Autor |
Wiadomość |
dracus6662
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Cze 2014 Posty: 1802 Skąd: VENLO/WROCŁAW
|
Wysłany: 2015-12-18, 18:31
|
|
|
no chyba diagnosta zajsreł sie na widok d3 z costumowym wydechem i podbił .... <jezyk> <jezyk> <jezyk>
nagraj to tak jak trza i zapodawaj , ps trzeba bylo nagrac diagnoste |
_________________ Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z-symphony-ii-na-navigation-plus-problem-z-kierownica-t88801.htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL] |
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-12-18, 19:38
|
|
|
No o tym nie pomyślałem hehe |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-12-19, 00:50
|
|
|
diagnosta spoko koleś z tego co VanDam opowiadał..... jak ostatnio podjechałem na przegląd do "swojego" to przyczaił, że mam heble od S8 (a przyczaił po znaczkach na przednich zaciskach bo tak by nie wyczaił) i zaczął się czepiać, że zmieniłem parametry konstrukcyjne samochodu (czy jakoś tak pierdo****ł) i mam podjechać do jakiegoś pzmotu by samochód przeszedł badania i rzeczoznawca wbił jakieś zmiany konstrukcyjne.....tłumaczyłem, że to kompletne seria heble wszystko ori jak z fabryki a ten, że w tym modelu nie występowały i zmiana konstrukcyjna itp. itd..... kwity podbił ale co się nagadał to wymiękłem....jakbym z takim nieseryjnym wydechem (głośnym) przyjechał do tego diagnosty to by na bank kwitów nie podbił
więc za rok podjadę do tego VanDamowego jak wyleci wydech i trochę seryjnych gratów |
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 05:36
|
|
|
i tu gość ma rację w 100% każada tego typu ingerencja powinna być zatwierdzona przez rzeczoznawce , wiem wiem zaraz powiecie ze czy trza jechać ze wszystkim hmmm i tu pytanie
jest wypadek..... ktoś sie dopiepsza ze nie było hamowania albo droga za długa... ja wiem że modyfikacje hampli robi sie by właśnie uzyskać podobny efekt ale ... auto fabrycznie nie posiadało takiego rodzaju hamulcy i... AC sie wypina ..... Oc sprawcy sie wypina ... twoje Oc sie wypina ... auto londuje na parkingu policyjnym i mijaja długie miesiace zanim cos sie wyjasni
auto zastepcze a owszem ale z własnej kiermany ,, jezeli wszystko wyjdzie pozytywnie kase oddadza jezeli nie.....
rzecz ta sama ma sie reflektorów i innych podobnych modyfikacji np zwiekszenia mocy silnika przy seryjnych hamulcach
wiem że to zagmatwane troche i chore ale... wiem co mówie
chociaż takowych modyfikacji nie posiadam to miałem nie przyjemny incydent 8ką w przeszłości nie z mojej winy a auto stało ponad 3 miesiace na parkingu , sprawdzali wszystko od a do z bo stwierdzili ze droga hamowania im sie nie podoba , sprawdzali oswietlenie i ui wie co tam jeszcze wszystko miałem na papierach , ps przeglad był zrobiony 1 miesiac dopiero.....
wiec szału nie ma ale to tylko anegdota
ta sama sprawa ma sie do montażu webasto samemu ..... jezeli nie bylo na pokladzie i nie ma sie kwitu montazu od firmy zajmujacej sie tym, uprawnionej do takiej modyfikacji , oficjalnie tego nie ma w wyposazęniu i mało tego nawet jak poinformujesz ubezpieczalnie że masz założone-dołożone to oni z usmiechem to zaznacza ale kiedy dojdzie do czegos i społonie auto i obok ze dwa sie tez uszkodza od ognia jak to na parkingu bywa ubezpieczalnia stwierdzi że nie wyplaca bo nie było to montowane przez uprawniona osobe i doopa .... trzeba miec chociazby fakture
czekamy na film z dziwekówką |
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z-symphony-ii-na-navigation-plus-problem-z-kierownica-t88801.htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL] |
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: tiptronic FBG
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2015-12-19, 15:33
|
|
|
ty apo to jak to to teraz bedziesz rejestrowal i ubezpieczal ? bo na bank musisz dokonac zmian w DR pojazdu jak nie to przy 1 lepszej inspekcji kogos kto ma pojecie auto idzie na lawete ? |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 16:25
|
|
|
4,2 na 3,7 to chyba istotna zmiana w DR nie ? czy nie ? |
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 16:25
|
|
|
w sumie mozna zalozyc oslone od 4,2 |
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
|
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 17:08
|
|
|
No nie idzie tego dobrze nagrać. Na zlocie każdy sobie posłucha |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 17:45
|
|
|
Ja na zlocie raczej nie dam rady byc ....
