Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 97 4.2PB/LPG ] Tiptronic - programowanie skrzyni  
Autor Wiadomość
ahmar 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic 5HP24 DYM
Zasilanie: PB
Imię: robert
Jeżdzę: s8 d2 ahc
Wysłany: 2012-02-21, 18:26   [D2 97 4.2PB/LPG ] Tiptronic - programowanie skrzyni

witam panowie jak w temacie jak zaprogramować skrzynie przez pedał gazu albo odwrotnie pedał do skrzyni??

Gusiew 
Użytkownik

Rocznik: 2001
Skrzynia: Tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-02-21, 19:45   

Dawno nie czytalem czegos rownie niezrozumiałego.

sylwekr 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2012-02-21, 20:06   

Gusiew napisał/a:
Dawno nie czytalem czegos rownie niezrozumiałego.

to nigdy nie czytałeś Humoru z zeszytów szkolnych ?

ahmar napisz tak aby biali zrozumieli

ahmar 
Moje A8

Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic 5HP24 DYM
Imię: robert
Jeżdzę: s8 d2 ahc
Wysłany: 2012-02-21, 20:09   

panowie rozmawiałem z kolegą i pisał coś o adaptacji pedału gazu ale to chyba dotyczy silnika trzeba wejść w blok 17sty sory za tamto hehee 8-)

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2012-02-21, 22:06   

A tutaj to nie chodzi o kasowanie pamięci tiptronica aby dostosował się szybkością zmiany biegów pod bardziej dynamicznego kierowcę?? :mrgreen:

hipcio 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: 4hp
Imię: Michał
Wysłany: 2012-02-23, 22:20   

Chodzi o adaptację Kick Down-a

Ara$ 
Moje A8

Rocznik: 2002
Skrzynia: Tiptronic FUM
Imię: ?
Jeżdzę: A8L D2 AUW
Wysłany: 2012-02-27, 09:27   

http://www.a8team.pl/topi...=skrzyn*+reset* [D2 98 4.2PB ] RESET ASB.
nils napisał/a:
Niedawno wymienialem Olej w skrzyni.

Robilem to W Abt serwis Dlugoleka (Wroclaw), raczej znany na cala Polske, znany z tego co sie orentuje pozytywnie.

Powiedzieli ze faktycznie skrzynia sie uczy styliu jazdy i moze szarpac z "Nie przyzwyczajenia". Mowili sprobowac taki zabieg: Na noc przed DLUZSZA trasa odlaczyc akumulator, nie mniej jak na 3h a lepej wiecej (Na noc 8-10 h) zeby komp stracil prad i jechac sobie tak jak jezdisz normalnie. Powiedzeli ze to moze pomoc , alie nie musi. Konieczne jest DOBRE dogrzanie skrzyni pow. 60 st/c. bo tylko wtety wlacza sie komp na dostasowanie do jazdy (Cos w tym styliu)

http://www.a8team.pl/topi...?start=45#49951
Saberek napisał/a:
Bardzo ciekawa stronka badyl , a moze robil to ktos VCDS-em i wie jak to zrobic ???
Mam takiego 10.6 to moze bym sobie z tym poradzil, oprocz tego znalazlem jeszcze cos takiego

http://www.audiforum.ca/a...really-bad.html

another thing you can do is reset the transmission, if the previous owner never drove the car spiritedly, it probably uses (as i call it) "old man mode" and shifts nice and slow for comfort, evern when you drive like a raped ape, it will still shift slow.

to reset it, get in the car, key the ignition to on, put your foot to the floor (activate the kick down) wait between 25-30 seconds, take your foot of the gas, start it, go straight into drive (not any other selection or it won't work) and drive off. the transmission is now reset.
I know this worked in my B5 S4 with the 5HP24 ZF transmission, no reason why it shouldn't work in any other ZF transmission equipped Audi, but i haven't tried it.

w wolnym tlumaczeniu , skrzynia sie uczy stylu jazdy wlasciciela i jak sie nauczy jezdzic dziadkowym tempem to potem nawet jak jej dajesz w pizde i na gaz to bedzie zmieniala biegi w sposob dzaidkowy.
Chlopaki pisza zeby wsiasc do auta wlaczyc zaplon , NIE ODPALAC AUTA , gaz w podloge az kick down kliknie i trzymac go wlaczonego przez 25-30 sek , puscic gaz, zapalic auto , przelaczyc na D odrazu bez ZADNEGO mieszania innymi pozycjami bo nie zadziala i poprostu odjechac, ma to zresetowac skrzynie... dziala ze skrzyniami 5HP z Audi B5 S4 wiec dlaczego ma niedzialac z 6HP .....

Slyszal ktos o czyms takim :?: :?: :?: :?:

http://www.audiforum.ca/showthread.php?t=21601

hipcio 
Moje A8

Wysłany: 2012-02-27, 10:00   

Można zmienic kodowanie i nie bedzie się uczyc.
Tu masz kodowania dla różnych skrzyni w A8

http://wiki.ross-tech.com...y:Transmissions

Mucholejkolator 
Moje A8

Rocznik: 2001
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Kacper
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2013-05-10, 07:25   

A mam pytanie za 100 punktów ;-) Czy można przeprogramować skrzynię żeby zmieniała biegi przy wyższych lub niższych obrotach przy pełnym przyspieszeniu? I czy da się zmienić jej charakterystykę przy starcie? Chodzi o to żeby bardziej agresywnie przekazywała moment obr. na koła?

