|
Autor |
Wiadomość |
xluqas
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: D3
Wiek: 40 Dołączył: 28 Lis 2014 Posty: 207 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2016-07-03, 14:08 [D3 03 4.2MPI/LPG
] Rozczelniony układ hamulcowy
|
|
|
Witam mam dwa problemy z hamulcami u mnie.
Pierwszy to taki że z silniczków hamulca ręcznego z obudowy leci płyn ( obudowa pęknięta ),
ale pytanie brzmi czy tam powinien być w ogóle płyn hamulcowy czy poszło jakieś uczelnienie??
Drugie pytanie jak wiadomo zapowietrzył mi się układ, odpowietrzyłem go metodą tradycyjną ale nic to nie dało, może ktoś z Was ma jakieś wskazówki jak go odpowietrzyć i czy uda się to też za pomocą VCDS odpowietrzyć sam ABS? |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2016-07-03, 14:37 Re: Rozczelniony układ hamulcowy
|
|
|
xluqas napisał/a: | Witam mam dwa problemy z hamulcami u mnie.
Pierwszy to taki że z silniczków hamulca ręcznego z obudowy leci płyn ( obudowa pęknięta ),
ale pytanie brzmi czy tam powinien być w ogóle płyn hamulcowy czy poszło jakieś uczelnienie?? (...) |
Łukasz, o ile dobrze kojarzę to nie ma tam żadnego płynu a pasek zębaty działa na sucho. Skoro obudowa jest pęknięta, to mogło tam nalecieć wody podczas mycia lub opadów deszczu. Najlepiej odkręcić, wysuszyć i uszczelnić. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
xluqas
Moje A8
|
Wysłany: 2016-07-03, 17:44
|
|
|
To nie była woda bo ze zbiorniczka zniknął płyn hamulcowy a plama pod autem była typowo pod płyn hamulcowy. Hamulce odpowietrzylem tradycyjnie ale nadal jest słaby hamulec. Przypuszczam że ABS zapowietrzony. |
_________________ Moje Audi A8 D4 i Forum do Audi A6 C6 |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-07-03, 17:50
|
|
|
Jak doprowadziłes do stanu pustego zbiorniczka to faktycznie mól się ABS zapowietrzyc a z tym badziewiem troche zabawy bedzie. |
|
|
|
|
|
|
|
xluqas
Moje A8
|
Wysłany: 2016-07-03, 18:33
|
|
|
Wyczytałem że muszę oring jakiś 10mm wymienić i wszystko będzie oki. Obudowę pospawam sam żeby syf nie leciał bo silniczek sprawny |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2016-07-04, 18:37
|
|
|
xluqas napisał/a: | To nie była woda bo ze zbiorniczka zniknął płyn hamulcowy a plama pod autem była typowo pod płyn hamulcowy. Hamulce odpowietrzylem tradycyjnie ale nadal jest słaby hamulec. Przypuszczam że ABS zapowietrzony. |
Jasne. To taka mała uszczelka na wałku od tłoczka. Musisz wyjąć zacisk i od strony silniczka elektrycznego jest otwór, w który pasuje trzpień od napędu oraz klucz do otwierania awaryjnego. Jest też tam taka spinka. Po zdjęciu spinki cały napęd (wałek z gwintem i łożysko) wysunie się w kierunku tłoczka, ale oczywiście najpierw musisz wyjąc tłoczek. Są tam też łożyska wałeczkowe - więc uważaj na kolejność. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
xluqas
Moje A8
|
Wysłany: 2016-07-05, 22:17
|
|
|
Będę uważał mam nadzieje że szybko ogarnę temat. Dzięki za wskazówki. Jak coś zrobię jakieś foto relacje
[ Dodano: 2016-07-06, 13:07 ]
Jeszcze pytanko mam zapowietrzoną pompę ABS a vcds nie chce mi włączyć trybu odpowietrzenie wyskakuje mi w bloku 002 error. Da rade to samym podciśnieniem wypchać powietrze? ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|