Autor |
Wiadomość |
SJake
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Jacek
Jeżdzę: Aluminium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 192 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2010-02-23, 13:04
|
|
|
PEPOL D2 napisał/a: | (0)-taka pomarańczowa |
Taka pomarańczowo-żółta - to są raczej okładziny klocków. Nie konczą się? Jak wiązka, styki? |
_________________ A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL
POLISHANGEL
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek_m
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Imię: Tomek
Jeżdzę: Audi A8
Pomógł: 6 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 78 Skąd: Carlanstown Co.Meath
|
Wysłany: 2010-02-23, 14:08
|
|
|
ta kontrolka jest tez od tego czujnika bo jak mialem za malo plynu w chlodnicy i na dolnej czesci fisa wyswietlil sie w duzy czerwony znak od temperatury to na gorze zamiast tego pomaranczowego kolka (O) wyswietlal sie napis BRAKE LIGHT SWITCH (wlacznik swiatel hamowania) |
_________________ audiclubislands.org
|
|
|
|
|
|
|
|
PEPOL D2
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 5.0
Skrzynia: Automatyczna
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Mercedes Benz 500 Sec
|
Wysłany: 2010-02-23, 18:20
|
|
|
SJake napisał/a: | PEPOL D2 napisał/a: | (0)-taka pomarańczowa |
Taka pomarańczowo-żółta - to są raczej okładziny klocków. Nie konczą się? Jak wiązka, styki? |
Tarcze ,klocki nowe.Raczej czujnik na 99 proc.Ale piszczą jak świnie przy hamowaniu :-D
[ Dodano: 2010-02-23, 18:24 ]
tomek_m napisał/a: | ta kontrolka jest tez od tego czujnika bo jak mialem za malo plynu w chlodnicy i na dolnej czesci fisa wyswietlil sie w duzy czerwony znak od temperatury to na gorze zamiast tego pomaranczowego kolka (O) wyswietlal sie napis BRAKE LIGHT SWITCH (wlacznik swiatel hamowania) |
Ale co ma chłodnica do hamulca?Mnie się wyświetliło tylko te kółko i jak naduszam z wyczuciem lekko hamulec tak jak by w rękojeści gałki zmieniania biegu w środku w niej był jakiś luz i świecą się kontrolki skrzyni PRND na czerwono.Dam to chyba do strefy 11 :-| Powtarzam skrzynia chodzi b dobrze |
|
|
tomek_m
Moje A8
Imię: Tomek
Pomógł: 6 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 78 Skąd: Carlanstown Co.Meath
|
Wysłany: 2010-02-23, 19:34
|
|
|
Cytat: | Ale co ma chłodnica do hamulca?Mnie się wyświetliło tylko te kółko i jak naduszam z wyczuciem lekko hamulec tak jak by w rękojeści gałki zmieniania biegu w środku w niej był jakiś luz i świecą się kontrolki skrzyni PRND na czerwono.Dam to chyba do strefy 11 Powtarzam skrzynia chodzi b dobrze | chlodnica nie ma nic do tego , chodzi ze jak na dolnej czesci wyswietlacza (czerwonej czesci) pokazalo mi sie ostrzezenie o czyms innym, to w gornej czesci (pomaranczowej) gdzie normalne bylo (O) ukazal sie napis BRAKE LIGHT SWITCH |
_________________ audiclubislands.org
|
|
|
|
|
|
|
|
KATAN
Użytkownik
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Krystian
Jeżdzę: A6 C4, S8 D2
|
Wysłany: 2011-03-21, 20:43
|
|
|
Czy ten czujnik może być powodem świecenia kontrolki ABS oraz niedziałaniem TEMPOMATU :?: :?: :!: :!:
Bo tak to rozumiem czytając posty o w/w problemach :!:
U mnie nie działa TEMPOMAT oraz potrafią się zaświecić na raz kontrolki ABS i ESP.
Może ktoś coś doradzi? |
_________________ WITAM I POZDRAWIAM :-)
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-03-21, 22:45
|
|
|
Moze byc, tzn na pewno jest powodem zapalania sie ABS i ESP, czy tempomat wtedy nie dziala to nie wiem, skrzynia raczej nie wchodzi od tego w tryb awaryjny.
Jesli masz tiptronic to ten czujnik ma 2 styki. Jeden NO i drugi NC. Maja ona zadzialac w scisle okreslonym przedziale czasowym. Czyli naciskasz pedal jeden styk puszcza drugi zwiera. Kolejnosc i czas zadzialania jest istotny. Dlatego nawet montaz tego czujnika musi byc odpowiedni. Po zamontowaniu gdy pedal jest luzem u gory, grzybek czujnika ma miec 1-1,5mm luzu od tulejki z gwintem.
Aha, nie warto kupowac zadnych podrob ani uzywek, tylko nowy w ASO. Kosztuje cos kolo 70zl. |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
|
|
KATAN
Użytkownik
Imię: Krystian
Jeżdzę: A6 C4, S8 D2
|
Wysłany: 2011-03-25, 16:56
|
|
|
Wykręciłem, przeczyściłem i błędów na razie nie ma :-) Wyczyściłem również czujnik ABS prawy i na razie spokój z kontrolkami ABS i ESP :-)
Dzięki :lol:
[ Dodano: 2011-03-28, 22:32 ]
Ale tempo nie działa :! I VAG nie wykrywa. Co może być :?
