|
Autor |
Wiadomość |
MeglieS8
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Magdalena
Jeżdzę: S8 D2
|
Wysłany: 2012-05-01, 09:14 [S8 D2 98 LPG
] Kodowanie pilota
|
|
|
Otóż w swojej S8 posiadam półki co dokładnie taki kluczyk, a raczej jego połowę (bez części pilota)
otwieranie i zamykanie samochodu odbywa się za pomocą przekręcania kluczyka w drzwiach kierowcy, przy czym chodzi centralny zamek i po zamknięciu samochodu załącza się alarm normalnie. Teraz mam pytanie?! Jakbym dokupiła klucz cały z pilotem z trzema przyciskami
(grot swój do niego przełożyć i kostkę immo), i jakoś zakodować pilot, aby działał. Czytałam, że da się to zrobić za pomocą odpowiedniej procedury czy też komputerowo przez VAG, czy ktoś robił coś takiego? Proszę o opinie i podpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 20 razy Wiek: 46 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-05-01, 14:02
|
|
|
Ja u siebie programowałem dodatkowy pilot według procedury:
"Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")
[Idź!]
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd."
Tylko moje auto to poliftowe, a chyba przed liftem sterowanie chyba jest na podczerwień - inny pilot, innaczej zapewne się programuje piloty (ale na pewno się da gdzieś o tym czytałem - było na forum). Można nie używać do tej procedury VAG-a. Po prostu programujemy każdy pilot po kolei - tyle ile ich chcemy mieć zaprogramowanych. |
|
|
|
|
|
|
|
MeglieS8
Użytkownik
|
Wysłany: 2012-05-01, 15:04
|
|
|
dzięki za odpowiedz sylwekr napewno to mi się przyda, mam jeszcze jedno pytanie, czy trzeba rozkodowywać najpierw jakoś pilot który zamierzam kupić i który jest zakodowany na inny samochód ? Proszę o odp. :oops: |
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
|
Wysłany: 2012-05-01, 19:50
|
|
|
Z pilotem nic nie trzeba zrobić. Wystarczy kupić sprawny pilot i zaprogramować według tej procedury. Ja tak robiłem i nie było z tym problemów. Jeśli nie masz pilota to ja mam jeden kluczyk na zbyciu i mógłbym go sprzedać. |
|
|
|
|
|
|
|
MeglieS8
Użytkownik
|
Wysłany: 2012-05-01, 19:53
|
|
|
sylwekr napisał/a: | Z pilotem nic nie trzeba zrobić. Wystarczy kupić sprawny pilot i zaprogramować według tej procedury. Ja tak robiłem i nie było z tym problemów. Jeśli nie masz pilota to ja mam jeden kluczyk na zbyciu i mógłbym go sprzedać. |
OK, to napisz mi ile za niego chcesz mam nadzieje że nie skroisz zbyt dużo ze mnie :oops: a apropo kluczyka, to żeby był z 3przyciskami mi chodzi. I jeszcze jedno pytanko, czy ma znaczenie czy kluczyk jest od audi A4, A6 czy A8? :mrgreen: |
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
|
Wysłany: 2012-05-01, 20:16
|
|
|
Identyczne piloty były stosowane w kilku modelach Audi, więc nie musi być od danego modelu (w podobnych rocznikach było to samo rozwiązanie stosowane). Info odnośnie tego co ja mam do sprzedania poszło na PW. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|