Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 99 3.7PB/LPG ] Ubytek plynu chłodzącego  
Autor Wiadomość
cheyen 
Moje A8

Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip
Zasilanie: PB
Imię: Janusz
Jeżdzę: S8 D2, A4 2.4
Wysłany: 2013-04-05, 07:47   

jartur1983 napisał/a:
Wczoraj sprawdziłem korek wlewu oleju i jest czyściutki jakby co dopiero wyszedł z fabryki. Nie wiem czy to jakieś pocieszanie się ale zaczynam wierzyć w teorie "marekp750" że mechanior coś namieszał z tym płynem. Zaryzykuje i w środe jade do Polski, zobaczymy co będzie, oczywiście od razu "wale" do mechaniora. Napiszę co i jak.
Pozdrawiam.3majcie się
To mnie akurat nie dziwi że jest czysty, skoro nie było niepokojacych śladów na bagnecie. Jednak w przypadku uszczelki, pękniętego bloku, lub uszkodzonej głowicy, to może się objawiać zarówno przedostawaniem płynu chłodniczego do oleju, ale równie dobrze moze być na odwrót, czyli olej będzie się dostawał do układu chłodzenia. Miałem kiedyś taką sytuacje w T4. Pterwsza diagnoza mechanika, to uszczelka. Niestety po zdjęciu głowicy okazało się że jednak jest pęknięty blok silnika :/ Oczywiście na tą chwilę nawet nie bierz takiej opcji pod uwagę. Na razie miej nadzieję że nie popisał sie gazownik, i coś .......

pepi 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Wysłany: 2013-04-05, 08:38   

to ja tak napiszę ciśnienie oleju jest większe o ciśnienia płynu i jeśli uszczelka zostanie tak wydmuchana
że kanał olejowy spotka się z kanałem płynu to mamy olej w zbiorniczku
a jak przedmucha do kanału wodnego to tłok dmucha nam w zbiorniczek
jeszcze może być tak że płyn spływa do spływu oleju wtedy mamy płyn w
oleju
niekiedy wszystko to się dzieje na raz

jeszcze jedno u kolegi może być też olej z automatu bo chłodnica też mogła się rozszczelnić !

jartur1983 
Użytkownik

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: tiptronik
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-04-20, 10:00   

Witam. Pisze dopiero teraz bo jakoś nie było okazji. Zajechałem bezpiecznie do domu i przyznam się że pojechałem trochę ryzykownie, to znaczy prawie całą trasę 1100km na tempomacie 200 km/h, po prostu poszedłem na żywioł i auto dało radę. Jeżeli chodzi o masełko w zbiorniku płynu chłodzącego to oczywiście jest ale nie za wiele, płynu brakuje około 200 ml. Byłem u dwóch mechaniorów i żaden nie był w stanie określić co to może być, w sumię się nie dziwie to tak jakby mnie brzuch bolał i lekarza bym się pytał w ciemno co mi jest. Ale obydwaj zgodnie stwierdzili że gdyby uszczelka pod głowicą to już by ją całą wypchało. A co do ubywającego płynu to ponąć silniki przerobione na LPG tak mają, oczywiście mi ubywa trochę za dużo ale pojadę do gazownika niech on się tym martwi jak spaprał robotę. Narazie sobię odpuszczę remont zobacze co się będzie działo dalej. Powiem szczerze że trochę mi szkoda kasy, bo już trochę włożyłem, instalacja, hamulce(górna półka brembo+ate i nie jestem zadowolony ale to odrębny temat),żarniki, czujnik poziomowania. Wiem że nie powinienem nażekać, wiedziałem że kupując 11-sto letnie auto będę miał skarbonkę, ale w głębi duszy liczyłem na niezawodność AUDI, no cóż...
Narazie zamykam temat, zobaczymy co pokaże przyszłość.
POZDRAWIAM wszystkich klubowiczów.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-20, 11:56   

No a skąd ta teza że juz by wypchało?? A może siedzi i masz mini nieszczelnośc na UPG??
No bo sam ubytek płyny to może byc róznie ale jak masz te masełko nawet niewiele to raczej zawsze ta sama przyczyna jego istnienie jest ;)

chicken20091986 
Moje A8

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Hubert
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2016-09-06, 10:23   

A u mnie w oleju nie ma wogóle płynu . Płyn dolewam co 400km bo zaczyna piszczeć że malo jest czyli wlewam ok 1L. W zbiorniczku biała maź plus czarne drobinki. Przed zimą ściągam głowice bo już latam na wodzie demineralizowanej bo płyn drogi a w zime zamarznie. Tylko gdzie ta woda ucieka? W oleju jej nie ma jak by szła do skrzyni biegòw to już by tam z 15l musialo sie zmiescic.

Odpowiedz do tematu