|
Autor |
Wiadomość |
pytlar
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 5,7
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: jaa
Jeżdzę: chrysler aspen
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2013 Posty: 274 Skąd: Prabuty
|
Wysłany: 2014-07-23, 21:32 [S8 D2 98 LPG
] mały zakres mocy
|
|
|
witam,
od niedawna mam audi S8 98r AKH + LPG, ale coraz bardziej zastanawia mnie mała elastyczność silnika, a mianowicie silnik do do ok 4,5tys jedzie bo jedzie, przy 4,5tys dostaje kopa i przy 6,5tys koniec, dostaje zadyszki, a powinien raczej do tych 7tys iść... mowa oczywiście o jeździe na PB, bo na LPG to wogóle nie jedzie powyżej 4tys obrotów, ale to wina słabej instalacji...
coś nie tak czy te silniki tak mają?? jak nie tak to gdzie zacząć szukać?? błedów nie sprawdze narazie, bo bateria w laptopie mi padła... predzej jeździłem samymi A8 i S8 automatami, ale to przeważnie graty były i nawet dobrze sie nie wczuwałem bo szkoda nerwów na oszustów z ogłoszeń... |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-07-23, 21:47
|
|
|
Ogólnie wydaje mi się że możesz mieć coś nie tak z instalacją lpg skoro auto nie jedzie na gazie.
Co do jazdy na petrolu to po przekroczeniu pewnych wartości obrotowych otwierają się przepustnice w kolektorze dolotowym zmieniając jego charakterystykę.
Poszukaj na forum ( gruszka podciśnienia, gruszka kolektora ssącego ) Będziesz wiedziało co chodzi.
Jeśli ona nie będzie pracować prawidłowo czyli będzie zblokowana to auto może mieć problemy w dolnym lub górnym zakresie obrotowym. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
pytlar
Moje A8
|
Wysłany: 2014-07-23, 22:08
|
|
|
a i powyżej 4,5tys obrotów diametralnie zmienia się dźwięk silnika... wtedy słychać, że pod maską coś więcej siedzi, bo poniżej tego nic nie słychać... |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-07-23, 22:20
|
|
|
pytlar napisał/a: | a i powyżej 4,5tys obrotów diametralnie zmienia się dźwięk silnika... wtedy słychać, że pod maską coś więcej siedzi, bo poniżej tego nic nie słychać... |
charakterystyka S8 zupełnie inna i inne brzmienie. Dla laików to nie jest wykrywalne ale dla wprawnego ucha i znawcy tematu będzie wiedział gdzie siedzi potencjał pod maską a gdzie zwykłe 4.2 |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
pytlar
Moje A8
|
Wysłany: 2014-07-23, 22:32
|
|
|
miałem kiedyś Fiata z silnikiem 2,0 5cyl rzędówka, tamten od samego dołu ryczał jak by miał z 300KM, a jechał niestety tylko tak jak moze jechać samochód ze 150 mułami ale dźwięk miał nieziemski od samego dołu do ponad 7tys obrotów |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-23, 23:44
|
|
|
Witam!
ernesto napisał/a: | będzie wiedział gdzie siedzi potencjał pod maską a gdzie zwykłe 4.2 |
Bardziej bym obstawiala "potencjal" za kierownica...
Majka. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|