|
Autor |
Wiadomość |
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-01, 20:05 [D2 FL ALL
] Cewki i kable WN - czy wymieniać?
|
|
|
Mądre głowy piszą aby wymieniać w aucie cewki i kable wysokiego napięcia, podobnie jak świece gdyż te elementy również się zużywają.
Jak ma się to do A8, w szczególności z silnikiem 4.2? Cewki wymieniamy tylko wtedy gdy zaczynają szwankować czy może profilaktycznie wymieniać je co pewien interwał przejechanych kilometrów?
Czy kable idące od modułów zapłonowych do cewek również wymieniamy? |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-01-06, 21:16 Re: Cewki i kable WN - czy wymieniać?
|
|
|
VanDyke napisał/a: | Mądre głowy piszą aby wymieniać w aucie cewki i kable wysokiego napięcia, podobnie jak świece gdyż te elementy również się zużywają.
Jak ma się to do A8, w szczególności z silnikiem 4.2? Cewki wymieniamy tylko wtedy gdy zaczynają szwankować czy może profilaktycznie wymieniać je co pewien interwał przejechanych kilometrów? |
Ehhh, to może na początek małe sprostowanie...
cewki a i owszem masz ale kabli wysokiego napięcia nie ma... to przecież cewki na każdej świecy wytwarzają to wysokie napięcie ale że są one bezpośrednio na świecy to kabli WN brak.
Co do ich wymiany... nie kojarzę żadnej instrukcji mówiącej o ich cyklicznej wymianie... wg. mnie cewki wymieniamy jak zaczynają szwankować.
VanDyke napisał/a: | Czy kable idące od modułów zapłonowych do cewek również wymieniamy? |
Nie ma u ciebie czegoś takiego.
Moduły zapłonowe są w autach przed-liftem... w po-liftowych sterowanie zapłonem odbywa się bezpośrednio ze sterownika silnika i modułów zapłonowych już tu nie ma. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-12, 11:02
|
|
|
Dzięki FOSS za wyjaśnienie ;-) |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|