Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 97 ] Alarm, centralny zamek  
Autor Wiadomość
qlish 
Użytkownik

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Maciek
Jeżdzę: Audi S8 D2
Wysłany: 2013-02-05, 11:05   [D2 97 ] Alarm, centralny zamek

Witam,
dzisiaj rano przywitała mnie nie miła niespodzianka, wszystkie szyby w aucie otwarte, alarm rozbrojony, no i niestety trochę rzeczy skradzionych uchwyt do telefonu no i co bardziej boli kabel VAG (akurat ostatnio zczytywalem bledy i zostal w schowku). Ale mniejsza już z kradzieżą.

Bardziej martwi mnie teraz jak to było możliwe żadnych śladów na wkładkach zamków nie ma, obie działają poprawnie (trochę ciężko ale tak już było). Alarm i centralny zamek rano działał (pomijając drzwi pasażera które nie zawsze się otwierały). Pojechałem do pracy i próbowałem z bratem dojść co zawiniło.

Drzwi nie da się w żaden sposób otworzyć za pomocą podobnego kluczyka (czyli wkładki raczej łamane nie były). Ale co gorsze przestał działać już kompletnie centralny (ani pilot ani kluczyk) no i alarm.. Przy uzbrajaniu z pilota (przy nie zaryglowanych drzwiach) wydaje dźwięk uzbrajania, ale przy otwarciu drzwi syrena nie wyje. Alarm również uzbraja się przy zamykaniu drzwi z kluczyka. Co mogło zawinić? Czy podpięcie do Vaga jakkolwiek może mnie nakierować na przyczynę problemu? Czy zostaje tylko szukanie na piechotę?

PS. Kluczyk trzy przyciski, radiowy (działa uzbraja i rozbraja)

Edit: Trochę nowych informacji, odczekałem trochę i poszedłem znowu zobaczyć co się dzieje, o dziwo drzwi otowrzyły się z pilota i zamknęły, tak samo przy użyciu kluczyka z drzwi kierowcy, centralny zadziałał otworzyły się wszystkie drzwi procz przednich pasażera. Po otwarciu ich kluczykiem, wcisnąłem zamykanie na pilocie alarm się uzbroił, ale tylko drzwi pasażera się nie zaryglowały, drzwi otworzyłem i nadal alarm nie wyje. Drzwi zamykam z kluczyka, otwieram jeszcze raz również z kluczyka i znowu zamykam i w tym momencie przestaje działać centralny tak jak wcześniej (może jak znowu trochę poczekam to znowu wróci do normy). Pilot alarm uzbraja i nic pozatym.

Simone331 
Moje A8

Rocznik: 2002
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-02-05, 12:56   

Jak edytujesz swojego posta to pisz tak jakbyś pisał nowego. ;)

Co do Twojej przypadłości to posostaje Ci zczytanie błędów z centralnego zamka. Coś mi się wydaje, że wina leży po stronie pompki.

qlish 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 13:09   

ok,
to też podejrzewałem, pompka działa długo i nie zawsze do końca otwierała drzwi, tyle że martwi mnie też to czemu nagle centralny po zamknięciu drzwi pasażera z kluczyka, przestaje zupełnie działać, no i to czemu syrena nie wyje pomimo otwarcia drzwi.

Kody które były ostatnio 1367 nieszczelność albo pompka
1372 Załączenie alarmu przez czujnik otwarcia drzwi pasażera
22819 Nieznany kod błędu sygnał zwarty do plusa - błąd sporadyczny.

Na ten moment aktualnych kodów nie mam jak sprawdzić.
Ostatnio zmieniony przez qlish 2013-02-05, 13:20, w całości zmieniany 2 razy  

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-02-05, 13:12   

qlish napisał/a:
ok,
to też podejrzewałem, pompka działa długo i nie zawsze do końca otwierała drzwi, tyle że martwi mnie też to czemu nagle centralny po zamknięciu drzwi pasażera z kluczyka, przestaje zupełnie działać, no i to czemu syrena nie wyje pomimo otwarcia drzwi.

Dlatego zczytaj błędy i będzie wszystko wiadomo. Wyskoczą błędy i powinno wskazać gdzie jest nieszczelność.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-05, 13:22   

Ale czemu się szyby same pootwierały?? Jakies zabezpieczenie zadziałało?? Domykanie jest to rozumie ale otwieranie?? Jestem ciekaw diagnozy.

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-02-05, 13:25   

Apophis napisał/a:
Ale czemu się szyby same pootwierały?? Jakies zabezpieczenie zadziałało?? Domykanie jest to rozumie ale otwieranie?? Jestem ciekaw diagnozy.

Może zwarcie poszło i komfort zadziałał w drugą stronę. Jak nic wina pompki.
Jeszcze ciekawe czy jakiejś dodatkowej centralki (nie fabrycznej) nie masz założonej i ona robi takiego bubla. :peace:

qlish 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 13:27   

Apophis napisał/a:

Z tego co sprawdzałem wcześniej przy otwieraniu auta z pilota i przytrzymaniu przycisku szyby również się otwierały (analogicznie jak w domykaniu). Nie ma możliwości żebym sam wcisnął po zamknięciu auta. Pierwsze co mi przyszło do głowy to to że ktoś kto obrobił auto po złości również otworzył szyby, ale w sumie po co.

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-02-05, 13:31   

qlish napisał/a:
Apophis napisał/a:

Z tego co sprawdzałem wcześniej przy otwieraniu auta z pilota i przytrzymaniu przycisku szyby również się otwierały (analogicznie jak w domykaniu). Nie ma możliwości żebym sam wcisnął po zamknięciu auta. Pierwsze co mi przyszło do głowy to to że ktoś kto obrobił auto po złości również otworzył szyby, ale w sumie po co.

Muszę to sprawdzić u siebie, ale wydaje mi się, że jak przez przypadek odryglujesz drzwi to po czasie same powinny się uzbroić. Pod warunkiem, że przez ten czas nikt drzwi nie otworzy. Nie wiem tylko czy szyby by się w ten sposób same zamknęły.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-05, 13:40   

U mnie takie cuś nie jest mozliwe bo szybki się nie da otworzyć przytrzymaniem przycisku bo mam irdę. Ale sprawdzę czy otwieranie z kluczyka nie ma takiej funkcji. Lecz jesli nawet to dokladany alarm ktory steruje poprzez fabryczny centralnym i domykaniem mnie powiadomi gdyby fabryczny zfixował. Lub gdyby ktos otworzył auto przy pomocy kluczyka lub w inny sposób.

qlish 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 13:47   

Simone331 napisał/a:
qlish napisał/a:
Apophis napisał/a:

Muszę to sprawdzić u siebie, ale wydaje mi się, że jak przez przypadek odryglujesz drzwi to po czasie same powinny się uzbroić. Pod warunkiem, że przez ten czas nikt drzwi nie otworzy. Nie wiem tylko czy szyby by się w ten sposób same zamknęły.

Z samoczynnym ryglowaniem się nie spotkałem u siebie, chociaż czasem stał dłużej odryglowany. Może u Ciebie w po liftowej jest już coś takiego, chociaż wydaję mi się że to raczej kwestia autoalarmu, np w moim bmw e34 zamykały się po 15 sek(tyle dobrze że nie działało to po zgaszeniu silnika po jeździe, na całe szczęście), więc nauczyłem się nosić kluczyki zawsze przy dupie. ;-)

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-02-05, 13:52   

qlish napisał/a:
Z samoczynnym ryglowaniem się nie spotkałem u siebie, chociaż czasem stał dłużej odryglowany. Może u Ciebie w po liftowej jest już coś takiego, chociaż wydaję mi się że to raczej kwestia autoalarmu, np w moim bmw e34 zamykały się po 15 sek(tyle dobrze że nie działało to po zgaszeniu silnika po jeździe, na całe szczęście), więc nauczyłem się nosić kluczyki zawsze przy dupie.

Na 100% u mnie coś takiego jest. Nie wiem tylko po jakim czasie sam się zamyka, ale pewnie nie dłużej niż 5min. Warunkiem jest nie otwieranie żadnych drzwi po odryglowaniu. Raczej w preFlu też to będzie. Ciekawe jeszcze jak to ma się z szybami czy w tym przypadku same się domkną.

Wieczorem sprawdzę co się dzieje z szybami i jaki jest ten czas do samozaryglowania się auta.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-05, 14:08   

Simone331, Wydaje mi się że to zalezy od modułu komfortu bo nie kazdy był identyczny. Kiedyś była mowa o gasnącym oświetleniu bagaznika-jestem pewny że tak było a teraz cos nie gasnie....

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-02-05, 14:20   

Apophis napisał/a:
Simone331, Wydaje mi się że to zalezy od modułu komfortu bo nie kazdy był identyczny. Kiedyś była mowa o gasnącym oświetleniu bagaznika-jestem pewny że tak było a teraz cos nie gasnie....

Nie przeczę, bo to może jest wina samego kodowania lub czegoś tam. Tak samo jak ryglowanie się drzwi po przekroczeniu jakiejś prędkości lub odryglowanie się po wyjęciu kluczyka.

Co do tematu tych swiatełek w bagażniku to pamiętam bo sam się tam udzielałem. Ale, że co? Przestały Ci gasnąć te w bagażniku? Ja bym wolał, żeby nie gasły bo jak robię wieczorami porządki w kufrze to co pewien czas muszę trzasnąć klapą, zebym cokolwiek widział. ;)

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-05, 16:08   

Tak nie gasną mi już. A pewny jestem że gasły. Po 3 miesięcznym postoju w 2011r takie kwiatuszki mi powychodziły. Samoryglowanie drzwi,automatyczne zamykanie i wszelkie takie to ja mam juz mozliwośc wysterowania dokladanym modułem. Dziwna tez sprawa bo po wspomnianym postoju zaczeły mi mrugac kierunki przy zamykaniu/otwieraniu fabrycznym alarmem i pare dni i przestały :mrgreen: Zastanawiam sie ile jeszcze funkcjimam w A8 które nie działają.

qlish 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 16:33   

wracając do tematu, czy możliwe jest to że padł moduł komfortu? Albo po prostu zawilgotniał, jeśli dobrze kojarze jest on pod nogami kierowcy bądź pasażera. Ewentualnie z tego co czytałem może też zawinić mikroprzełącznik w jednym z zamków. Czy ktoś z was się z czymś takim spotkał. Z jednej strony dobrze że te szyby nie opuszczają się co chwile (i to właśnie, bardziej kieruje mnie na to co pisałem wyżej),ale z drugiej mógłbym to ogarnąć metodą prób i błędów nie czekając na kolejny kabel.

Odpowiedz do tematu