|
Autor |
Wiadomość |
zaba113
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Waldek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2015-04-08, 20:20
|
|
|
Właśnie cały pic polega na tym że błędów brak.
;(
Reasumując :
nowe świece
nowe moduły
nowe cewki
sterownik (komputer) silnika podmieniany na inny.
brak błędów w ECU.
Objawy:
poszarpuje (wibruje) najbardziej podczas delikatnego rozpędzania
na wolnych obrotach pszarpuje tak jak by na sekunde nie było zapłonu na którymś cylindrze. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-04-08, 20:33
|
|
|
Błedów brak a korekty? Krótko i długoterminowe jak wyglądają? Nagraj nawet komórka i wstaw co pokazuje. 10 i 11 |
|
|
|
|
|
|
|
zaba113
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-04-08, 21:02
|
|
|
Nie bardzo wiem o jakie korekty chodzi? Mam do dyspozycji komputer z programem diagnostycznym Polski VAG. |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-04-08, 21:37
|
|
|
Korekty krótkoterminowe i długoterminowe w kanale 10 i 11. W 11jest tez praca sond. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-04-09, 05:13
|
|
|
Czy rano jak odpalisz auto i go mocno prze gazujesz to wkręca się dobrze, czy ma momenty zawahania, czkawki, przerywanie. Trzęsie auto na wolnych obrotach? Kiedy występuje szarpanie, tarpanie, trzęsienie ? tylko podczas jazdy ? Czy jest to odczuwalne niezależnie od prędkości ? czy jest to niezależne od obrotów silnika ?
Dajmy na to jadąc stałą prędkością 60 km/h szarpie na 4 biegu a na 2 nie ? |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
zaba113
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-04-11, 22:09
|
|
|
ernesto napisał/a: | Czy rano jak odpalisz auto i go mocno prze gazujesz to wkręca się dobrze, czy ma momenty zawahania, czkawki, przerywanie. Trzęsie auto na wolnych obrotach? Kiedy występuje szarpanie, tarpanie, trzęsienie ? tylko podczas jazdy ? Czy jest to odczuwalne niezależnie od prędkości ? czy jest to niezależne od obrotów silnika ?
Dajmy na to jadąc stałą prędkością 60 km/h szarpie na 4 biegu a na 2 nie ? |
Rano pali dobrze, wkręca się na obroty bez czkawek. Na wolnych obrotach wyczuwam co parę sekund co dwie , trzy w odstepach nieregularnych, takie szarpnięcia jak by na co najmniej jeden cylinder nie palił.
Jak odłaczy się jedną cewkę i odpali silnik na 7 cylindrach to szarpie podobnie ale bez przerwy.
Podczas jazdy szarpanie, czkanie jest na każdym biegu na LPG i na PB. Na LPG odczuwane bardziej. I na wyzszych biegach kiedy silnik jedzie na niższych obrotach to też bardziej szarpie. Jak wcisnę mocniej gaz i skrzynia zredukuje - obroty wejdą wyżej - to jedzie (ciągnie bez szarpania). Najbardziej wyczuwalne szarpanie jest podczas wolnego "dziadkowego" rozpędzania auta.
Jutro postaram się zrobić te odczyty korekt na Vagu. |
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 565 Skąd: śląskie/Rybnik
|
Wysłany: 2015-04-12, 07:46
|
|
|
Kolego. Miałem podobnie jak mi nowa cewka beru padła (w zasadzie od zakupu już była walnięta).
Podłączyłem kompa i jechałem. Za każdym szarpnięciem wyskakiwał kolejny numerek wypadania zapłonu na poszczególnym cylindrze.
W ten sposób zlokalizowałem który to a później już było z górki.
Błędów było brak, bo za mało wypadał zapłon, aby zapisał się błąd. A odczuwalne było to głównie na niskich obrotach, przy dodawaniu gazu.
Nie pamiętam w którym to bloku sprawdzisz, ale ktoś podpowie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|