Kolegi skrzynia w S8 po remoncie straciła cały zryw przy ruszaniu. Wcześniej mieliła kołami na szutrze czy mokrej kostce, z tego powodu kupiliśmy też ten samochód, bo startował jak manual! I teraz pytanie czy ta skrzynia była przeprogramowana czy miała jakiś "defekt" który powodował tak wspaniały start :roll:

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

hipcio 
Moje A8

Wysłany: 2013-05-13, 20:35   

Samemu za pomocą Vaga mozesz zmienic tylko tyle, ze bedzie zmieniała biegi przy troszke wyższych obrotach(tryb sport) przy stałej prędkości czyli np zamiast przy 2tys to 2.500 będzi i ogólnie będzie na wyższych obrotach jezdzić.
Możesz tez wyłączyć jej uczenie się do stylu jazdy i jeszcze zmienić zmiane biegów automatycznie przy max obrotach ale na tipie( znaczy albo sama zmieni na wyzszy albo idzie do odcięcia i nie zmieni)

Aby wyżej się krecił silnik przed zmianą i inaczej startowała to chyba tylko u tunerów od chipowania się da.

stan 
Moje A8

Rocznik: 2005
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: Stanisław
Jeżdzę: A8 D3, V70 II
Wysłany: 2013-05-16, 08:29   

Mucholejkolator napisał/a:
A mam pytanie za 100 punktów ;-) Czy można przeprogramować skrzynię żeby zmieniała biegi przy wyższych lub niższych obrotach przy pełnym przyspieszeniu? I czy da się zmienić jej charakterystykę przy starcie? Chodzi o to żeby bardziej agresywnie przekazywała moment obr. na koła?

Nie rozumiem o Ci chodzi. Wszystko o czym piszesz regulujesz pozycją pedału przyspieszenia. Przecież jadąc na D delikatnie przyspieszając zmieni bieg w granicach 2 tys. Jeśli przyspieszasz ostrzej ciągnie do obrotów w zależności od pozycji otwarcia przepustnicy i zmienia wyżej (może to być 3,5 tys., 4, czy też 5 tys. w zależności o pozycji pedału gazu). Jeśli chcesz pełne przyspiszenie (max gaz w podłogę) zmienia Ci w granicach odcięcia, jak chcesz bardziej regulować? Jeśli chodzi o start, moim zdaniem zależy to od kondycji skrzyni. Szukając swojej też testowałem s8, gdzie zanim ruszyła wchodziła na obr. Na szczęście znalazłem normalną a8 jeżdżącą lepiej niż eska, przy 1/2 przyspieszeniu kopie w plecy. Miałeś po prostu sprawną jeszcze skrzynię.

jarogmur 
Moje A8

Rocznik: 2009
Skrzynia: tiptronic 6HP
Zasilanie: ON
Imię: Jarek
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2015-06-18, 17:25   

Ara$ napisał/a:
http://www.a8team.pl/topics14/5792.htm?highlight=skrzyn*+reset* [D2 98 4.2PB ] RESET ASB.
nils napisał/a:
Niedawno wymienialem Olej w skrzyni.

Robilem to W Abt serwis Dlugoleka (Wroclaw), raczej znany na cala Polske, znany z tego co sie orentuje pozytywnie.

Powiedzieli ze faktycznie skrzynia sie uczy styliu jazdy i moze szarpac z "Nie przyzwyczajenia". Mowili sprobowac taki zabieg: Na noc przed DLUZSZA trasa odlaczyc akumulator, nie mniej jak na 3h a lepej wiecej (Na noc 8-10 h) zeby komp stracil prad i jechac sobie tak jak jezdisz normalnie. Powiedzeli ze to moze pomoc , alie nie musi. Konieczne jest DOBRE dogrzanie skrzyni pow. 60 st/c. bo tylko wtety wlacza sie komp na dostasowanie do jazdy (Cos w tym styliu)

http://www.a8team.pl/topi...?start=45#49951
Saberek napisał/a:
Bardzo ciekawa stronka badyl , a moze robil to ktos VCDS-em i wie jak to zrobic ???
Mam takiego 10.6 to moze bym sobie z tym poradzil, oprocz tego znalazlem jeszcze cos takiego

http://www.audiforum.ca/a...really-bad.html

another thing you can do is reset the transmission, if the previous owner never drove the car spiritedly, it probably uses (as i call it) "old man mode" and shifts nice and slow for comfort, evern when you drive like a raped ape, it will still shift slow.

to reset it, get in the car, key the ignition to on, put your foot to the floor (activate the kick down) wait between 25-30 seconds, take your foot of the gas, start it, go straight into drive (not any other selection or it won't work) and drive off. the transmission is now reset.
I know this worked in my B5 S4 with the 5HP24 ZF transmission, no reason why it shouldn't work in any other ZF transmission equipped Audi, but i haven't tried it.

w wolnym tlumaczeniu , skrzynia sie uczy stylu jazdy wlasciciela i jak sie nauczy jezdzic dziadkowym tempem to potem nawet jak jej dajesz w pizde i na gaz to bedzie zmieniala biegi w sposob dzaidkowy.
Chlopaki pisza zeby wsiasc do auta wlaczyc zaplon , NIE ODPALAC AUTA , gaz w podloge az kick down kliknie i trzymac go wlaczonego przez 25-30 sek , puscic gaz, zapalic auto , przelaczyc na D odrazu bez ZADNEGO mieszania innymi pozycjami bo nie zadziala i poprostu odjechac, ma to zresetowac skrzynie... dziala ze skrzyniami 5HP z Audi B5 S4 wiec dlaczego ma niedzialac z 6HP .....

Slyszal ktos o czyms takim :?: :?: :?: :?:

http://www.audiforum.ca/showthread.php?t=21601

odgrzeje dość "zimnego" kotleta.

Taki myk był stosowany w BMW. Miałem e38 z 5HP24 i działało. Mam tą samą skrzynię w D2 i na pewno przetestuję.

Odpowiedz do tematu