Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 FL ALL ] Zmiana radia concert na navi plus  
Autor Wiadomość
kozi135 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: ECY
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8 D2 AQH/A8 D2 AQG
Wysłany: 2015-11-18, 16:49   [D2 FL ALL ] Zmiana radia concert na navi plus

Witam
Szukam informacji na temat wymiany radia w a8 FL na navi z ekranem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Posty jakie znalazłem wspominają o montażu radia do przedliftowego modelu.
Czy w mojej sytuacji kupując np. taki zestaw z ramką i stelażem http://allegro.pl/nawigac...5752685446.html motaż ogranicza się do podłączenia wtyczek i będzie to działać?
Wiem że potrzebny jest jeszcze tuner tv w bagażniku, ale czy bez niego odpale radio i cd?

kozi135 
Moje A8

Wysłany: 2015-11-25, 16:06   

To może ktoś się orientuje czy panel klimatornika jest taki sam w concercie jak w navi plus. Wygląda mi na to że szpara na dole między przyciskami a drewnem jest mniejsza, ale ze zdjęć ciężko to oszacować.

gonias 
Moje A8

Rocznik: 1994
Skrzynia: Tiptronic 4hp
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2015-11-25, 19:08   Re: Zmiana radia concert na navi plus

kozi135 napisał/a:
motaż ogranicza się do podłączenia wtyczek i będzie to działać?

Samo Radio będzie działać P&P ;) beż żadnej rzeźby w kablach. Będzie również działać jak masz zmieniarkę, lub chcesz zainwestować w zmieniarkę USB.
Co do TV trzeba dodatkowo dokładać tuner DVB-T.

kozi135 napisał/a:
To może ktoś się orientuje czy panel klimatornika jest taki sam w concercie jak w navi plus. Wygląda mi na to że szpara na dole między przyciskami a drewnem jest mniejsza, ale ze zdjęć ciężko to oszacować.

Mam w domu polifotwy climatronic 2din i całą ramkę, jeżeli chcesz to mogę pomierzyć i porównasz sobie z 1din ;) , ale z tego co widzę 1din ramka climatronica była szersza i dłuższa

kozi135 
Moje A8

Wysłany: 2015-11-25, 19:26   

Dziękuje za pomoc. Teraz widzę, że muszę jeszcze poszukać panelu klimatornik do przeróbki. Zmieniarkę mam jeszcze od starego radia.
Wiesz może jak wygląda sytuacja z navi? Teraz mam jakiś napęd do zegarowej nawigacji. A z tego co widzę navi plus ma ten napęd wbudowany w sobie.
Czy po podłączeniu trzeba odłączyć navi w bagażniku?
I jeszcze nie wiem jak to wygląda z anteną GPS. Kabel jest zintegorowany w kostki dochodzące do radia?
Zastanawiam się czy znajde go w liczniku lub gdzieś w bagażniku.

gonias 
Moje A8

Wysłany: 2015-11-25, 21:32   

U góry po lewej stronie jest kostka 26 pinowa od nawigacji ;) . Niestety sam jestem na razie na podobny etapie "zbierania gratów", tylko u mnie jest troszkę bardziej to utrudnione bo mam Pre FL i na razie bawię się z climatronikiem. Ale mam nadzieje że niedługo będę zakładał już wszystko na auto to wtedy będę mógł Ci coś podpowiedzieć co do podłączenia ;)

kozi135 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-18, 14:37   

gonias napisał/a:
U góry po lewej stronie jest kostka 26 pinowa od nawigacji
Już udało mi się zebrać części do montażu zestawu. Jednak napotkałem na problem. Nie zauważyłem że kostka 26pin u mnie wygląda całkiem inaczej.
U siebie też musisz przelutować kable w kostce? Boje się że coś pomieszam i może być kłopocik.

W kostce iso muszę dodać napięcie na kabel ,,safe", w starym radiu go nie było i navi nie chce odpalić bez niego. ale poza tym wszystko pasuje.
W weekend mam zamiar rozpocząć poszukiwania kabla od anteny. W radiu jest ona przypinanan na odzielne gniazdo w prawym górnym rogu. Wie ktoś może czy w mojej wersji znajde go gdzieś w okolicach licznika? Mam nadzieje że nie będe musiał ciągnac kabla przez cały samochód <boisie>

koziolek 
Moje A8

Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronic
Imię: Dawid
Wysłany: 2015-12-26, 23:39   

podczepię się pod temat bo też mam problem z tym napięciem do "safe" bo teoretycznie w czarnej kostce na tym pinie powinien być "prąd" po zapłonie i tak też wynika z naklejki na starym radiu, ale jednak go tam nie ma. Zrobiłem mostek i radio zagrało, ale z takim trzaskiem przy włączaniu :/ odciąłem kabel który tam szedł i zostawiłem tylko ten mostek i teraz trzasku nie ma, ale gra mi tylko głośniczek w słupku przy fotelu kierowcy <bezradny> domyślam się, że był to jakiś kabel od wzbudzenia wzmacniacza lub coś podobnego...
macie jakiś pomysł co tam muszę zrobić ?

