Autor |
Wiadomość |
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2012-08-11, 10:12 [D2 ALL
] Midparts czy Doliński gdzie jechać na diagnozę
|
|
|
Witam, chciałbym jechać na diagnozę skrzyni biegów, czy możecie polecić którys z tych zakładów, chodzi o sprzęt jakim dysponują.
Chodzi mi o info tak jak na tej stronie:
http://www.midparts.pl/node/44
Napisali co robia jak sprawdzają, a szczególnie urzekło mnie:
,,Często błąd tkwi w elektronice, a nie w częściach mechanicznych. Dlatego dysponując najnowocześniejszym sprzętem możemy szybko określić przyczynę wadliwej pracy automatycznej skrzyni biegów"
Mi sie wydaje że u mnie bardziej właśnie coś z elektroniką niż mechaniką.
Czy w Długołęce też można umówić sie na dokładną diagnozę.
Do Długołęki mam bliżej i dlatego ten dylemat. |
|
|
|
|
|
|
|
pioter
Master MOD
Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1796 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 2012-08-12, 20:29
|
|
|
Ja byłem zadowolony z midparts , zrobili w miarę szybko , trochę drogo ale diagnoza była że auto zostaje po pięciu minutach . Zrobiłem d2 jeszcze sporo kilometrów po naprawie i nic złego się nie działo . |
_________________ ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
|
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-13, 09:52
|
|
|
A powiedz mi ile cie skasowali za diagnozę i czy auto w ogóle było na chodzie, no i napisz jakie koszta. U dolinskiego z tego co wiem to trzeba mieć 5tyś + później wymiana oleju. |
|
|
|
|
pioter
Master MOD
|
Wysłany: 2012-08-13, 11:55
|
|
|
Auto było jeżdżące , za diagnozę nic nie wzięli - auto zostawiłem po diagnozie na tydzień . Koszt to 5700zł plus wymiana oleju i filtra chyba po tysiącu kilometrów za 500zł . |
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
|
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-13, 14:33
|
|
|
No to raczej standardowa cena za kompletny remont skrzyni, a jeszcze pytanie, jak oceniasz diagnozę:
-dokładnie sprawdzili i ocenili uszkodzenie, czy to były tylko domysły i po prostu zrobili remont całości, ja po kilku telefonach do rożnych zakładów, stwierdziłem że co by się nie działo ze skrzynia to i tak robią kompletny remont.
Jakie miałeś objawy, że pojechałeś na diagnozę. |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
pioter
Master MOD
|
Wysłany: 2012-08-13, 16:07
|
|
|
Raczej wydaje mi się że zrobili remont całości żeby im było łatwiej i bez problemów z reklamacjami. . |
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
|
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2012-08-13, 23:54
|
|
|
Ja mogę polecić MID-PARTS... a przy okazji mogę pomóc bo mam do nich rzut beretem.
Tu robiło już swoje ósemki kilku kolegów i jak na razie nikt nie zgłaszał zastrzeżeń.
Co do remontu generalnego to spróbujcie spojrzeć na to z drugiej strony... jeżeli jest ryzyko że auto po naprawie częściowej w niedługim czasie powróci z kłopotami to wolą robić remont kompletny tak aby być pewnym że auto pojeździ długo i bezawaryjnie... tym bardziej, że nie łatwo wytłumaczyć właścicielowi auta że zła praca skrzyni po naprawie częściowej wynika z innej przyczyny niż to co naprawiali, nieprawdaż.
Nie chcę tu ich jakoś zajadle bronić bo ja też stoję po stronie użytkowników ale przecież Nam chodzi głównie o naprawę skuteczną... cena naprawy często jest niestety pochodną klasy aut jakimi jeździmy. Oczywiście kiedy naprawa może zakończyć się wymianą tylko sprzęgła hydrokinetycznego to nie ma usprawiedliwienia dla mechanika który na siłę przekonuje do remontu generalnego ale jeżeli zła praca skrzyni spowodowana jest np. przypalonymi już trochę tarczkami biegów to wymiana tylko tych najbardziej przypalonych a pozostawienie innych które są jeszcze na granicy poprawnego działania może już nie mieć uzasadnienia... wtedy namawianie na remont generalny (wymiana wszystkich tarczek) wydaje się być nie tylko działaniem zapobiegającym ewentualnej reklamacji ale również dbaniem o markę i wizerunek warsztatu jak i działaniem na korzyść klienta który oczekuje naprawy w pełni skutecznej...
może wybiegam przed szereg ale nie ma tu chyba kogoś kto liczy na naprawę skrzyni metodą "Jak najtaniej." bez patrzenia w przyszłość i zadawania sobie pytania "Ile to potem pojeździ?" ;-) |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-17, 07:34
|
|
|
Dzięki FOSS za chęć pomocy, ale Ja jak bym wiózł auto to bliżej mam do Nowogrodu Bobrzańskiego
Chociaż zastanawiam się nad sprzedażą auta więc jeszcze zobaczę co z tym fantem. |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-17, 07:53
|
|
|
Kolego w Nowogrodzie Bobrzanskim nie ma nic poza willa wlasciciela (lub cos w tym stylu)Midpartsu :mrgreen: Byl tam i chyba nadal jest sklep ale gdy potrzebowalem czesci,informacji to pocalowalem klamke i odeslali mnie tel.do wawy. |
|
|
|
|
tomi5
Moje A8