|
Autor |
Wiadomość |
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-07-05, 22:37
|
|
|
ECON to tzw tryb ekonomiczny czyli uklad nie wlacza kompresora. (Dioda w przycisku ECON sie swieci)
Jesli w ukladzie bedzie zbyt malo gazu to wylacznik cisnieniowy wylaczy uklad zabezpieczajac kompresor przed uszkodzeniem. Aby sprawdzic ilosc czynnika musisz podjechac na maszynke. Inaczej nie da rady. Uklad powinien byc sprawdzony przy nabijaniu poprzez zrobienie prozni i ewentulanie pozniej przez dodanie kontrastu i obserwacji za kilka dni czy nie ma wycieku. Przy duzych ubytkach mozna posilkowac sie azotem. Aha i nie zdziw sie jak uslyszysz cene za nabicie - gaz podrozal 3-4 razy. |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
|
|
klon_84 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-07, 23:12
|
|
|
skoro juz temat klimy to co sie stanie kiedy uruchomie klimatyzacje i nie bedzie dzialal wiatrak wlasnie chlodnicy klimatyzacji bo u mnie jeste takowe zjawisko :-? Klima dziala prawidlowo w aucie jest chlodno i z tym nie ma problemow natomiast czy moze cos sie stac jak ten watrak nie paracuje, dodam ze celowo go odlaczylem bo mi caly czas chodzi jakies specie czy cos nawet jak nie uruchomilem motoru jeszce, podejzewalem czujniki aczkolwiek przeczyscilem i nic nie dalo, mimo ze klima chlodzi to boje sie jej wlanczac... |
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
|
Wysłany: 2010-07-08, 06:53
|
|
|
Jesli nie dziala wentylator skraplacza to gdy brak jest odpowiedniego chlodzenia wzrasta gwaltownie cisnienie czynnika w ukladzie np. do 30bar, no i puszcza najslabszy element. Jaki, ciezko powiedziec. Czasem wąż, czasem złączka, czasem kompresor. Niestety uklady sterowania nie maja zabezpieczenia elektrycznego przed zbyt wysokim cisnieniem, i raczej nie maja zabezpieczenia w postaci zaworu bezpieczeństwa. |
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
klon_84 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-08, 11:12
|
|
|
a jak jade zaluszmy 100km/h to wtedy jest chlodzenie od powetrza? czy tez powinien pracowac wiatrak aby nic sie nie stalo? a myslisz ze przyczyna jest sam wiatrak i trzeba go wymienic? |
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
|
Wysłany: 2010-07-08, 23:24
|
|
|
Jadac juz ze 30-40km/h masz wystarczajace chlodzenie i wentylatory zasadniczo nie sa potrzebne.
A wentylator elektryczny powinien sie zalaczac gdy tylko zacznie pracowac kompresor klimy. Jesli masz drugi wentylator z visco to tylko dlatego klima jeszcze dziala. |
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
glinka
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: krzysztof
Jeżdzę: a8
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 195 Skąd: morąg
|
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
|
Wysłany: 2010-07-11, 00:39
|
|
|
To jest na 1 nabicie. Tylko nie wiem jak je wykonasz w warunkach domowych? Aby uklad dzialal poprawnie musi zostac wytworzona w nim proznia - a to zrobi maszynka do klimy. Proznie robi sie w 2 celach:
-testowy czyli po wytworzeniu prozni mozna sprawdzic czy uklad jest szczelny
-w celu usuniecia z ukladu wilgoci (wody), jej niewielka ilosc moze zamarzac na zaworze rozpreznym powodujac niekontrolowane skoki cisnienia w ukladzie.
Dlatego tez gdy uklad jest rozszczelniony nalezy wymienic osuszacz ktory ma za zadanie pochlaniac wode z wnetrza ukladu.
Poza tym sprzedawca pisze bzdury bo R134 nie jest zamiennikiem R12, to kompletnie inne mieszaniny. |
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|