Autor |
Wiadomość |
Gunner
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Dawid
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-07-05, 12:49
|
|
|
Ale huczało u Ciebie obojętnie czy gaz był wciśnięty czy nie? Bo u mnie niestety łożyska chyba można wykluczyć Mechanik też powiedział, że łożyska w tym wypadku by od razu odhaczył. Może jutro sprawdzą od spodu co tam się dzieje. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-07-05, 12:56
|
|
|
Gunner napisał/a: | Ale huczało u Ciebie obojętnie czy gaz był wciśnięty czy nie? |
Najpierw było cichutkie wycie po puszczeniu pedału gazu.
Późniejsze objawy trudno mi opisać bo całą wycieczkę do Francji i z powrotem przejeździłem z boksem dachowym który skutecznie to zagłuszał. Zrobiłem wtedy łącznie pewnie z 8kkm i po powrocie i zdjęciu boksa dźwięk był już wyraźny i wnerwiający więc zrobiłem wymianę łożysk jak opisałem powyżej.
Po wymianie obu łożysk wszystko wróciło do normy a most okazał się w pełni sprawny chociaż w pierwszej chwili też myślałem że to on. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 13:00
|
|
|
A dźwięk dochodził bardziej z tyłu ze środka czy jakby z koła ? Bo ja z pozycji kierowcy mam wrażenie jakby to dochodziło z lewego tylnego koła. Bo jak wyje dyfer to nawet nie wiem. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 13:02
|
|
|
Gunner napisał/a: | A dźwięk dochodził bardziej z tyłu ze środka czy jakby z koła ? Bo ja z pozycji kierowcy mam wrażenie jakby to dochodziło z lewego tylnego koła. Bo jak wyje dyfer to nawet nie wiem. |
Gdzieś z tyłu ale ciężkie to do zlokalizowania.
Kiedy dokładnie pojawiło się te cihutkie wycie po puszczeniu gazu nie wiem. W kwietniu 2014 zupełnie zapobiegawczo zmieniałem oleje w napędach, również w tylnym moście ale w tamtym okresie to jeszcze nie wiem czy już coś pojękiwało czy nie.
Warto zauważyć, że u siebie mam konkretnie podłubany wydech i jakichś cichych szumów czy pojękiwania z tylnej części samochodu mogłem w pierwszym tego okresie po prostu nie usłyszeć - tym bardziej, że bardzo często jeżdżę z uchylonym szyberdachem delektując się grą wydechu. |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 13:07
|
|
|
No właśnie Brat jak siedział z tyłu to mówił, że chyba to przy kołach wyje ale też pewności nie miał. Dam znać jak już coś będę wiedział to może komuś się to przyda. |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-05, 14:39
|
|
|
Wyjące łozysko w kole bedzie powodowało że dziwęk z kazdymi kilometrami bedzie sie nasilał. Most niekoniecznie. |
|
|
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-10, 14:39
|
|
|
Kupiłem używany most, wymieniłem i... objaw jest dalej identyczny ( Czy byłby to aż taki zbieg okoliczności, że drugi by był uszkodzony tak samo ? Już nie mam siły... Dalej jak jade ze 120 km/h i puszczę gaz to gdzieś z tyłu dobiega wycie. Łożyska z tyłu były sprawdzane tylko tak, że podnieśli samochód i pokręcili kołami...
Panowie jakieś pomysły co dalej robić ?
Stary dyfer jak rozebrali to powiedzieli, że łożyska były niezłe tylko jakiś koszyk był "nieciekawy". Nie wiem za bardzo o co konkretnie chodziło. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-11, 00:56
|
|
|
Gunner napisał/a: | Kupiłem używany most, wymieniłem i... objaw jest dalej identyczny |
Wszyscy tak się zafiksowali na te mosty.... znam takich co już 3 wymienili i dalej jest to samo |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-11, 07:01
|
|
|
Ja kolejnego nie kupuje, pojeżdżę i zobaczę jak to się będzie zachowywać. U mnie wycie jest minimalne, jak radio gra normalnie to się tego nie usłyszy. Pytanie tylko czy to się nie będzie szybko nasilać
Wiedziałem, że jest to skomplikowany samochód ale nigdy bym nie pomyślał, że będę mosty wymieniał o.O |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-11, 11:02
|
|
|
Ja tez bym sie jeszcze nie stresowal. W A8 cos te mosty sa slabawe... |
|
|
|
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Imię: Sławek
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 1510 Skąd: GBY
|
Wysłany: 2015-07-11, 11:43
|
|
|
Gunner napisał/a: | Kupiłem używany most, wymieniłem i... objaw jest dalej identyczny ( Czy byłby to aż taki zbieg okoliczności, że drugi by był uszkodzony tak samo ? Już nie mam siły... Dalej jak jade ze 120 km/h i puszczę gaz to gdzieś z tyłu dobiega wycie. Łożyska z tyłu były sprawdzane tylko tak, że podnieśli samochód i pokręcili kołami...
Panowie jakieś pomysły co dalej robić ?
Stary dyfer jak rozebrali to powiedzieli, że łożyska były niezłe tylko jakiś koszyk był "nieciekawy". Nie wiem za bardzo o co konkretnie chodziło. |
kolego ja przechodziłem to samo, jak kupiłem auto to nie zwracałem uwagi bo byłem zafascynowany samym autem i oczywiscie nadal jestem
Wymieniłem dyfer i okazało sieże jest to samo-ale nie od samego początku - po przejechaniu jakieś 1000km objawy zaczeły powracać,wtedy zmieniłem olej na inny i też lipa(za każdym razem nowy olej -brałem MOBIL)
co ciekawe raz nawet wlałem MINERALNY!!- dla testów ,i jak się okazało też lipa
Ostatecznie zamówiłem kolejny dyfer z auta które miało 80.000 przebiegu i jest miód malina(oczywiscie zalałem nowy olej ,ale tym razem oryginalny z ASO)
Z dyframi to loteria,teraz mam 2 dyfry EYC które zawalają mi piwnicę i które mają objawy deliatnego wycia przy 110-120km/h !!!! - (które mi przeszkadzało) |
_________________ https://www.facebook.com/...100089709813366
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-11, 17:05
|
|
|
To tak jak u mnie, na jednym i drugim dyfrze wyje też w tym przedziale prędkości. A długo z tym wyciem jezdziłeś ? Było cały czas tak samo czy zaczynało się nasilać? |
|
|
|
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Imię: Sławek
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 1510 Skąd: GBY
|
Wysłany: 2015-07-11, 17:17
|
|
|
Gunner napisał/a: | To tak jak u mnie, na jednym i drugim dyfrze wyje też w tym przedziale prędkości. A długo z tym wyciem jezdziłeś ? Było cały czas tak samo czy zaczynało się nasilać? |
Cały czas to samo,w ASO mi powiedzieli że z tym trzeba nauczyć sie żyć lub kupić nowy hehe |
_________________ https://www.facebook.com/...100089709813366
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-11, 17:21
|
|
|
Mogłem nie kupować drugiego ale kto wiedział W starym jak go rozebrali mówili, że opiłki żelaza w nim były... Wychodzi na to, że mosty w A8 są naprawdę gówno warte. |
|
|
|
|
|
|
|
|