|
Autor |
Wiadomość |
oliwier30
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronik
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Jeżdzę: a8 d2
Wiek: 40 Dołączył: 11 Gru 2014 Posty: 148 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 2015-02-16, 17:48 [D2 95 3.7PB/LPG
] Montaż kolektora ssącego
|
|
|
Witam,dzisiaj zrzuciłem kolektor ssący żeby zrobić porządek z odmami i podciśnieniami (swoją drogą dziwie się że to auto jezdziło,wszystkie wężyki dziurawe i potargane),i mam teraz dwa pytania:
Uszczelki pod kolektor oczywiscie nowe ale czy zastosować dodatkowo jakiś uszczelniacz/sylikon?
Z jakim momentem dokręcać kolektor?
Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-02-16, 19:05
|
|
|
oliwier30 napisał/a: | czy zastosować dodatkowo jakiś uszczelniacz/sylikon? | Nie, wystarczy że dobrze wyczyścisz obie powierzchnie, a uszczelniacz potrzebujesz by złożyć kolektor do kupy.
Śruby przykręcasz siłą 8Nm plus 90 stopni ...ale niech ktoś potwierdzi bo nie jestem na 100% pewien. |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
oliwier30
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronik
Imię: Tomek
Jeżdzę: a8 d2
Wiek: 40 Dołączył: 11 Gru 2014 Posty: 148 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 2015-02-16, 19:54
|
|
|
Kolektor wyjęłem w całości razem z przepustnicą,żeby mieć lepszy dostęp do odmy,przy okazji okazało sie że ten dekiel pod kolektorem jakiś "fachowiec" przykrecił chyba palcami pomijając wogóle jedna śrube którą pewnie zgubił ogólnie syf i nędza.Na szczęscie uszczelka spod tego dekielka zachowała sie w bardzo dobrym stanie,więc przesmarowałem ją bardzo delikatnie z dwóch stron pasta reinza i poskrecałem do kupy.Mam nadzieje że nie będzie tam nic wywalac..
Uszczelki pod ssący będe miał dopiero jutro wiec chce przy okazji wyczyścić dokładnie przepustnice,nigdzie niestety na forum nie znalazłem nic na ten temat..lepiej ja zdemontować i rozkręcić czy poprostu spryskać ją jakimś preparatem i wydmuchać? |
|
|
|
|
SenatorS8
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy Wiek: 42 Dołączył: 25 Gru 2013 Posty: 352 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-02-17, 09:15
|
|
|
nie rozbieraj jej nie ma to najmnijeszego sensu.
Zwykle pozadne mycie wystarczy |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|