Autor |
Wiadomość |
lubelak
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kamil
Jeżdzę: S8 D2 pre-fl
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 21 Cze 2010 Posty: 42 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2012-12-03, 20:08
|
|
|
widziałem kiedyś zdjęcie tak porządnie walniętej w dupę że butlę gazową wyrwało z kawałkiem podłogi i butla była cała i zdrowa . Czyli co taką piankę do okien z marketu budowlanego?? Bo generalnie gazownik wyjechał teraz na szkolenie na tydzień jakieś a ja drąże temat żeby ruszyć z montażem |
|
|
|
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-12-03, 20:57
|
|
|
Ja drugi raz jak bym montował butlę to też bym użył tej pianki - tylko ten pomysł z nasmarowaniem czymś butli aby się nie przykleiła to pomysł do rozważenia. Butlę u siebie sam zmieniałem, miałem taką która mi 1/3 bagażnika zajmowała i wymiana butli to była jedna z pierwszych rzeczy którą zrobiłem po zakupie auta. Początkowo przymocowałem standardowo na śruby ale za bardzo mi się nie podobało - wydawało mi się mało solidne. Z remontu mieszkania została mi duża pianka i ją wykorzystałem - butla jest teraz stabilnie posadowiona. |
|
|
|
|
|
|
|
barrettm82
Użytkownik
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Robert
Jeżdzę: Audi A8 D2
|
Wysłany: 2012-12-04, 17:13
|
|
|
A wozicie kolo zapasowe?? Ja ze względu na koło wole butle walcową ustawioną w poprzek zaraz za fotelami. Mimo to bagażnik mieści wszystko co powinien. |
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Imię: Sylwek
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-12-04, 17:23
|
|
|
barrettm82 napisał/a: | A wozicie kolo zapasowe?? Ja ze względu na koło wole butle walcową ustawioną w poprzek zaraz za fotelami. Mimo to bagażnik mieści wszystko co powinien. |
No ja właśnie ze względu na to ile butla walcowa zajmuje miejsca z niej zrezygnowałem. Teraz mam pewną elastyczność, zapas w pokrowcu, przeważnie jak nie mam dalszego wyjazdu to zostawiam w garażu, lub jak potrzeba to przekładam zapas do środka - czasami cała pojemność bagażnika u mnie jest wykorzystywana (tak bywa przy 2 małych dzieci) |
|
|
|
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
Rocznik: 2002
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Pomógł: 35 razy Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 1108 Skąd: GS / TN
|
Wysłany: 2012-12-04, 17:23
|
|
|
barrettm82 napisał/a: | A wozicie kolo zapasowe?? Ja ze względu na koło wole butle walcową ustawioną w poprzek zaraz za fotelami. Mimo to bagażnik mieści wszystko co powinien. |
Życzę powodzenia przy wymianie pompki. :lol: |
|
|
|
|
barrettm82
Użytkownik
|
Wysłany: 2012-12-04, 17:45
|
|
|
A dziękuje Simone331
Wyjęcie butli zajmuje mi 20min. Tak się składa że sam musiałem sobie zrobić pompę bo mechanik (szarlatan) poprzedniego właściciela narobił tylko bajzlu w baku.
sylwekr napisał/a: | zapas w pokrowcu, przeważnie jak nie mam dalszego wyjazdu to zostawiam w garażu, lub jak potrzeba to przekładam zapas do środka |
Za chiny nie chciało by mi się tak bawić. W sumie też uważałem ze butla walcowa zajmuje mi bagażnik (ale po tym jak wepchałem do niego bagaż 4 facetów i kobiety na wypad w góry na 4 dni ) jakoś zmieniłem zdanie. |
|
|
|
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
|
Wysłany: 2012-12-04, 17:57
|
|
|
Cytat: | A dziękuje Simone331
Wyjęcie butli zajmuje mi 20min. Tak się składa że sam musiałem sobie zrobić pompę bo mechanik (szarlatan) poprzedniego właściciela narobił tylko bajzlu w baku. |
Masz to już za sobą a to zmienia kolej rzeczy. Oby ta nowa długo wytrzymała.
barrettm82 napisał/a: | sylwekr napisał/a: zapas w pokrowcu, przeważnie jak nie mam dalszego wyjazdu to zostawiam w garażu, lub jak potrzeba to przekładam zapas do środka
Za chiny nie chciało by mi się tak bawić. W sumie też uważałem ze butla walcowa zajmuje mi bagażnik (ale po tym jak wepchałem do niego bagaż 4 facetów i kobiety na wypad w góry na 4 dni ) jakoś zmieniłem zdanie. |
To bardzo mały bagaż mieli. :-D
Ja jak jechałem na tygodniowe wakacje to ledwo bagaże mojej kobiety i dziecka do bagażnika wepchałem. :wpale: Moja skromna torba leżała sobie na tylnym siedzeniu. Masakra co te kobiety mają za tendencje do ciuchów. Tylko ręce załamywać. |
|
|
|
|
barrettm82
Użytkownik
|
Wysłany: 2012-12-04, 18:07
|
|
|
Simone331 napisał/a: | Masz to już za sobą a to zmienia kolej rzeczy. Oby ta nowa długo wytrzymała. |
hehe. Nową szlak trafił a teraz już rok jeżdżę na starej. (pogmatwana historia po której doszedłem do wniosku ze nikt mi tak nie naprawi jak ja sam. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-04, 19:45
|
|
|
barrettm82 napisał/a: | A wozicie kolo zapasowe?? Ja ze względu na koło wole butle walcową ustawioną w poprzek zaraz za fotelami. Mimo to bagażnik mieści wszystko co powinien. | Mi gaziarze zdecydowanie odradzili takie praktyki jak montaż i demontaż butli bo to źle służy miedzianym przewodom. |
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
|
Wysłany: 2012-12-04, 22:17
|
|
|
Apophis napisał/a: | barrettm82 napisał/a: | A wozicie kolo zapasowe?? Ja ze względu na koło wole butle walcową ustawioną w poprzek zaraz za fotelami. Mimo to bagażnik mieści wszystko co powinien. | Mi gaziarze zdecydowanie odradzili takie praktyki jak montaż i demontaż butli bo to źle służy miedzianym przewodom. |
No chyba, że ma założone faro. U mnie nawet na tankowaniu mam pcv-ke.
