Autor |
Wiadomość |
karol208
Moje A8
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 4HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Pomógł: 23 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Kwi 2013 Posty: 994 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2013-05-10, 20:35
|
|
|
Markus, jeżeli mas takie wskazania to odwiedź gazownika bo źle masz dostrojoną lpg . Czy na Pb czy na LPG spalanie powinno być jednakowe w tych samych warunkach.
Jeżeli spalanie na FIS podczas jazdy na LPG jest niskie (to wiedz że coś sie dzieje) ECU benzynowe skraca czasy wtrysków bo dostaje za dużo LPG. |
|
|
|
|
|
Markus
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronik + F1
Imię: Marek
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2013-05-11, 09:15
|
|
|
Dzieki karol208, ale sie z tym raczej nie zgodze.
Całe zycie jezdze na LPG i jeszcze w zadnym spalanie nie zgadzało sie z tym co pokazywał komp. A mam inny samochód ze stajni VAG którym juz prawie 200tkm na Prinsie zrobiłem i wszystko hula.
Ktos mi to kiedys tłumaczy dlaczego tak jest. Może jak jest fabryczna instalacja to pokazuje właściwie.
U siebie mam instalke z wysokiej półki. Wtryski Hana (a one sa oszczedne) dwa reduktory... Wartość ok. 6000zł u renomowanego gazownika.
Takie jest moja zdanie poparte własnymi doświadczeniami ale może nie jest ono w pełni własciwe. |
|
|
|
|
|
|
|
jdz1
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.6
Skrzynia: Manual
Imię: Jerzy
Jeżdzę: Renault Scenic
Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 164 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2013-05-11, 09:30
|
|
|
Markus napisał/a: | Dzieki karol208, ale sie z tym raczej nie zgodze.
Całe zycie jezdze na LPG i jeszcze w zadnym spalanie nie zgadzało sie z tym co pokazywał komp. A mam inny samochód ze stajni VAG którym juz prawie 200tkm na Prinsie zrobiłem i wszystko hula.
Ktos mi to kiedys tłumaczy dlaczego tak jest. Może jak jest fabryczna instalacja to pokazuje właściwie.
U siebie mam instalke z wysokiej półki. Wtryski Hana (a one sa oszczedne) dwa reduktory... Wartość ok. 6000zł u renomowanego gazownika.
Takie jest moja zdanie poparte własnymi doświadczeniami ale może nie jest ono w pełni własciwe. |
Niejednokrotnie na forum poruszany był temat spalanie LPG a wskazanie na FISie i nie przypominam sobie aby ktoś twierdził że na LPG pali tyle ile pokazuje FIS. Zawsze będzie przekłamanie tak około 20% uśredniając. Ostatnio FIS pokazał mi spalanie 11,5 a spalanie na LPG wyniosło 13,9 LPG/100km. |
|
|
|
|
karol208
Moje A8
Rocznik: 1994
Skrzynia: 4HP24
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Pomógł: 23 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Kwi 2013 Posty: 994 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2013-05-12, 12:34
|
|
|
Dobrze dostrojona instalacje nigdy nie zmieni korekt ecu benzyny więc i fis nie powinien wskazywać różnego spalania.
jdz1, wiadomo że gazu spali więcej niź na FIS ale chodzi o to że dobrze zestrojona instalacja pokaże ci takie samo spalanie benzyny czy przy jeżdzie na LPG czy na PB.
