|
Autor |
Wiadomość |
jdz1
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.6
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Jerzy
Jeżdzę: Renault Scenic
Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 164 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2013-11-18, 07:52
|
|
|
W butlę o pojemności 44ltr (gdzie normalnie zawór odbijał przy 36-38ltr) wchodziło 46ltr gazu na dystrybutorze. Auto firmowe tankowane na firmowej stacji paliw. Ale nie wnikałem bo co mi do tego. |
|
|
|
|
|
|
|
stan
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: Stanisław
Jeżdzę: A8 D3, V70 II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 138 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 2013-11-18, 11:21
|
|
|
ernesto napisał/a: | Podczas tankowania zobacz pewną zależność jak jest wolne tankowanie na dystrybutorze to zazwyczaj wchodzi więcej. |
Zawsze wydawało mi się, że zawór odcinający działa na zasadzie pływaka a nie ciśnienia, więc chyba nie ma znaczenia szybkość tankowania. U mnie przeważnie nie zdarzają się extrema w tankowaniu, różnica 0,5-1 l. Ale był przypadek, że na jednej stacji dotankowali mi "znacznie" więcej niż normalnie (zdziwiony powiedziałem to pompiarzowi, że od 40 tys. nikt mi tyle nie nalał, on tłumaczył się, że mają właśnie silną pompę i może wtłoczyć więcej, chociaż uzasadniałem jak może wtłoczyć więcej jak pływak odetnie) ale na szczęście zrobiłem wtedy też więcej niż zwykle przelotu na zbiorniku, więc nie czuję się oszukany. A wracając do tematu, mi pali średnio w mieście ok. 20 l i nie ma co na niższe spalanie liczyć (lepiej pozytywnie się rozczarować). Chociaż zimą, dwa lata wstecz dowoziłem i przywoziłem córkę z przedszkola (3 km od domu) paliła 28 l. Na początku eksploatacji na gazie w trasie mieściłem się spokojnie w 11 l (normalna jazda do 100-110 z 4 osobową rodziną) przy eksploatacji na świecach denso za 8,5 zł zmienianych co 10 tys. Teraz poniżej 12 nie chce zejść ale też zmieniłem świece na 3 elektrodowe (wprawdzie używane, bo były w silniku po sprowadzeniu auta) albo czas wysłać filtry na emeryturę. I zawsze wynik mam niższy średniego spalania kiedy tankuję na pusty zbiornik niż robię dolewki. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-18, 14:59
|
|
|
Panowie ja nie zaobserwowałem jakoś rażącej różnicy i pusty baniak miesci ok 57l(mam 70tke) ale raz gdy tankowałem w DE i była resztka gazu to przez 20minut wleciało mi na pewno więcej gazu niz zwykle. Jednak to nie przekroczyło całkowitej pojemności butli a jedynie jak by więcej weszło zmniejszając te poduszkę powietrzną w baniaku.
Kiedyś o to pytałem i sam nie wiem jak to działa tak do końca. :roll: |
|
|
|
|
Marecki
Moje A8
Rocznik: 1997
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Marek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 280 Skąd: Suwałki
|
|
|
|
|
|
|
|
pepi
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
|
|
|
|
Marecki
Moje A8
Rocznik: 1997
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Marek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 280 Skąd: Suwałki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|