|
Autor |
Wiadomość |
robsonik4
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 485 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-30, 18:51 [D2 96 4.2PB/LPG
] Wtyczka przy zbiorniku spryskiwaczy
|
|
|
Witam
przy okazji innego uszkodzenia ściągnąłem osłonę zderzaka i zobaczyłem coś takiego:
od czego jest ta wtyczka ? - nie mam lub nie umiem włączyć spryskiwaczy reflektorów; czy tam są 2 osobne pompki do płynu - biała po lewej, czarna po środku. Z tego czegoś środkowego idą gdzieś dalej 2 brązowe grube przewody no i ta wtyczka. |
|
|
|
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
Rocznik: 2002
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Pomógł: 35 razy Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 1108 Skąd: GS / TN
|
Wysłany: 2013-03-30, 21:08
|
|
|
robsonik4 napisał/a: | od czego jest ta wtyczka ? |
Ta wtyczka jest od silniczka spryskiwaczy szyb. W oryginale ona właśnie jest okrągła i ma trzy piny. Fotka jest troszkę rozmazana, ale na moje u Ciebie ta czarna pompka jest wsadzona od innego auta z dołożoną kostką do niej.
robsonik4 napisał/a: | czy tam są 2 osobne pompki do płynu - biała po lewej, czarna po środku. |
Są zbiorniczki na jedną pompkę (tylko czarną od spryskiwaczy szyb), występowały one gdy nie było fabrycznego xenonu. Są też takie jak u Ciebie na dwie pompki. Czarna jak wyżej i biała od spryskiwaczy lamp xenon.
Tutaj masz opis i fotki pompek do spryskiwaczy szyb:
http://www.a8team.pl/d2-a...iwacze&start=15
Zauważ jeszcze, że oryginalna pompka ma zespolony czujnik poziomu płynu w zbiorniczku i w górnej jej części wystaje króciec przelewowy, który wciska się do zbiorniczka podczas montażu tejże pompki. U ciebie miejsce gdzie powinien być wciśnięty ten króciec jest zaślepione, dokładnie w miejscu gdzie kończy się wtyczka. Więc albo masz coś zmostkowane, albo na FISie cały czas daje Ci po oczach komunikatem, że jest niski stan płynu do spryskiwaczy, a wtedy pompka od xenonów (ta biała) już się nie załączy. Takie małe zabezpieczenia, aby szybko resztki płynu nie wypsikać. |
|
|
|
|
|
|
|
robsonik4
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-30, 21:33
|
|
|
A w jaki sposób załączyć spryskiwanie xenonów - czytałem, że to jest podłączone pod jakiś przekaźnik czasowy. Jak to się uruchamia bo raczej nie działa jak się włącza spryskiwanie szyb. |
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-30, 21:41
|
|
|
robsonik4 napisał/a: | A w jaki sposób załączyć spryskiwanie xenonów - czytałem, że to jest podłączone pod jakiś przekaźnik czasowy. Jak to się uruchamia bo raczej nie działa jak się włącza spryskiwanie szyb. |
Spryskiwacze lamp włączysz gdy dłużej przytrzymasz manetkę od spryskiwaczy szyb. Warunek jest taki, że po pierwsze muszą być włączone światła mijania, a po drugie stan płynu w zbiorniczku musi być powyżej zapalenia się kontrolki od niskiego poziomu płynu. Czyli powyżej tego króćca, o którym pisałem wyżej. |
|
|
|
|
|
|
|
robsonik4
Moje A8
|
Wysłany: 2013-04-02, 20:35
|
|
|
Nie działa - widać z tego, że pompa nie oryginalna (3 przewody w oryginale), nie pokazuje braku płynu - wypuściłem cały. Być może zostało to wyłączone, jak naprawię wyciek oleju z chłodnicy to zajmę się tym ustrojstwem. To ma działać !!! |
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
|
Wysłany: 2013-04-02, 20:40
|
|
|
W pierwszej kolejności podłącz tą białą pompkę na krótko. Wtedy będziesz wiedział czy ta od xenonów jest sprawna. Ale i tak tą czarną lepiej wymienić na taką jaka powinna być i podłączyć ją jak należy. |
|
|
|
|
|
|
|
robsonik4
Moje A8
|
Wysłany: 2013-04-05, 07:14
|
|
|
Obie sprawne więc pewno komp blokuje i tyle; znalazłem kompletny zbiornik z pompkami w cenie pompki :-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|