(Niektórym pali mniej niż wskazania na fis zbyt uboga mieszanka i ecu benzyny zawyża czasy wtrysków przez co fis widzi ogromne zużycie benzyny a faktycznie gazu jest mało podawane) |
|
|
|
|
|
Bartek87
Moje A8
Rocznik: 2015
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2012 Posty: 174 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-05-12, 14:37
|
|
|
około tygodnia temu, Szczecin - Świnoujście jadąc przez Niemcy ok 150km
by nie padały głupie pytania napiszę, że: nikt mnie nie wyprzedził, nie dostałem mandatu za tamowanie ruchu, jechałem tak jak wszyscy na tej drodze- tam się jeździ spokojnie nikt nikogo nie wyprzedza jedzie się 100-110km/h na każdym ograniczeniu się zwalnia, przez wiochy to przepisowe 50, policja staje czasami z radarem, wynik ten jest jak najbardziej powtarzalny na tej trasie... a i komp pokazał zasięg prawie 1000km a miał już od tankowanie przejechane ~380km i jeszcze 3/4 baku :-)
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-05-17, 21:05
|
|
|
Tak trochę dla sprecyzowania niektorych wypowiedzi to jak wspomniane faktyczne zużycie gazu bedzie zawsze wieksze niż wskazuje fis(powinno być) ale jesli jedziemy na PB to przy tej samej jeździe fis pokaże mniej bo to wynika z róznych rodzajów paliw o innej kaloryczności. Moje ostatnie testy to jazda na PB w spokojniej szosowej trasie to osiągłem 9,2 :shock: taka sama jazda na gazie i fis już wskazuje z 10,4 a przy tym rzeczywiste zuzycie benzyny jest jak pokazuje a gazu 2-3litry wiecej. Na autobanach 12 na fisie to juz u mnie nic dziwnego a faktyczne lpg to 14-17! :mrgreen: Ale na autobanach mmoja zwyczajowa predkośc to juz obecnie 180 ;-) |
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-05-17, 23:03
|
|
|
Jak Ci się różnią wskazania fisa pomiędzy pb i lpg to masz instalkę do regulacji. Dokładniej mówiąc masz za ubogą mieszankę na gazie i ECU wydłuża czasy wtrysków i stąd spalanie na fisie rośnie ;-) |
_________________ Four rings to rule them all |
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2013-05-18, 08:09
|
|
|
Ja widzę , że tu nie którzy użytkownicy forum czytają bez zrozumienia , jeden kolega pisze , że spalanie PB a wskazania kompa są takie same to jest oki , z czego jak jedzie na LPG to do wyniku spalania trzeba dodać około 2-3L LPG .
(z tym się zgadzam)
Po chwili koledzy piszą , że jeśli komp pokazuje spalanie inne niż wychodzi podczas tankowania to mamy coś nie tak z mieszanką ( za uboga lub za bogata mieszanka )
Tak jak ktoś już tutaj napisał że spalanie na LPG nie będzie tak dokładnie pokazywane na kompie jak PB .
Przykład : Wujas ma Skodę Octavie 1.6 mpi 102 KM + LPG ( Fabryczne ) skoro fabryczna instalka to wskazania kompa powinny być takie same co spalanie jak jedzie , czy to na PB czy na LPG , a tu taki psikus , że na PB spalanie jest w granicach 8L/100km w mieście i tyle komp pokazuje , na LPG ten sam styl jazdy + ta sama trasa , komp pokazuje 8L/100km a podczas tankowania wychodzi 10-10.5L/100km LPG .
Idąc dalej tym rozumowaniem to znaczy , że w tej skodzie jest instalka fabryczna , to coś jest nie tak z mieszanką paliwową , że spalanie LPG różni się od tego co pokazuje komp ??
Mi się wydaje że jak najbardziej jest wszystko oki .
Może to koledzy mają za bogatą mieszankę jeśli im spalanie LPG pokrywa się z tym na FIS-ie .
U mnie w A8 też pokazuje spalanie w granicach 11-12L/100km , a gazu tankuję 14-15L/100km .
Wydaje mi się , że tak jest oki . Jeżdżę autami na LPG już kilka ładnych lat i nigdy spalanie LPG nie pokrywało się z tym co komp nam wypluwa . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-05-18, 10:46
|
|
|
mdamian napisał/a: | Ja widzę , że tu nie którzy użytkownicy forum czytają bez zrozumienia |
Nom, czytasz bez zrozumienia. Nie pisałem nigdzie o rzeczywistym spalaniu gazu w stosunku do spalania pb czy wskazań fisa. Aphopis napisał, że mu się różnią wskazania fisa jak jedzie na pb i lpg przy takim samym stylu jazdy. A to wskazuje na źle wyregulowaną instalację.
Dokładnie ten fragment:
Aphopis napisał/a: | Moje ostatnie testy to jazda na PB w spokojniej szosowej trasie to osiągłem 9,2 :shock: taka sama jazda na gazie i fis już wskazuje z 10,4 |
Styl wypowiedzi wskazuje, że przy jeździe na pb na fisie jest 9.2l/100km, a przy jeździe na lpg fis pokazuje 10.4l/100km. A wskazania fisa powinny być identyczne, bez względu na jakim paliwie jedzie. |
_________________ Four rings to rule them all |
|
|
|
|
emdzej
Moje A8
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4200
Imię: Max
Jeżdzę: A8 D4
Pomógł: 16 razy Dołączył: 03 Kwi 2012 Posty: 373 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2013-05-18, 15:19
|
|
|
mdamian napisał/a: |
Przykład : Wujas ma Skodę Octavie 1.6 mpi 102 KM + LPG ( Fabryczne ) skoro fabryczna instalka to wskazania kompa powinny być takie same co spalanie jak jedzie , czy to na PB czy na LPG , a tu taki psikus , że na PB spalanie jest w granicach 8L/100km w mieście i tyle komp pokazuje , na LPG ten sam styl jazdy + ta sama trasa , komp pokazuje 8L/100km a podczas tankowania wychodzi 10-10.5L/100km LPG .
