|
Autor |
Wiadomość |
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-15, 20:03
|
|
|
Muciek napisał/a: | walus30 napisał/a: | Może poprostu lepiej kupić auto na które ma się pieniądze i Cię stać , niż dokonywać zakupu w oparciu o to jakie finansowanie , kredyt, raty ma dana marka?
Mysle ze wybór będzie znacznie łatwiejszy dla Ciebie |
A co ma jedno do drugiego? Jak idę do sklepu po masło i są dwa, jedno za 3zł a drugie za 6zł to biorę za 6zł bo mnie stać? Logiczne, że człowiek szuka zawsze najtańszego rozwiązania a skoro ma płacić więcej nie za to, że auto ma lepsze wyposażenie, a tylko dlatego że finansuje auto w systemie ratalnym to również bym się zastanowił po co kogoś wzbogacać za nic. Po drugie to czy kolegę stać czy nie to jego indywidualna sprawa uważam, a branie auta w leasing itp. jest na pewno korzystniejsze dla portfela niż jednorazowe wydanie pieniędzy. |
Finansując auto w systemie ratalalnym jeszcze bardziej kogoś wzbogacasz No chyba ze należysz do tych co wierzą w raty „0” %. A co do najtańszego rozwiązania to chyba wiesz ze najtańsza jest gotówka, No chyba ze znowu -wracając - należysz do tych co wierzą w raty 0%
„branie auta w leasing itp. jest na pewno korzystniejsze dla portfela niż jednorazowe wydanie pieniędzy”
Tak właśnie mówi większość osób , a potem okazuje się ze społeczeństwo jest coraz bardziej
zadłużone. Ciekawe czemu? Może właśnie dlatego ze nie stać?
Dawniej ludzie oszczędzali i potem kupowali, dzisiaj najpierw kupują a potem myślą jak spłacić |
|
|
|
|
|
|
|
Muciek
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2018-12-15, 20:56
|
|
|
walus30, wiadomo, że przy kwotach jakimi operuje się w przypadku sprzedaży aut nie ma jakiejkolwiek mowy o ratach 0% ale załóżmy sytuację, że masz marką A i markę B - auta identyczny segment, prawie identyczna wielkość, wyposażeniowo to samo, jazda i zastosowanie do miasta na podobnym poziomie. Oba załóżmy kosztują 100k każde. Marka A ma kredyt / leasing 101%, a marka B 105%. Patrząc z punktu widzenia czysto ekonomicznego, które auto weźmiesz? Odrzucamy oczywiście w tym przypadku jakiekolwiek uprzedzenia np. do marki.
walus30 napisał/a: | Dawniej ludzie oszczędzali i potem kupowali, dzisiaj najpierw kupują a potem myślą jak spłacić |
Co byś wolał. Odkładać na auto przez 3 lata - 36 miesięcy 1500zł miesięcznie i PO TRZECH LATACH kupić auto i się nim cieszyć patrząc jak z konta znika gruba kwota, czy płacić przez ten czas ratę 1500zł miesięcznie i już po czasie kiedy w pierwszym przypadku kupisz dopiero auto, tutaj masz już je 3 lata? Czym to się różni? Załóżmy, że masz 102% a nawet 101% bo realne oferty takie się trafiają bez większego problemu, przy aucie za 100k dopłacasz 1-2k, które i tak jest rozłożone na 36 miesięcy.
To prawda, że w dzisiejszych czasach nie trzeba posiadać żeby mieć, ale czy to zawsze oznacza coś złego? |
_________________ EX - S124 3.0TD Turbo SportLine 92'
EX - C220 CDI Elegance ASB 98'
CLK 200 Elegance ASB 97'
Audi A8 D2 4.2 Quattro 01'
|
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2018-12-15, 21:02
|
|
|
maciu napisał/a: | A co konkretnie beznadziejnego? Jak już będą miał ostateczne faworyty to chcę każdego |
Główna wada tego samochodu to jego cena. Silniki, najmocniejszy tam był (jest?) diesel, którego nie wiem kto kupi do miejskiego samochodu, 150KM to mało i mogli tam dać 2.0 TFSI, które i tak w mieście spali tyle samo a 200KM już się można odpychać. Hamulce dramat. Masz teraz SQ2, heble można by przełożyć, ale znów na cholerę Ci 300KM w takim samochodzie ?
