Autor |
Wiadomość |
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-09, 07:40
|
|
|
FOSS napisał/a: | jordan233 napisał/a: | O co chodzi z tym aktrm notatarialnym w aucie? |
O to, że posiadając w aucie notarialną kopię dowodu rejestracyjnego i notarialną kopię prawa jazdy legitymujesz się tymi kopiami jak dokumentami oryginalnymi... tzn. że Policja nie może dać ci mandatu za brak wymaganych dokumentów.
Jednocześnie, jak będą chcieli ci zabrać dowód rejestracyjny za ciemne szyby to ci go nie zabiorą... bo oryginału nie masz a kopii ci nie zabiorą
I analogicznie jest z prawem jazdy... chcą ci zabrać za "brawurową jazdę Fiatem Cinqucento" to nie zabiorą ponieważ zabierają tylko oryginalny dokument a nie jakąś papierową kopię |
Z prawkiem to chyba już niekatulane? Z tego co wiem to teraz odznaczją to w systemie a potem samemu się dowód w zębach do starostwa przynosi? |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-09, 11:07
|
|
|
Z prawkiem jest to aktualne do czasu decyzji sądu. Tylko sąd może ci cofnac uprawnienia na podstawie wniosku policji bądx starosty i niedawno o tym czytałem,że policja ochoczo za czesto byle kolizje zabiera prawka które tak samo predko oddają sądy. Dlatego w PL nie bede juz ze soba brał żadnych dokumentów poza OC i kopiami reszty. Zapewne beda pyskówki przepychanki jakies ale w szczególnie moim przypadku na zabieranie uprawnień z byle powodu sobie pozwolic nie mogę.
Z szybami jeźdzę juz długo i tak samo u innych widziałem (nie czarną smołe) to na prawde w niczym nie przeszkadza a wrecz przeciwnie daje ulge gdy jedziemy w słoneczny dzień a słonko radośnie wali nam z boku. |
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-09, 11:12
|
|
|
Apophis napisał/a: |
Z szybami jeźdzę juz długo i tak samo u innych widziałem (nie czarną smołe) to na prawde w niczym nie przeszkadza a wrecz przeciwnie daje ulge gdy jedziemy w słoneczny dzień a słonko radośnie wali nam z boku. |
A to to ja wiem. U nas niestety morda musi być widoczna przez szybę. |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-09, 11:14
|
|
|
U mnie jest zwykle widoczna-zauwazyłem że polizei zwraca na to uwage i jak mnie zobacza to nie robia stresu. Ale moje szyby w warunkach pochmurno i deszcz robia sie błekitno-czarne i nie widac wtedy nic nawet z przodu |
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-09, 11:29
|
|
|
No nic. Pod koniec tygodnia odbieram kwit i od razu do notariusza lecę |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:15
|
|
|
VanDyke napisał/a: | Trzepneli mnie na bramkach wjazdowych na autostradę o 7:30 rano w Toruniu. |
O cie florek... to już takie historie się zdarzają
VanDyke napisał/a: | Musiała byc jakaś akcja bo przede mną udupili jakąś Hondę (ale tam było srogo bo cała na czarno była oklejona ) |
Czyli że za moje czarne tylne lampy też by pewnie dowód poleciał
Widzę, że dowodu nie należy ze sobą wozić permanentnie... kopia notarialna i tyle.
Ale jak już tak każdy będzie z tą kopią notarialną jeździł to tylko czekać aż zaczną pakować auta na lawety... bo niesprawne technicznie więc zakaz dalszej jazdy
Rok temu w Warszawie na takich nocnych pojeżdżawkach jednemu gościowi zapakowali na lawetę nowego SLK AMG... bo mu spryskiwacze ksenonów nie działały i Policjant stwierdził, że to pewnie są jakieś HID'y a nie oryginalny xenon
A tak w oógle to gość nie popełnił żadnego wykroczenia... tak po prostu się przyczepili... bo pewnie auto zbyt ładne a gość ma za dużo kasy i za bardzo roześmiany był więc trzeba było mu trochę humor popsuć i trochę przed widownią przykozaczyć
Apophis napisał/a: | Z prawkiem jest to aktualne do czasu decyzji sądu. Tylko sąd może ci cofnac uprawnienia na podstawie wniosku policji bądx starosty... |
Dokładnie tak, gdzieś już to pisałem z podstawą prawną.