Idąc dalej tym rozumowaniem to znaczy , że w tej skodzie jest instalka fabryczna , to coś jest nie tak z mieszanką paliwową , że spalanie LPG różni się od tego co pokazuje komp ?? |
Kolego ta instalacja w Skodzie to Land Renzo w wersji najtańszej - ekonomicznej. Jest zakładana w salonie a nie przy składaniu autka i nie różni się w zasadzie od naszych. |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Skrzynia: tiptronic
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2013-05-18, 16:21
|
|
|
emdzej napisał/a: | mdamian napisał/a: |
Idąc dalej tym rozumowaniem to znaczy , że w tej skodzie jest instalka fabryczna , to coś jest nie tak z mieszanką paliwową , że spalanie LPG różni się od tego co pokazuje komp ?? |
Kolego ta instalacja w Skodzie to Land Renzo w wersji najtańszej - ekonomicznej. Jest zakładana w salonie a nie przy składaniu autka i nie różni się w zasadzie od naszych. |
A powiedz mi kolego który salon zakłada swoją instalacje podczas produkcji auta :?: :?:
Ja się z takim nie spotkałem , każdy producent daje do montażu instalacje podwykonawcy , czy to skoda , czy Fiat , czy ford . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
emdzej
Moje A8
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4200
Imię: Max
Jeżdzę: A8 D4
Pomógł: 16 razy Dołączył: 03 Kwi 2012 Posty: 373 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2013-05-18, 17:11
|
|
|
Co prawda CNG a nie LPG ale była BMW 518g i 316g. Jako ciekawostkę napiszę że 316g była 2 miejscowa a z tyłu był zbiornik. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-05-18, 23:55
|
|
|
gtfan, Trudno mi sie z tym zgodzić bo sprawdzałem niedawno kompem wszystko i jest jak być powinno. Moje BRC bierze z ECU informacje i poza tą róznicą jest wszystko jak trzeba. Nie sądzę że przy dynamicznej jeżdzie na trasie spalanie rzedu 15-17l to jest mało ale niebawem pierwszy przegląd i bedzie sprawdzane raz jeszcze. Poza tym kilku znajomych miało podobnie niekoniecznie w A8. Nikt mi nie powie że gaz w stanie lotnym jest paliwem równym benzynie i z tej róznicy moga być inne wskazania na kompie który to wykrywa. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-05-22, 12:06
|
|
|
Oj panowia... klepiecie znowuż to samo i co więcej spieracie się o nieprecyzyjne stwierdzenia kiedy właściwie większość to samo ma na myśli.
Rzeczywistość jest taka....
1. Rzeczywiste spalanie LPG (nie to co pokazuje FIS) jest wyższe niż PB i wynika to wprost ze specyfiki paliwa.
2. Spalanie pokazywane na FIS (wskazanie komputera żeby była jasność a nie pomiary od tankowania do tankowania) powinno być identyczne przy jeździe na PB jak i na LPG - wtedy możemy domniemywać, że instalacja LPG jest poprawnie wyregulowana i komputer od PB po przełączeniu na LPG nie robi sobie żadnych dziwnych korekt i nie rozjeżdżają się mapy.
3. Przy identycznym spalaniu pokazywanym na FIS dla PB i LPG przy wszystkich komponentach sprawnych i poprawnie wyregulowanych rzeczywiste spalanie PB (te zmierzone od tankowania do tankowania) powinno być praktycznie takie samo jak to co pokazał FIS natomiast rzeczywiste spalanie LPG (te zmierzone od tankowania do tankowania) będzie większe do nawet o 20% od tego co pokazał FIS co napisałem już w pkt.1.
.... i już nie kręćmy się ciągle wokół tego samego ;-) |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
bunga bunga
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3200
Skrzynia: Tip
Imię: Marcinkus
Jeżdzę: W221, 997
|
Wysłany: 2013-05-22, 14:33
|
|
|
W sobotę zrobiłem spokojną trasę 250 km. Fis wskazał średnie zużycie 13,4 l.
Rozumiem, że jest to wskazanie średniego zużycia ostatnich 100 km?
8-) |
_________________ Forum Audi A6 |
|
|
|
|
|