Ale jakie przewody by nie były to i tak weź później ustaw butlę i skręcaj to od nowa. Ja jednak wolę i stosuję przykład kolegi z postu wyżej, że zapas gdy potrzebny na daleki wyjazd czeka wiernie w garażu. :d |
|
|
|
|
|
|
|
lubelak
Użytkownik
Rocznik: 1998
Imię: Kamil
Jeżdzę: S8 D2 pre-fl
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 21 Cze 2010 Posty: 42 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2012-12-04, 22:33
|
|
|
ja oczywiście też montuję na faro bo nie wychodzi dużo drożej a jest sporo lepiej . Nikt więcej się nie wypowie na temat montażu butli? |
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
|
Wysłany: 2012-12-04, 22:42
|
|
|
lubelak napisał/a: | ja oczywiście też montuję na faro bo nie wychodzi dużo drożej a jest sporo lepiej . Nikt więcej się nie wypowie na temat montażu butli? |
Na moje to montuj butlę i nie zakładaj żadnych wzmocnień. Napewno ponad 90% A8, która ma butle w tej wannie nie ma żadnych stelaży. A jeszcze nie słyszałem, żeby kiedykolwiek wanna niewytrzymała i butla nieoczekiwanie opuściła pokład samochodu. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2012-12-04, 22:43
|
|
|
Simone331 napisał/a: | Troszeczkę siedzę w temacie gazu i to podgięcie pływaka to oki ale ja byś zakładał butlę Irene to wystrzegaj się tego jak zapałka ognia. |
A dlaczego?... poważnie pytam... czy te butle mają jakąś wadę??
Nie kojarzę jaką mam u siebie ale moja spoczywa we wnęce na koło i pod spodem również zastosowano piankę.
Tak samo miałem zrobione w obu poprzednich D2-kach i żadna z nich nie wypadła mi na ulicę ;-)
barrettm82 napisał/a: | A wozicie kolo zapasowe?? |
Ja muszę przyznać że permanentnie koła zapasowego nie wożę... stoi sobie w garażu i jak do tej pory użyłem go chyba tylko 1 raz.
Mam najlepszą wersję Assistance jaką dało się kupić i żyję w przeświadczeniu że to + duże grono kolegów z A8team pozwoli mi obyć się bez koła zapasowego w bagażniku... być może się mylę ale nie wyprowadzajcie mnie z błędu ;-)
Poza tym mam 3 kobiety w domu więc na wakacyjne wyjazdy to i pusty bagażnik bywa za mały... na butlę i na koło nie mam już miejsca :-P |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-04, 22:54
|
|
|
Mozna sie jeszcze zaopatrzyć w zestaw "naprawczy" koła jaki oferują niektórzy gaziarze nawet. takie cuś doskonale zdaje egzamin w przypadku przebicia jakims np gwoździem. Jak sie rozpieprzy opone to juz lipa. |
|
|
|
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
|
Wysłany: 2012-12-04, 23:03
|
|
|
FOSS napisał/a: | Simone331 napisał/a: Troszeczkę siedzę w temacie gazu i to podgięcie pływaka to oki ale ja byś zakładał butlę Irene to wystrzegaj się tego jak zapałka ognia.
A dlaczego?... poważnie pytam... czy te butle mają jakąś wadę?? |
Z racji tego, że byłem na małym szkoleniu to odwiedziliśmy zakład produkcji butli (Irene w Słupsku) i oni ten spaw co jest w koło butli szlifują prawie do zera. Byłem myślami gdzie indziej i nie dosłyszałem co jest tego powodem, że tak robią. Gadałem też z gazownikami, którzy te butle montują i mówią, że lepiej nie ryzykować z podginaniem pływaka bo może to się tragicznie skończyć, bo wiadomo większe ciśnienie i osłabione spawy mogą puścić. Mało tego niektóre butle po upływie 5 lat bez wcześniejszych ingerencji w pływaku puszczają gaz na spawach. Widziałem takie dziurawe butle i pod powierzcznią farby na tych spawach jest pełno rdzy. Gościu, który prowadził to szkolenie mówił, że jakaś tam inspekcja chce ograniczyć im wystawianie legalizacji do max 5 lat. :wpale:
Taka przestroga dla wszystkich. :peace: |
|
|
|
|
|