Autor |
Wiadomość |
Kolmax1992 [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-13, 17:56
|
|
|
Właśnie się dobrze wkręca. Chyba mam przyczynę. Wcześniej zalało mi kabinę wodą. Sączki były zapchane. Woda wlewała się na zakrętach. Usunąłem problem. Ale coś mi nie dało spokoju i otwarłem ECU. A w ECU woda, wtyczki zroszone wodą, parę pinów przy zieleniało. Wyczyściłem popsikałem ELEKTRO_SPRAYEM i wysuszyłem wszystko suszarką do sucha. Odpaliłem i nic się nie działo. Zobaczę jak będzie przez najbliższe parę dni. Jak zechce to tak robi. Świece wymieniłem były lekko brązowe tak jak ma być. Także chyba olejem ich nie zalewa.
Błędy w VAG:
przerywana praca cylindra 1 i 6. A tak to brak innych błędów. Woda swoje robi. |
|
|
|
|
|
|
|
Kolmax1992 [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-16, 16:29
|
|
|
Po paru dniach wniosek. Dalej jest to samo. Woda swoje zrobiła ale powód jest gdzie indziej. Po podpięciu komputera VAG zmienił cylindry na 1 i 8. Hmm dziwne...
kolejności z modułów:
1,4,6,7 a ten z brazowa za cylindry 2,3,5,8
czyżby dwa moduły padły?
A dziś jeszcze rano zaczęło mrugać CAT na LPG. Samochód dalej palił. Stanąłem na poboczu, zgasiłem i nagle przeszło... |
|
|
|
|
|
|
|
Kolmax1992 [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-14, 11:58
|
|
|
Rozwiązałem problem całkowicie. Wypadanie zapłonów obojętnie na którym cylindrze powodowało LPG.
Wtryskiwacze od gazu zaczęły się wieszać. Po zgaszeniu samochodu mieszanka gazowa dostawała się do kolektora. Po następnym odpaleniu silnik dostał więcej mieszanki zaczął zmieniać mieszankę benzyny i potem już były schody. Silnik doszedł to takiego momentu, że zaczął gasnąć na dziurach cały się telepał, nawet pompa paliwa się nie uruchamiała nie wiem jakim cudem, kontrolka CAT na zimnym i na ciepłym. Rozwiązanie problemu.
Najpierw diagnoza:
Zdjęcie klem w celu zresetowania mapy benzyny. Odpalenie samochodu na benzynie nie uruchamiając gazu. Poźniej jazda tylko na benzynie, próba jazdy ( ja zrobiłem 120 km bez najmniejszego zająknięcia benzyny ). Jeśli będzie ok na benzynie to znaczy, że to jest gazem. Później możecie odwiedzić gazownika Ja sobie sam kupiłem wtryskiwacze zamontowałem, wymieniłem dyszki. Regulacja gazu u gazownika koszt 30 zł i samochód śmiga. Można teraz śmiało położyć kieliszek wódki na silniku i nic się nie wyleje
Instalacja STAG 300. Mapy benzyny były tak rozjechane, że wykraczały poza zakres. Niestety rutyna gubi i każdy szuka po cewkach fajkach itp. Zasada eliminacji jest najlepsza. Pozdrawiam i czekam na pytania <hura>
Wtryskiwacze gazu numer 6 i 8 nie miały już oringów w sobie. Valteki |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-14, 21:15
|
|
|
Kolmax1992, Jaka rutyna?? przecież sam osobiście wiem że to: Kolmax1992 napisał/a: | Instalacja STAG 300. | szczególnie z tym: Kolmax1992 napisał/a: | Valteki | to kupa szmelcu i zródło wielu problemów u setek ludzi jakich spotkałem i to miało
Zaraz mnie zlinczuja ale ja takie cos bym z auta na drugi dzień wywalił. Szkoda nerwów. |
|
|
|
|
|
|
|
lesdud
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5hp24 ECX
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 preFL
Wiek: 42 Dołączył: 23 Sie 2014 Posty: 145 Skąd: ololice Inowrocławia
|
Wysłany: 2015-03-22, 22:50
|
|
|
Do mojej S8 preFL kupiłem świece BOSCH PLATIN CNG/LPG 0242245573. Czy ktoś na nich jeździ(ł)? Czy są lepsze od NGK BUR6EFSZ które miałem dotychczas? |
|
|
|
|
kryhawrc
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: Tip
Imię: Krystian
Jeżdzę: A8 D2 FL
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2014 Posty: 369 Skąd: Gorzów / Hooge Zwaluwe
|
Wysłany: 2015-03-23, 17:59
|
|
|
Ja je mam. Jak na razie smigają bez problemu-co prawda zrobilem dopiero na nich może ze 20 tyś |
|
|
|
|
|
|
|
Klimass1
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 4HP-24
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian/Dawid
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 387 Skąd: Syców
|
Wysłany: 2015-10-27, 22:17
|
|
|
Witam , zamierzam zmienić świeczki w a8 bo zabraliśmy się z ojcem za uszczelnienie silnika rurki odmy, uszczelki klawiatury, uszczelki głowicy i ogólnie wszystko co na wierzchu napotkane zostaje wymienione w naszym ABZ , i odnośnie świec przymierzam się do DENSO TT , jeździ ktoś na tym ? I ogólnie szukam dobrego źródła do zakupu rozrządu do tego silnika , bo w AD Polska zerowe stany prawie wszystkich elementów rozrządu. |
