|
Autor |
Wiadomość |
salaj11
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.5
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Marcin
Jeżdzę: -<< A8 D2 >>-
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Cze 2009 Posty: 147 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2012-02-16, 17:42
|
|
|
tak myslałem ze to ty :mrgreen: - juz dzwoniłes do mnie z tym problemem |
|
|
|
|
|
jacek126
Użytkownik
Silnik cm3: 2.5
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2012-02-17, 08:46
|
|
|
A może ktoś opisać dokładniej jak wymontować to urządzenie i co należy tam czyścić. |
|
|
|
|
|
|
|
Myjk
Użytkownik
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Manual
Imię: Michał
Jeżdzę: Mazda 6 GG
|
Wysłany: 2012-07-17, 13:50
|
|
|
Nie wiem niestety jak wymontować webasto, bo nie mam (jeszcze) A8 -- ale generalnie musisz szukać gdzieś przy przewodach płynu chłodniczego. Na nich jest zainstalowany piec z pompą "wody", zazwyczaj jest gdzieś przy ścianie grodziowej, niedaleko nagrzewnicy (a więc po lewej stronie patrząc od frontu auta).
Jeśli webasto kopci (nie powinno w żadnym momencie -- jeśli kopci nawet trochę, to źle i czyt. dalej), to jest to wynik zawalenia komory spalania nagarem, który odkłada się przy spalaniu paliwa wraz z biegiem czasu. Średnio po 6 latach trzeba komorę i sztyft palnika wyczyścić mechanicznie. Po tym zabiegu powinno przestać kopcić i przestać przeraźliwie śmierdzieć. Naturalnie demontaż będzie się wiązać z utratą co najmniej części płynu...
To tak na przyszłość, bo do zimy jeszcze daleko. |
_________________ Pozdor Myjk |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|