Podobno działał wcześniej. Organoleptycznie sprawdziłem przewody ciśnieniowe oraz tzw. "gruszkę podciśnienia" oraz elektrykę i "dupcia blada" :-(
[ Dodano: 2011-04-07, 21:56 ]
Dziś wymieniłem czujnik STOPU na nowy i dalej TEMPO nie działa, więc to nie była raczej przyczyna :!:
Przed wymiana pokazywało kod błędu: "17087 - Konwerter/przełącznik stopu B - uszkodzenie, brak sprzętu/ nie związany ze sprzętem".
Chyba czas podmienić moduł TEMPO od kogoś aby wykluczyć jego uszkodzenie :?: :!:
Może ktoś ze stolicy(ja z dzielnicy URSUS), byłby chętny pożyczyć na próbę? Jak coś to dajcie info na PW ;-)
Z góry DZIĘKI :!: |
_________________ WITAM I POZDRAWIAM :-)
|
|
|
|
|
jdz1
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.6
Skrzynia: Manual
Imię: Jerzy
Jeżdzę: Renault Scenic
Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 164 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-07-15, 10:14
|
|
|
Jak wyjałeś czujnik ABS ESP przy kołach. Próbowałem go wykręcić z prawej strony i lewej ale żaden nawet nie drgną. Próbowałem też sprawdzić czujnik położenia hamulca ale jest tam tak wszystko zabudowane że chyba trzeba rozebrac pół konsoli dolnej.
Proszę o podpowiedź. Problem mam taki że palą mi się kontrolki ABS i ESP.
POZDRAWIAM |
|
|
|
|
|
|
|
psych
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 3.7
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-08-05, 21:51
|
|
|
Również przyłączam się z prośbą o pomoc, czy można wymienić ten czujnik koło pedału hamulca (brake light switch) jakoś łatwo ? |
_________________ Pozdrawiam
Bartek Chojnacki |
|
|
|
|
meewosh
Użytkownik
Skrzynia: TIPTRONIC 5HP19
Imię: Miłosz
|
Wysłany: 2011-09-19, 09:42
|
|
|
Witam!
Mam problem ze świecącymi się okładzinami. Klocki były do wymiany, błąd się świecił pomimo tego, że kostki miały zmostkowane wtyki kabelkiem - zęby nie świeciło, po wymianie klocków nadal świecą okładziny - czy da się sprawdzić czego konkretnie może dotyczyć ten błąd?
Czujnik świateł hamowania, czasem wyskakuje na skrzyni, ale jak go skasuję i wejdę do VAGA z nogą na hamulcu to go nie ma a okładziny nadal świecą.
Stopy oczywiście są wszystkie chociaż świeci mi jeszcze błąd od spalonej żarówki ale raczej postojowych z przodu - swoją drogą jak je wymienić.
Gdzie szukać przyczyny zapalenia się tej kontrolki. Czy to od tego pika mi 2 - 3 razy po wrzuceniu biegu?
Pozdrawiam i z góry dzięki na odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-09-23, 13:30
|
|
|
meewosh napisał/a: | (...) Czujnik świateł hamowania, czasem wyskakuje na skrzyni, ale jak go skasuję i wejdę do VAGA z nogą na hamulcu to go nie ma a okładziny nadal świecą.
Stopy oczywiście są wszystkie chociaż świeci mi jeszcze błąd od spalonej żarówki ale raczej postojowych z przodu - swoją drogą jak je wymienić.
Gdzie szukać przyczyny zapalenia się tej kontrolki. |
Ale jaka to dokładnie kontrolka - opisz jak wygląda albo zrób zdjęcie.
Co do świateł pozycyjnych przednich ("postojówki") to te nie są badane przez komputer więc ich uszkodzenie nie będzie wyświetlane na FIS (no chyba że w przed-liftach jest inaczej niż w po-liftach ale nie sądzę). |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
meewosh
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-09-23, 14:57
|
|
|
Oprocz żółtego znaku okładzin - klocki i tarcze nowe, nawet jak były zmostrkowane we wtyczce to świeci. no i Żarówka przekreślona - też żółta. Ponoć od stopu, ale stopa mam, dwa zewnętrzne i trzeci no chyba że cztery mają się palić plus dodatkowy? |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Skrzynia: tiptronic
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
|
|
|
|
meewosh
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-09-23, 17:04
|
|
|
CHodziło mi o podwójne stopy w lampie zasadniczej - bo mijania są po 2 z lewej i prawej, ale stop mam tylko na zewnętrznych. Cała reszta świeci oprócz postoju z przodu, i teraz pytanie czy da się rozebrać to bez wyjmowania reflektora czy silnika :-P ? Pytam bo widzę że ciężko będzie odkręcić śrubeczki od góry a jeśli są od spodu to w ogóle tego nie widzę - Autko ma ksenony ale bez spryskiwaczy w zderzakch choć wyglądają na oryginalne :shock: |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Skrzynia: tiptronic