Mam problem mianowicie zapala mnie się kontrolka Cat.
Pacjent to Audi S8 d2 1998 rok PB/LPG.
Kontrolka cat zapala się na benzynie i na gazie również.
Komputer pokazywał błędy stałe bank sonda lambda 1,2 -wymieniłem dzisiaj
Świece wymienione
Moduły zapłonowe sprawdzone
Cewki sprawdzone
Czasami wykazuje błędy sporadyczne typu losowe wypadanie zaplonu na cylindrze ,zazwyczaj pokazuje na pierwszym.
Jeśli CAT się zapala to na 90% wypadają zapłony albo mieszanka jest niewłaściwa.
Jakie dokładnie masz błędy na vagu?
Przez wypadające zapłony pokazywać się będzie błąd sond i w drugą stronę, przez zepsute sondy mogą wypadać zapłony.
Zanim jednak zaczniesz sie z tym bawić podaj korekty długoterminowe i poobserwuj korekty krótkoterminowe w kanałach 10 i 11. Będziesz wiedział czy masz za bogato, za ubogo i w jakich warunkach taka sytuacja występuje.
_________________ Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 6b
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2 Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-01-07, 09:47
Czujnik położenia wału może też powodować wypadanie zapłonów. U mnie tak było jak się izolacja w kablu rozpadła. Jego błąd wyrzucało dopiero po zakręceniu silnikiem powyżej 4tys. obrotów.
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Jan
Jeżdzę: A8 D2 Pomógł: 4 razy Wiek: 29 Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 244 Skąd: Samborowo
Wysłany: 2019-01-09, 23:49
Potwierdzam tym czujnikiem , u mnie dodatkowo po jakimś czasie silnik przestał się wkręcać powyżej 3 tyś obr bo już gubił impulsy.
Na początku miałem tak że raz na jakiś czas gubił zapłon na losowo co było widoczne tylko na vagu w błędach a w miarę upływania czasu pokazywał się CAT i wywalało już losowo kilka cyl na raz albo cały moduł zapłonowy odcinało i silnik jechał na 4 cyl tylko. Wymiana czujnika na nowy i jak zero problemów . a wymieniłem wcześniej wszystkie świece + moduły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum