|
Autor |
Wiadomość |
uszek
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 18 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Mar 2012 Posty: 857 Skąd: RZ
|
Wysłany: 2015-10-05, 20:55 [D2 00 4.2PB/LPG
] Kolektory wydechowe
|
|
|
Chłopaki jakim momentem dokręca sie kolektory wydechowe? I czy da rade je dokrecic na włożonym silniku
PS. Nie moge wybrac taga do tematu.....
Poprawiłem
pozdrawiam ernesto |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-10-05, 22:25
|
|
|
Mateusz nie wiem jak to jest w FL-u ale w moim ABZ w kolektorach są przygotowane otwory pod klucz by go przełożyć i dokręcić.
Ciężko na pewno będzie bo i miejsca mało, ale czy da radę to zrobić na aucie
Możliwe, że dało by radę lecz stopień trudności jest ciężki spowodowany małym miejscem.
Nie raz się przekonałem, że dla chcącego nic trudnego. Lecz bywają przypadki, że trzeba sobie dorobić klucz, coś przyspawać, coś wygiąć lub przeszlifować by można było dostać się do upierdliwego miejsca.
Lepiej na spokojnie podejść do tematu.
Podjadę jutro na warsztat i zobaczy czy piszę coś w lekturach co do momentu dokręcenia.
No chyba, że ktoś już wcześniej coś wygrzebie |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2015-10-05, 23:16
|
|
|
Kolektor do głowicy i tak samo kolektor do rury dokręcasz momentem 25Nm. Wg serwisu należy silnik bebeszyć. |
|
|
Bugalon
Moje A8
Rocznik: 1998
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Wojtek
Jeżdzę: D2
Pomógł: 24 razy Wiek: 46 Dołączył: 26 Gru 2013 Posty: 789 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 2015-10-06, 14:10
|
|
|
Ja w swoim AKG (to samo co ABZ) odkręcałem i dokręcałem kolektory wydechowe na włozonym silniku. O ile ten ze strony kierowcy nie stanowi wielkiego problemu (oprocz jednej nakrętki tak naprawdę, nad którą trzeba się pogimnastykować) o tyle ten od strony pasazera będzie wymagać demontażu chłodniczki oleju (przynajmniej przy okazji mozna będzie zrobic uszczelnienie i oringowanie na gorccu) |
_________________ Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|