Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[S8 D2 98 LPG ] Kodowanie pilota  
Autor Wiadomość
MeglieS8 
Użytkownik

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Magdalena
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-05-01, 09:14   [S8 D2 98 LPG ] Kodowanie pilota

Otóż w swojej S8 posiadam półki co dokładnie taki kluczyk, a raczej jego połowę (bez części pilota)

otwieranie i zamykanie samochodu odbywa się za pomocą przekręcania kluczyka w drzwiach kierowcy, przy czym chodzi centralny zamek i po zamknięciu samochodu załącza się alarm normalnie. Teraz mam pytanie?! Jakbym dokupiła klucz cały z pilotem z trzema przyciskami

(grot swój do niego przełożyć i kostkę immo), i jakoś zakodować pilot, aby działał. Czytałam, że da się to zrobić za pomocą odpowiedniej procedury czy też komputerowo przez VAG, czy ktoś robił coś takiego? Proszę o opinie i podpowiedzi.

sylwekr 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2012-05-01, 14:02   

Ja u siebie programowałem dodatkowy pilot według procedury:
"Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.

Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).

Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd."

Tylko moje auto to poliftowe, a chyba przed liftem sterowanie chyba jest na podczerwień - inny pilot, innaczej zapewne się programuje piloty (ale na pewno się da gdzieś o tym czytałem - było na forum). Można nie używać do tej procedury VAG-a. Po prostu programujemy każdy pilot po kolei - tyle ile ich chcemy mieć zaprogramowanych.

MeglieS8 
Użytkownik

Wysłany: 2012-05-01, 15:04   

dzięki za odpowiedz sylwekr napewno to mi się przyda, mam jeszcze jedno pytanie, czy trzeba rozkodowywać najpierw jakoś pilot który zamierzam kupić i który jest zakodowany na inny samochód ? Proszę o odp. :oops:

sylwekr 
Moje A8

Wysłany: 2012-05-01, 19:50   

Z pilotem nic nie trzeba zrobić. Wystarczy kupić sprawny pilot i zaprogramować według tej procedury. Ja tak robiłem i nie było z tym problemów. Jeśli nie masz pilota to ja mam jeden kluczyk na zbyciu i mógłbym go sprzedać.

MeglieS8 
Użytkownik

Wysłany: 2012-05-01, 19:53   

sylwekr napisał/a:
Z pilotem nic nie trzeba zrobić. Wystarczy kupić sprawny pilot i zaprogramować według tej procedury. Ja tak robiłem i nie było z tym problemów. Jeśli nie masz pilota to ja mam jeden kluczyk na zbyciu i mógłbym go sprzedać.

OK, to napisz mi ile za niego chcesz :) mam nadzieje że nie skroisz zbyt dużo ze mnie :oops: a apropo kluczyka, to żeby był z 3przyciskami mi chodzi. I jeszcze jedno pytanko, czy ma znaczenie czy kluczyk jest od audi A4, A6 czy A8? :mrgreen:

sylwekr 
Moje A8

Wysłany: 2012-05-01, 20:16   

Identyczne piloty były stosowane w kilku modelach Audi, więc nie musi być od danego modelu (w podobnych rocznikach było to samo rozwiązanie stosowane). Info odnośnie tego co ja mam do sprzedania poszło na PW.

Odpowiedz do tematu