|
|
Zakładam, że masz poniższy schemat. Otóż jest on lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w skrzynce bezpieczników. Tzn. bezpieczniki 1 i 2 ze schematu to te brązowe w górnym rzędzie od strony drzwi, natomiast 49 i 50 ze schematu to dolny rząd pierwsze od grodzi. Z tego co pobieżnie przejrzałem, to większość bezpieczników u Ciebie jest ok, jedynie parę się różni kolorami względem schematu.
|
_________________ Four rings to rule them all |
|
|
|
|
|
|
|
Vril
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4198
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Kamil
Jeżdzę: S8 D2 '98
|
Wysłany: 2015-12-14, 01:54
|
|
|
gtfan napisał/a: | Otóż jest on lustrzanym odbiciem |
Omasz... Tak, to właśnie ten schemat.
Zatem wszystko jasne - dzięki!!! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|