Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 97 3.7PB ] TIP - problem ze skrzynią, wyciek oleju  
Autor Wiadomość
marcin1122333 
Moje A8

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: marcin
Jeżdzę: d2
Wysłany: 2013-09-27, 12:57   

kiedyś pare lat temu na forum tez była zazarta dyskusja wymieniac czy nie i tak naprawde wiele osob które wymienily olej w skrzyni miało problemy później czy to możliwe ze każdy z nich wynienial za puzno lub wymienil nieprawidłowo,pamietam słowa kolegi z forum który mowil jak nic się nie dzieje to nie ruszac i nie psuc.ale każdy podejmie decyzje sam ja mysle ze cos w tym jest ze firma mowi ze olej jest dożywotnio i się go nie wymienia,poprostu jak skrzynia padnie to wymiana podzespolow plus nowy orginalny olej i znow 300-400 tys spokojnej jazdy.tym bardziej ze audi a8 d2 produkowane jest od 1994 roku wtedy robiono auta pozadnie i dla ludzi a nie żeby wzbogacić się na częściach wiec stanowisko takiej firmy jak audi chyba o czyms swiadczy.malo prawdopodobne żeby taka firma strzelala sobie w leb i specjalnie ludzia wciskala kit ze oleju się nie wymienia a później skrzynie padaja jak muchy i psuja opinie o ich flagowej limuzynie.ale może nie mam racji i się myle sam już nie wiem jaka jest prawda.pozdrawiam

[ Dodano: 2013-09-27, 14:16 ]
człowiek kupuje nowa a8 jeździ 300 tys nie wymienia oleju i jest super zadowolony ze swojego automatu,puzniej kupuje ja robie następne 100 tys i tez jestem zadowolony a potem kupuje pan x z przebiegiem 400 tys.w większości aut to będzie 200tyskrecone a tu dupa automat się posul po prostu po 400 tys ma prawo się popsuc nawet najdoskonalsze urządzenie a czy przy regularnych wymianach pracowalby dluzej tego naprawdę nie wiem.

krystek78 
Moje A8

Rocznik: 1999
Zasilanie: PB+LPG
Imię: krystian
Jeżdzę: a8 d2
Wysłany: 2013-09-27, 14:54   

firma ktora produkuje te skrzynie bodaj ZF zaleca wymiane oleju co 60 tys.km a audi wiadomo z jakich wzgledow nie zaleca wymiany :evil:

[ Dodano: 2013-09-27, 15:55 ]
pracowala by dluzej bankowo

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-09-27, 15:26   

marcin1122333 napisał/a:
kiedyś pare lat temu na forum tez była zazarta dyskusja wymieniac czy nie i tak naprawde wiele osob które wymienily olej w skrzyni miało problemy później czy to możliwe ze każdy z nich wynienial za puzno lub wymienil nieprawidłowo,pamietam słowa kolegi z forum który mowil jak nic się nie dzieje to nie ruszac i nie psuc.ale każdy podejmie decyzje sam ja mysle ze cos w tym jest ze firma mowi ze olej jest dożywotnio i się go nie wymienia,poprostu jak skrzynia padnie to wymiana podzespolow plus nowy orginalny olej i znow 300-400 tys spokojnej jazdy.tym bardziej ze audi a8 d2 produkowane jest od 1994 roku wtedy robiono auta pozadnie i dla ludzi a nie żeby wzbogacić się na częściach wiec stanowisko takiej firmy jak audi chyba o czyms swiadczy.malo prawdopodobne żeby taka firma strzelala sobie w leb i specjalnie ludzia wciskala kit ze oleju się nie wymienia a później skrzynie padaja jak muchy i psuja opinie o ich flagowej limuzynie.ale może nie mam racji i się myle sam już nie wiem jaka jest prawda.pozdrawiam

[ Dodano: 2013-09-27, 14:16 ]
człowiek kupuje nowa a8 jeździ 300 tys nie wymienia oleju i jest super zadowolony ze swojego automatu,puzniej kupuje ja robie następne 100 tys i tez jestem zadowolony a potem kupuje pan x z przebiegiem 400 tys.w większości aut to będzie 200tyskrecone a tu dupa automat się posul po prostu po 400 tys ma prawo się popsuc nawet najdoskonalsze urządzenie a czy przy regularnych wymianach pracowalby dluzej tego naprawdę nie wiem.

