|
Autor |
Wiadomość |
AdamiPL
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Adam
Jeżdzę: A4 / A8
|
Wysłany: 2024-12-15, 10:52 [D3 06 4.2TDI] Nie działa AFS2
|
|
|
Siema,
Kupiłem niedawno A8D3 z 2006r 4.2TDI (drugie w moim życiu )
Rozkodowałem sobie VIN i wychodzi, że mam 8Q6 - Regulacja zasięgu reflektorów,autom/dynam. ze światłami
kierowanymi i światłami kierowanymi skręcania (AFS 2)
Miałem to również w poprzedniej, natomiast tutaj widzę, że nie działa, ani poziomowanie, ani skręcanie.
Podpiąłem VCDS i zacząłem szperać.. w aucie wykodowany był moduł 55, który jak domniemam jest odpowiedzialny za skręcanie i poziomowanie lamp.
Zaznaczyłem go na liście i pojawił się w VCDS, ale nie można się z nim połączyć - wyskakuje błąd komunikacji..
Bezpiecznik numer 4 sprawdzony, jest cały.. moduły (za licznikiem) podmieniałem na inne sprawne i dalej "dupa"..
Szperając w VCDS, w jakimś module (nie pamiętam już w jakim) było wykodowane skręcanie (przez to też, nie pokazywało mi błędu na FIS) po zaznaczeniu tej opcji momentalnie wyskoczył błąd na FIS odnośnie skrętnych xenonów ale też wskazywał na błąd komunikacji z 55 (wiecie może gdzie ja to znalazłem? wczoraj chciałem zagłębić temat i za cholere tej opcji nie mogę odnaleźć).
I tak się zastanawiam co dalej? Gdzie szukać problemu... |
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Skrzynia: tip
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2904 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2024-12-15, 20:11
|
|
|
z mojego ostatniego doswiadczenia wynika że potrafi pokazywać błąd ogólny modułu skrętu
w przypadku gdy np jest problem z wiązką tylko do motorka poziomowania
uważam że zajrzenie w lampy się przyda, ciekawe że jednak daje się skręty wykodować
do tej pory mi się nie udało odnaleźc tej opcji i z tego powodu w lampach przerabianych
na led miałem pozostawione te motorki w środku jednak sam skręt nie był realizowany
(brak miejsca) |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
AdamiPL
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: A4 / A8
|
Wysłany: 2024-12-15, 20:45
|
|
|
ech
no to. trzeba będzie sprawdzić całą instalację w takim razie.. Jak uda mi się znaleźć tę opcję to napiszę o niej tutaj.. jakieś zaćmienie mam, że nie mogę sobie przypomnieć, ale na bank po jej włączeniu od razu wywaliło na FIS błąd odnośnie skrętu xenonów..
prawą lampę ostatnio zmieniałem.. ale do lewej nie zaglądałem, ostatnia nie sprawna rzecz w aucie, która mnie irytuje |
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 355 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2024-12-15, 23:28
|
|
|
Pytanie czy przełamany kabel od AFS-u w samej lampie nie wygeneruje takiego błędu. Te kable potrafią się po latach rozsypać w lampie. Dostępu niestety do nich nie ma. Pozostaje jedynie "wycięcie" okna od spodu w lampie, naprawienie po czym zaklejenie tego okna. No chyba że chcesz zrobić pro i zdejmiesz jakoś szkło i całość rozbierzesz. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|