Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 99] Problem ze światłami mijania.  
Autor Wiadomość
Pszendza 
Moje A8

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: A8/S8
Wysłany: 2013-12-24, 21:56   [D2 99] Problem ze światłami mijania.

Mam dosyć spory problem ze światłami mijania. Kupiłem auto w którym od razu już nie działały.

Jest to S8 D2 FL z 99 roku. Nie świecą światła mijania, Wszystkie inne działają prawidłowo łącznie z klapami od bixenonu. Reflektory to Xenon Plus. Zacząłem od sprawdzenia bezpieczników. obydwa okazały sie spalone. wymieniłem je ale po włączeniu świateł spaliły sie. podmieniłem włącznik świateł ale nic sie nie zmieniło. Odłączyłem wtyczki od reflektorów. Po włączeniu włącznika bezpieczniki nie spaliły sie. Według tego co przeczytałem na forum oznacząło to że przetwornice robią jakies zwarcie. wymontowałem lampy i podłączyłem do drugiego audi i ku mojemu zdziwieniu w innym aucie światła świeca prawidłowo.

Z tego co udało mi sie ustalić. instalacja od włącznika do bezpieczników jest ok, od bezpieczników (żółty z brązowym paskiem i żółty z zielonym paskiem) ida do przekaźnika (który chyba informuje o spalonej żarówce) i z niego wychodzi już zółty z czarnym paskiem i cały żółty. po wypięciu tego przekaźnika (jego podmiana na drugi nic nie zmieniła) odcinek od bezpiecznika do przekaźnika nie ma zwarcia do masy.
Wygląda na to że problem jest na odcinku od przekaźnika do lamp.

Czy sa tam jakieś inne przekaźniki (przeglądałem wymontowaną instalację od przedlifta ale tam jest to troche inaczej rozwiązane przy bezpiecznikach i niestety była w kilku miejscach obcięta) ale wydaje mi sie że jest jeszcze jakiś przekaźnik, jeśli tak to konkretnie gdzie albo jaki numer.

Próbowałem przeglądać schemat ale mam tylko od przedlifta i nic mądrego nie wyczytałem z niego.

Może ktoś ma pomysły co może być problemem.

gtfan 
Moje A8

Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-12-24, 23:39   

Wiedzą nie pomogę, ale schematy przynajmniej zamieszczę. Poniżej 2 schematy dla roczników modelowych '99 (zwykły xenon) i '00 (xenon plus), może się przydadzą jakoś ;-)
http://img839.imageshack.us/img839/3056/78ik.png
http://img854.imageshack.us/img854/9873/qqs9.png

Pszendza 
Moje A8

Rocznik: 1997
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: A8/S8
Wysłany: 2013-12-25, 21:04   

grzebałem jeszcze troche i wychodzi na to że prądowe kable są ok tylko na wtyczce do lampy za dużo kabli z masą jest i dlatego zwarcie sie robi dopiero po podpięciu reflektora.

sprawdzając vagiem błędy wyskakuje (poza, nieustawionymi reflektorami, i czujnikiem) błąd 1533 TERMINAL 56 (reflektory) sp: otwarty obwód. (według skanera viakena)

Po odpięciu "komputera" od poziomowania nadal pali bezpiecznik.

Odpowiedz do tematu