Bez urazy kolego ale nikt kto ma choć minimalne pojęcie o mechanice nie napisze takich bzdur. Prosze nie wypowiadaj się szczególnie błednie na temat o którym nie masz bladego pojecia. :roll:

krystek78 
Moje A8

Wysłany: 2013-09-27, 16:32   

kolega kupil w 2005roku bmw 740 diesel.nowa z salonu.zrobil nia ponad 200tys i skrzynia zaczekla trzaskac oczywiscie w serisie powiedzieli ze nie wymienia sie oleju.pojechal do serwisu strzelili wymiana skrzyni i kosmiczna cena dodam ze przy 180tys wymienal dwie turbiny koszt 12tys :shock: niby po znajomosci.pojechalismy do znajomka wymienil jakies kosze czy kosz zalal preparat do plukania skrzyni na ten stary olej potem to wylal.skrzynia uratowana za 3tys.gdyby olej byl wymieniany co 60 tys smigal by dalej wiec nie wydaje mi sie dobrym pomyslem to co zalecaja w seriwsie

pepi 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Wysłany: 2013-09-27, 17:57   

po co olej zmieniać jak można skrzynię zmienić :mrgreen:
i kaska wpadnie komuś :-P

marcin1122333 
Moje A8

Wysłany: 2013-09-27, 19:28   

ja sledze forum i znam wiele przypadkow ze po wymianie oleju skrzynia padala czy możesz odpowiedzieć mi dlaczego tak się dzialo.i dlaczego firma audi nie zaleca wymian czy tylko dlatego żeby te skrzynie szybciej się psuly czegos tu nie rozumie.pisza w książkach gwarancyjnych jakie części należy sprawdzać lub wymieniac żeby auto trzymać w jak najlepszej kondycji a akurat jeśli chodzi o skrzynie nie wymieniac może maja jakiś konkretny powod żeby tego nie robic.druga sprawa jeśli ktoś kupil nowe auto wymienial co 60 tys km i ktoś następny kupi takie auto to ok a co ma zrobić większość tak mysle osob które kupily swoje a8 i olej nie był wymieniany dluzszy nieokreślony czas jak zachowa się taka skrzynia po wymianie,ja może nie mam wiedzy mechanicznej i nie powiedziałem żeby takiego oleju nie wymieniac tylko po prostu boje się tego zabiegu żeby czasem po wymianie skrzynia mi nie padla.a teraz pracuje idealnie.pozdrawiam

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-09-27, 19:39   

marcin1122333, Ogarnij prosze wreszcie to że polityka niewymieniania oleju w skrzyniach jest tylko i wyłacznie po to by serwisy zarabiały na ich wymianie! Tylko dlatego.
Pepi ujął to w idealnym skrócie.
A to że klubowe skrzynie po wymianie padają to tylko dlatego że ktos wymiania olej pierwszy raz od setek tys km gdy ta skrzynia juz jest złomem i trzyma sie tylko na opiłkach które to nowy olej wypłucze.
Jak chcesz to jeździj i nie narzekaj że CI gdzieś np na wakacjach w Chorwacji się rozsypała.
Ja uważam ten temat za wyczerpany bo ilez mozna to samo wałkować?? :evil:
Jak ktos nie rozumie to niech się doszkoli z zakresu mechaniki.

marcin1122333 
Moje A8

Wysłany: 2013-09-27, 19:41   

niemiecki producent skrzyn zf olej należy wymieniac,audi rodzimy Niemiecki producent jeden z największych i z duza tradycja oleju się nie wymienia nie rozumiem tego.

[ Dodano: 2013-09-27, 20:46 ]
ok temat zamknięty.w takim razie szukam oleju oryginalnego i zaryzykuje.pozdrawiam

[ Dodano: 2013-09-27, 20:59 ]
nie chce żeby moje wypowiedzi były zle odebrane.poprostu spowodowane jest to strachem jak skrzynia zachowa się po wymianie.koledzy maja wieksza wiedze i mam nadzieje ze się nie myla,dbam o swoje auto bardzo wymieniam wszystko na bieżąco i staram się utrzymywać go w dobrej kondycji bo po prostu wiem ze ono mi się odwdzięczy.nigdy nie katowałem swoich sprzetow obojętnie czy to auto czy motocykl.temat koncze

krystek78 
Moje A8

Wysłany: 2013-09-27, 20:18   

nie zarabiaja koncerny samochodowe na autach ale na czesciach dla nich.mecedes otarl sie o bankructwo na modelu 124.auta maja sie psuc.plastikowe buble robia.ludzie beda tesknic za takimi jak a8 d2 :lol:

marcin1122333 
Moje A8

Wysłany: 2013-09-29, 08:46   

ostatnio czytałem dość dużo na temat skrzyn zwłaszcza w tych starszych autach i doszedłem do wniosku po rozmowie z kolega który sprowadza auta od lat ze od ekonomicznego punktu i ryzyka jakie niewątpliwie istnieje przy wymianie oleju w skrzyni w której nie mam pojęcia kiedy taka wymiane robil poprzedni wlasciciel pozostaje przy pierwotnej wersji sprawdzenia stanu i wyglądu oleju.przy moim orginalnym przebiegu 219 tys km i spokojnej jeździe bez palowania mysle ze ta skrzynia pochodzi dość długo,a jak będę miał pecha to kupienie pewnej uzywki z udokumentowanym niskim przebiegiem ok 200 tys.km.tym bardziej ze w skrzyni sa elementy które zluzywaja się bez względu czy olej jest wymieniany czy tez nie.ale to moja prywatna opinia.kazdy sam musi podjąć ostateczna decyzje wymieniac czy nie pozdrawiam

Odpowiedz do tematu