_________________ Regulamin - reklama.
602-11-90-63
Działosza
56-500 Syców
A6 C6 BMK wymiana wtrysków? |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-10-27, 22:40
|
|
|
Klimass1, ABZ to nie bryczka Króla Artura zeby zerowe stany,nie wiem co to AD ale MW-MichałWruszak oraz co drugi sklep motoryzacyjny ma co trzeba. |
|
|
|
|
|
|
|
stillbadboy
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Imię: Kamil
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Cze 2014 Posty: 254 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2015-10-28, 08:24
|
|
|
Klimass1 napisał/a: | Witam , zamierzam zmienić świeczki w a8 bo zabraliśmy się z ojcem za uszczelnienie silnika rurki odmy, uszczelki klawiatury, uszczelki głowicy i ogólnie wszystko co na wierzchu napotkane zostaje wymienione w naszym ABZ , i odnośnie świec przymierzam się do DENSO TT , jeździ ktoś na tym ? I ogólnie szukam dobrego źródła do zakupu rozrządu do tego silnika , bo w AD Polska zerowe stany prawie wszystkich elementów rozrządu. |
ja mam te denso tt od roku, niepamietam dokladnego symbolu,modelu ale bez zarzutów, przynajmniej po 14tys km , no i cena smieszna cos kolo 80-100zl jak pamietam. |
_________________ "Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
Klimass1
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic 4HP-24
Imię: Sebastian/Dawid
Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 387 Skąd: Syców
|
Wysłany: 2015-10-31, 06:45
|
|
|
stillbadboy napisał/a: | Klimass1 napisał/a: | Witam , zamierzam zmienić świeczki w a8 bo zabraliśmy się z ojcem za uszczelnienie silnika rurki odmy, uszczelki klawiatury, uszczelki głowicy i ogólnie wszystko co na wierzchu napotkane zostaje wymienione w naszym ABZ , i odnośnie świec przymierzam się do DENSO TT , jeździ ktoś na tym ? I ogólnie szukam dobrego źródła do zakupu rozrządu do tego silnika , bo w AD Polska zerowe stany prawie wszystkich elementów rozrządu. |
ja mam te denso tt od roku, niepamietam dokladnego symbolu,modelu ale bez zarzutów, przynajmniej po 14tys km , no i cena smieszna cos kolo 80-100zl jak pamietam. |
Zakupiłem wczoraj , dzisiaj składamy silniczek bo uszczelki pod głowicą zaczęły puszczać olej na zewnątrz . Ja również kupiłem denso tt irydowe , zobaczymy co z nich będzie . Zapłaciłem w AD Polska niecałe 30zł za sztukę po rabatach. |
_________________ Regulamin - reklama.
602-11-90-63
Działosza
56-500 Syców
A6 C6 BMK wymiana wtrysków? |
|
|
|
|
|
|
|
willsonblack
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Paweł
Jeżdzę: AUDI S8 D3 5.2 FSI V10
|
Wysłany: 2015-10-31, 20:26
|
|
|
Witam. Ja tez się podłaczę jakie świece do mojej S8 5.2V10 z 2008 roku., pytanie w szcególnosci kieruje do Michała czy może ma jakie na stanie ???
Ostatnio trafił z cześciami do mojej bryki rewelacyjnie. |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-10-31, 22:18
|
|
|
willsonblack, Michał ci doradzi. Musisz miec odpowiednie świeczki i przykrecane odpowiednim momentem muszą byc by wycelowane były idealnie we wtrysk. |
|
|
|
|
|
|
|
willsonblack
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Imię: Paweł
Jeżdzę: AUDI S8 D3 5.2 FSI V10
|
Wysłany: 2015-10-31, 22:24
|
|
|
Apophis napisał/a: | willsonblack, Michał ci doradzi. Musisz miec odpowiednie świeczki i przykrecane odpowiednim momentem muszą byc by wycelowane były idealnie we wtrysk. |
Dzięki za info Michał już mi doradził super świeczki będę miał od niego powiedz mi tylko jakim momentem sie je przykręca dzięki |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-10-31, 22:25
|
|
|
W tfsi to 25N ale nie wiem czy kazdy ma tak samo. |
|
|
|
|
|
|
|
mr_nuke
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2, A80, Yamaha WR
Wiek: 37 Dołączył: 14 Cze 2012 Posty: 21 Skąd: Wu-Ka śląsk
|
Wysłany: 2015-12-02, 12:19
|
|
|
Jakim momentem dokręcać świece w ABZ ? |
_________________ Do jazdy wystarczą cztery kółka, ale cztery cylindry to za mało |
|
|
|
|
|