kozi135 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-27, 09:51   

Ja też zrobiłem mostek na tym kablu, ale od razu go odciołem i radio odpala normalnie. Brak wzbudzenia może wynikać ze złego zakodowania radia.
http://www.a8team.pl/d2-0...ania-vt8920.htm
Przewody do wzmacniacza idą w kostce mini ISO z tego co się orientuję.

koziolek 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-27, 11:53   

możliwe, że masz racje bo po zmianie concerta na navi nic nie kodowałem, a po tym mostku navi zagrała (razem z trzaskiem) musze się podpiąć tylko nie mam jeszcze żadnego programu do tego :/

a jeśli chodzi o Twój problem to podpięcie navi tak żeby wszystko działało wcale nie jest takie proste... ja zamówiłem sobie cały komplet u jednego człowieka z Gniezna, który się tym zajmuje. kupiłem u niego navi dx z polskim menu i aktualnymi mapami, tuner tmc, antene i w dorobioną wiązkę z dodatkowymi kablami które muszę wlutować w moją instalację, żeby wszystko działało jak należy. jak chcesz to dam Ci na niego namiar i na pewno Ci pomoże ;)

kozi135 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-27, 12:40   

W moim DX muszę dopiero wgrać polski i mapy. A jak wygląda u ciebie sytuacja z anteną GPS? Znajduje się ona gdzieś w pobliżu przedniej deski? Na zdjęciu widzę podobne gniazdo w tunerze TMC.
Udało mi się porównać oba schematy w kostach od concerta i navi plus. Jednak brakuje kilku kabli w mojej kostce. W dolutowanych kablach musisz ciągnać je gdzieś dalej czy znajdują się one w pobliżu starej kostki?
Schemat Navi:

Schemat Concert:

Do teraz myślałem że Tuner tmc już znajduje się w samochodzie i wystaczy go przelutować. W takim razie muszę jeszcze go dokupić <hmm>

koziolek 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-27, 23:39   

prawidłowo antena powinna być na klapie bagażnika i ja tam ją mam, ale jest tylko jako maskownica :P kupiłem klapę usa i miała dziurę pod antenę i wolałem zamontować taką uszkodzoną antenę niż spawać ;)
dokupiłem za 20zł antenę u tego człowieka z Gniezna i zobaczymy czy da rade, mam ją zamontować na tym aluminiowym wzmocnieniu za schowkiem, a jak nie to trzeba ciągnąć kabel do bagażnika. (Pan twierdzi, że robił juz to w a8 i działa)

z tej dorobionej instalacji 4 przewody dolutowuje do wybranych z czarnej kostki i dwa do kostek licznika

ten tuner kupiłem za 50zł też u niego.

gonias 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-28, 00:09   

Koziołek - co do Twoich nie grających głośników, masz BOSE czy Nokia ?. Bo u mnie Navi+ jest zakodowane na BOSE i grają tylko aktywne głośniki z tyłu a przód pasywny nie gra - Ja mam NOKIA i niestety trzeba to przekodować. Włącz w radiu w ustawieniach jak jest bas itp opcje głośność "Telefon" i zobacz czy zaczną grać przednie głośniki.

Zwykły kabelek VAG temu podoła i VCDS (Radio 56) wybierasz potem funkcje 7.

1 Pozycja
Country ID (0 = standard)

2 Pozycja
Sound Coordination (0 = standard)

3 Pozycja
Number of passive speakers
0 = No passive speakers (Bose)
1 = Front left (Bose with hands-free phone)
2 = Fronts passive, rears active
5 = Passive fronts, non-active rears

4 Pozycja
Sound System
0 = standard
1 = Bose

5 Pozycja
Radio Configuration
1 = No CD changer
3 = With CD changer
5 = With secondary display
7 = With CD changer and secondary displ

Np u mnie przy NOKI jest 00203, tylko że w pre fl niestety nie podłączę się kabelkiem i muszę wrzucić do kogoś auta po lifcie moje Navi i przekodować :)

koziolek 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-28, 00:12   

gonias, ja mam bose, jutro zobacze czy zadziała ten numer z telefonem
dzieki :)

DODANO:
Jednak nie zagrało, ale zauważyłem, ze w tym małym głośniczku i tak jest trzask po włączeniu i wyłączeniu navi, wiec to chyba jednak nie jest wina kodowania :( jak podłączę ten kabelek to mimo tego trząśnięcia wszystkie głośniki grają i zmieniarka tez działa... <bezradny>

gonias 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-28, 16:27   

A to źle się zrozumieliśmy, myślałem że nawet z kabelkiem Ci nie grają głośniki :) . Ten który odciąłeś wepnij w (+) który nie jest zmostkowany z SAVE <okok> .
Widocznie robią się jakieś przestery przy włączaniu Navi i dlatego słychać "trzask"

koziolek 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-28, 17:48   

Chyba to jednak nie taka prosta sprawa ;) postaram sie to jeszcze raz wytłumaczyć :) jesli mam zmostkowany save z plusem i tym przewodem to we wszystkich glosnikach słychać trzask, ale grają, a jesli odetnę ten przewód i zostawie tylko mostek save z plusem to trzask tez jest, ale tylko w tym małym glosniku i tylko on gra. Podpiąłem teraz ten odcięty przewód tak jak pisales ale nic to nie zmieniło. Zastanawiam sie czy czasem navi nie jest walnięta :(

Odpowiedz do tematu