Dzięki za nagranie musi super brzmieć jak da sie gazu , na postoju tez już słychac teraz ładnie , wiem czego sie spodziewać , wiem jak brzmi fosa auto i moge sie domylec co tam u ciebie sie dzieje ....
ten pomruk zo zapowiedź ryku....
tylko że jezeli mogę powiedzieć coś to jezeli mialbym to dizalać u siebie bym zrobił tak aby wolne obroty szły przez pełen wydech a wyżej by szło przelotowo
bo moje uszy nie dały by rady
Maciek ja wiem że wiekszość modyfikacji zawsze wychodzi na plus tylko ze zmiana mocy przy standardowym układzie hamulcowym może być nie bezpieczna a z punktu widzenia diagnossty nie akceptowalny niestety jak i ubezpieczyciela |
|
|
|
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 18:11
|
|
|
nie Maciek to zmiana poważna ingerencja w uklad hamulcowy nie tylko dla diagnosty moze byc klopotem ale i ubezpieczyciela w razie draki moze byc klopot niestety |
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 18:41
|
|
|
do nie których wersji trzeba montowac tzw adaptery dla mocniejszych hebli... to jest juz zmiana konstrukcyjna....
poprostu nalezy pojechac uzyskac odpowiedni papier i mozna spokojnie ie martwic sie a taka modyfikacja na nie homologowanych czesciach wiadomo nie zostanie uznana niestety
sprwa typu np zmany na xenon oswietlenia w zwyklej lampie w razie kolizji gosc mowi ze oslepily go siwtla sprawdzaja a tu bach modyfikacja garazowa i klopot .. to samo co sprajowanie lamp czy foliowanie
|
|
|
|
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-19, 18:55
|
|
|
Oj tam Maciek jak sie temat nam klei toz kurde What else ?? trzeba
sam sobie mam zamiar Skowe Hample sprawic tyle ze jezeli wkoncu zakupie to pojade po to by to zalegalizowac wiem ze to takie maslo maslane ale przezorny -ubezpieczony i sie nie dopiernicza na przegladzie
dobra nic juz nie mówie bo jedziemy z calkiem innym kurde tematem Maciek |
|
|
|
|
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-12-19, 20:15
|
|
|
podsumowując dyskusję to doskonale rozumiem dracus6662, i od strony prawnej jesteśmy przegrani a pierwszy lepszy adwokacina będzie miał doskonały punkt do wykazania się dlatego temat hebli uporządkuję formalno / prawnie
i tak jak napisał dracus6662 nawet podniesienie mocy przez modyfikacje map sterownika silnika powoduje zmianę parametrów konstrukcyjnych samochodu (o wymianie silnika na mocniejszy nie wspominam nawet...) a chińskie nastawniki nie wpływają na te zmiany (nie ulega zmiana mocy, konstrukcyjnie nastawnik jest ten sam co ori bo inaczej nie byłoby możliwości założenia go... tutaj temat jest prosty)..... kolejny przykład... opony (rozmiar) przy 20 dla D3 po lifcie to 275/35R20 i jak założymy 255/35R20 to już dobra papuga w sądzie wykaże, że jesteśmy wielbłądem - trzeba o tym wszystkim pamiętać i w miarę możliwości prostować kwestię prawnie by sobie nie zostawiać problemu w razie jakiejkolwiek sytuacji na drodze |
|
|
|
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-20, 06:29
|
|
|
Maciek tutaj sprawa będzie w zależności od zaistniałej sytuacji różny bieg sprawy
jezeli prokurator wejdzie w gre to sa od tego własnie rzeczoznawcy z ubezpieczalni co mozna podważyć i bedzie potrzebny rzeczoznawca biegły
jezeli tylko o kase pojdzie to moze sie to ciagnąć na zwłoke aby przeciagać wypłate bedziesz wtedy mógł sie odwoływac do rzecznika ubezpieczonych ale i tutaj
czas jest potrzebny na pismo do niego ,
na rozpatrzenie twojej sytuacji podjecie decyjzi czy zajmie sie twoja sprawą
czas na wygenerowanie pisma do ubezpieczalni
czas na odpowiedz ubezpieczalni rzecznikowi
czas na odpowiedz tobie
czas na uprawnomocnienie decyzji
i tak czas i czas i czas a ty auta nie masz auto nie naprawiane i zastepczego ci nie dasza i takiej sytuacji jezeli ubezpieczalnia znajdzie motyw do podważenia wyplaty....
jezeli tutaj chodzi o to wlaśnie tylko a nie o życie czyjeś
oczywiście jezeli modyfikowany w garazu podzespół miał bezposrednie lub posrednie znaczenie w zaistniałej sytuacji poprostu
jak kazdy dlubie w aucie to doskonale wiemy ja sam również dłubie alee
ostatnio ku.... zrobili mi klopot z nieczytelna do polowy naklejka na pasie przednim i podbić nie chciał |
|
|
|
|
|