Policja w systemie to se może zaznaczyć... i nic z tego nie wynika... bo to nie cofa uprawnień do kierowania pojazdami |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:19
|
|
|
Pakowanie aut na lawete to droższy interes i jesli beda tak robic jak z prawkami to popłyna zdrowo. Wystarczy że ten gość udokumentuje że miał tylko awarie sprysku i pieski beda płacić nie on.
Nie jest to tez takie proste,ponieważ nie koniecznie musimy się zgodzić na ICH lawete a moja może sobie jechac i 10h ja sobie odstawia auto w bezpieczne miejsce i poczekam |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:29
|
|
|
Ale jaka awaria sprysku ? Przykład z podwórka - A8 odcina spryski reflektorów, gdy jest mało płynu i leci tylko na szybę. W życiu bym się nie zgodził by mi samochód na lawetę wpakowali. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:32
|
|
|
Juz miałem pogadanke z panami że ja nie mam wcale sprysków |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:33
|
|
|
dice111 napisał/a: | Ale jaka awaria sprysku ? Przykład z podwórka - A8 odcina spryski reflektorów, gdy jest mało płynu i leci tylko na szybę. W życiu bym się nie zgodził by mi samochód na lawetę wpakowali. |
No nie do końca to prawda bo u mnie pryskają nawet jak się komunikat pojawi na FIS, że mało płynu. Co prawda zazwyczaj w krótkim czasie uzupełniam ale nigdy mi się nie zdarzyło aby nie pryskały. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:48
|
|
|
Jak się będzie kończyć w D3 to sprawdzę, ale pre-FL D2 mi odcinał, podobnie jak przy jeździe bez świateł.
Apo - temat xenonów bez sprysków w początkowych D2 pre-FL już też znany |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
|
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:55
|
|
|
U mnie również nie pryska na światła jak jest komunikat na FIS. Może da się to jakoś przekodować.
Folii nie ma to pewnie zaraz by się do wydechu przyczepili. Zatrzymałem się tyłem do radiowozu i czekałem na nich prawie 20 minut w aucie. Auto stygło a ja się martwiłem, żebym na ssaniu nie odpalił bo wtedy jest z rur burza i pewnie dostałbym drugi kwitek
Po wysłuchaniu gadki o tym, że nastepnego dnia moje auto będzie stwarzać zagrożenie w ruchu lądowym i zebym się nie rzucał w oczy kita i już mnie nie było |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-10, 09:58
|
|
|
VanDyke napisał/a: | U mnie również nie pryska na światła jak jest komunikat na FIS. Może da się to jakoś przekodować. |
Jeszcze jest możliwość, że u mnie jest coś nie tak po tym jak gwarancyjnie naprawiał to ten inteligent w ASO co mi wpierał, że spryskiwacz nie może dawać błędów. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-10, 10:16
|
|
|
VanDyke napisał/a: | Po wysłuchaniu gadki o tym, że nastepnego dnia moje auto będzie stwarzać zagrożenie w ruchu lądowym i zebym się nie rzucał w oczy kita i już mnie nie było |
Ja też słyszałem takie mocne słowa i powiedziałem tylko zeby mi logicznie jak człowiek człowiekowi wyjasnił jakiego typu stwarza to zagrożenie. Przepisy ustalaja ludzie raz durni raz madrzejsi i ja sie pod tym nie podpisałem nigdy więc pomijamy przepisy i prosze o logiczne wytłumaczenie-nie odpowiedział nic.
Jak by mi zabrał wtedy DR wyszedł by w tej całej rozmowie na idiote-może to go powstrzymało a może miał po prostu troche oleju w trybach.
Kilka razy tak prowadziłem dyskusje i raz też było to za jazde bez świateł w słoneczny dzień 100m od domu chcieli mi dac mandat
Powiedziałem że mieszkam w kraju gdzie nie trzeba wypalać lamp w dzień stad nie mam nawyku właczania za dnia świateł i nie zamierzam go mieć |
|
|
|
|
|