Środek niby A3 (fajne są te wirtualne zegary), ale z tyłu miejsca masz jak w A1.
Samo prowadzenie jak to w Audi poprawne (zawias jest sztywny, co akurat lubię z resztą za dopłata są też opcje adaptacyjnego zawiasu), ESC Offroad - ściema (to już stary allroad se w terenie lepiej radzi), 99% tych samochodów i tak co najwyżej będzie pokonywać krawężniki a nie brodzić. Także nawet za q nie ma po co dopłacać (dodatkowo sporo se zmniejszając bagażnik).
Samochód jak z prospektów, czerwony z kontrastowymi słupkami, na 19'' rotorach bardziej dla lansu dla bananowców. Po przemyśleniach zupełnie bez sensu.
maciu napisał/a: | Karoq: 88k brutto, rata 1220netto
Q2: 101k brutto, rata 1085 netto |
PS - Kura w racie drożej od Q2 ? Ale to chyba Kura nowa a Audi używane czy jak ?
Muciek napisał/a: | Załóżmy, że masz 102% a nawet 101% bo realne oferty takie się trafiają bez większego problemu, przy aucie za 100k dopłacasz 1-2k, które i tak jest rozłożone na 36 miesięcy. |
Do tego można dodać serwis, ubezpieczenie, często opony już w racie, pomijając samą inflację. Zawsze se można policzyć co się komu bardziej opłaci |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-15, 21:22
|
|
|
Muciek napisał/a: | walus30, wiadomo, że przy kwotach jakimi operuje się w przypadku sprzedaży aut nie ma jakiejkolwiek mowy o ratach 0% ale załóżmy sytuację, że masz marką A i markę B - auta identyczny segment, prawie identyczna wielkość, wyposażeniowo to samo, jazda i zastosowanie do miasta na podobnym poziomie. Oba załóżmy kosztują 100k każde. Marka A ma kredyt / leasing 101%, a marka B 105%. Patrząc z punktu widzenia czysto ekonomicznego, które auto weźmiesz? Odrzucamy oczywiście w tym przypadku jakiekolwiek uprzedzenia np. do marki.
walus30 napisał/a: | Dawniej ludzie oszczędzali i potem kupowali, dzisiaj najpierw kupują a potem myślą jak spłacić |
Co byś wolał. Odkładać na auto przez 3 lata - 36 miesięcy 1500zł miesięcznie i PO TRZECH LATACH kupić auto i się nim cieszyć patrząc jak z konta znika gruba kwota, czy płacić przez ten czas ratę 1500zł miesięcznie i już po czasie kiedy w pierwszym przypadku kupisz dopiero auto, tutaj masz już je 3 lata? Czym to się różni? Załóżmy, że masz 102% a nawet 101% bo realne oferty takie się trafiają bez większego problemu, przy aucie za 100k dopłacasz 1-2k, które i tak jest rozłożone na 36 miesięcy.
To prawda, że w dzisiejszych czasach nie trzeba posiadać żeby mieć, ale czy to zawsze oznacza coś złego? |
Dobrze wiesz ze żaden bank nie da kredytu na 2 %, a całkowita kwota takiego kredytu/leasingu nie wynosi 2 tylko 15-20% licząc całkowity koszt, który nie jest podawany w kolorowych folderach , wiec nadal wole wydać gotówkę i spać spokójnie, niż żyć i kupować coś na Co mnie nie stać .
Niestety dzisiejszy świat każe wszysztko wszystkim mieć . Nawet telefony sprzedają za 1 zł w abonamencie 150 zł przez 24 miesiące , podczas gdy abonament dający wszystko za free kosztuje 25-30 zl
Taka jest prawda i statystyka to potwierdza , ludzie są masakrycznie coraz bardziej zadluzeni |
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: tip
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-12-16, 12:07
|
|
|
dice111 napisał/a: | maciu napisał/a: | A co konkretnie beznadziejnego? Jak już będą miał ostateczne faworyty to chcę każdego |
Główna wada tego samochodu to jego cena. Silniki, najmocniejszy tam był (jest?) diesel, którego nie wiem kto kupi do miejskiego samochodu, 150KM to mało i mogli tam dać 2.0 TFSI, które i tak w mieście spali tyle samo a 200KM już się można odpychać. Hamulce dramat. Masz teraz SQ2, heble można by przełożyć, ale znów na cholerę Ci 300KM w takim samochodzie ?
Środek niby A3 (fajne są te wirtualne zegary), ale z tyłu miejsca masz jak w A1.
Samo prowadzenie jak to w Audi poprawne (zawias jest sztywny, co akurat lubię z resztą za dopłata są też opcje adaptacyjnego zawiasu), ESC Offroad - ściema (to już stary allroad se w terenie lepiej radzi), 99% tych samochodów i tak co najwyżej będzie pokonywać krawężniki a nie brodzić. Także nawet za q nie ma po co dopłacać (dodatkowo sporo se zmniejszając bagażnik).
Samochód jak z prospektów, czerwony z kontrastowymi słupkami, na 19'' rotorach bardziej dla lansu dla bananowców. Po przemyśleniach zupełnie bez sensu.
maciu napisał/a: | Karoq: 88k brutto, rata 1220netto
Q2: 101k brutto, rata 1085 netto |
PS - Kura w racie drożej od Q2 ? Ale to chyba Kura nowa a Audi używane czy jak ?
Muciek napisał/a: | Załóżmy, że masz 102% a nawet 101% bo realne oferty takie się trafiają bez większego problemu, przy aucie za 100k dopłacasz 1-2k, które i tak jest rozłożone na 36 miesięcy. |
Do tego można dodać serwis, ubezpieczenie, często opony już w racie, pomijając samą inflację. Zawsze se można policzyć co się komu bardziej opłaci |
Ale to ma byc auto dla mojej pani (obecnie A klasa 90km), więc czy 130km czy 150
nie robi różnicy tak jak i zdolności offroadowe, żadne 19" czy tym podobne fanaberie nie
wchodzą w grę, dokładamy tylko sprawy przydatne - kamerka, trochę elektryki, grzanie
tu i tam, może webasto
Q2 wpadło z dwóch głównych przyczyn - wysoko siedzisz + finansowanie
siedziałem też w Q2 z tyłu i byłem zaskoczony ilością miejsca - z drugiej strony
to nie będzie auto do długich podróży tylko do jezdzenia po miescie (głównie
1-2 osoby, czasami komplet), ale sprawdzę jeszcze raz ten tył
wszystkie ceny które wypisałem - Kura, seat, VW polo i Q2 to za auta nowe - taka jest
różnica w politykach finansowych VW banku, w innych markach wychodzi podobnie
(w sensie przelicznika, rata netto jest sporo wyższa od brutto wybranego modelu)
Biorąc w tym modelu Q2 jak pisałem np roczne dwuletnie salonowe z małym lub znikomym
przebiegiem, masz za te same pieniądze lepiej wyposażone auto (kosztowało nowe np 200k
teraz jest za 160)
Q3 - rozważałem ale w standardzie nie mas znic więcej niż w Q2 a dopłacasz za "sam" model
więc na razie odpadło
prośba do moda: dyskusję o pieniądzach/kredytach wydzielić do osobnego wątku tutaj zupełnie
nie o tym chciałbym podyskutować (i nie - nie kupuję w tym modelu finansowym auta na kredyt) |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2018-12-16, 12:17
|
|
|
Jak się poważnie zastanawiasz między Q2 a Mini to weź po prostu Countrymana (szkoda tylko, że tylnej klapy nie zrobili jak w Clubmanie) |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2018-12-16, 12:37
|
|
|
tak, to na razie jedyna wada zwykłego mini - siedzisz niziutko
ale po za tym jest extra... drzwi z clubmanie - trochę są kuriozalne ale rozumiem
mini dopiero zaczynam obmacywać zobaczymy, będę meldował
na razie mam ofertę na auto 2017 (1 rej 2018) przebieg symboliczny,
cena wyjściowa 115k a oferowana 80k, pełna gwarancja, chyba niegłupia oferta... |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2019-03-02, 13:37
|
|
|
Po drodze wleciało mi jeszcze na tapetę A1 (modelowy 2019 jest bardzo fajny) i Yariska
ale na koniec Mini wygrało przez kombinację oferty finansowej z jakością.
Uważam że to dobra oferta, dla zainteresowanych podaję paramsy (kwoty netto)
Auto 97k, 3lata, odkup 70% (nie będę korzystał), 960 rata (wpłata wstępna 0) |
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-03-02, 15:15
|
|
|
Ty nadal męczysz wszystkie salony Samochodowe ?? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|