Autor |
Wiadomość |
Viking
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 2771
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Grzes
Jeżdzę: A6 C4 2.8 q+a
|
Wysłany: 2014-02-03, 08:17
|
|
|
Odgrzeje temat, ktory kiedys mnie zainsteresowal. Ktos pojechal ?? Ktos został ?? Ktos wrocil ?? Moj znajomy pojechal, ale do Austrii i jest bardzo zadowolony. A pytam pod katem wyjazdu kogos z rodziny, kto ogarnia jako tako niemiecki i angielski |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2014-02-03, 15:45
|
|
|
może juz za długo w pracy siedze, ale nie ograniam tego Twojego pytania
chyba już czas do domu iść |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-03, 15:56
|
|
|
Viking, o co loco? Ja pojechałem bez znajomości niemieckiego do Niemiec i siedze sobie spokojnie i pracuje juz ponad pół roku. Wiadomo jak znasz to lepiej ale i bez tego sie da. |
|
|
|
|
sokolasty
Moje A8
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D2, omega b tzw gratowóz
|
Wysłany: 2014-02-03, 21:37
|
|
|
ja byłem i wróciłem, w moim zawodzie podobne pieniądze zarabiam w pl i jestem z rodziną, tam żeby dostać dobre stawki trzeba trochę posiedzieć, ja nie miałem takiego wielkiego ciśnienia bo prace w pl mam cały czas. Chciałem się tam przenieść bo podoba mi się ten kraj ale tęsknota za rodzina wygrała. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-03, 21:44
|
|
|
sokolasty, No to pogratulowac bo niestety ani w moim zawodzie ani w 99%innych te stawki nie sa takie same,podobne ani nawet zbliżone a 3-4 razy mniej zarobi sie w PL. Za rodziną nie tesknie bo z mamuśką i babcią widze sie 3,4 razy w roku a żona jest ze mną. |
|
|
|
|
danielos8
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 1.9
Skrzynia: Manual
Imię: Daniel
Jeżdzę: e46coupe
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Sie 2012 Posty: 342 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2014-02-04, 00:17
|
|
|
Apophis napisał/a: | sokolasty, No to pogratulowac bo niestety ani w moim zawodzie ani w 99%innych te stawki nie sa takie same,podobne ani nawet zbliżone a 3-4 razy mniej zarobi sie w PL. Za rodziną nie tesknie bo z mamuśką i babcią widze sie 3,4 razy w roku a żona jest ze mną. |
tutaj się z Toba zgodze bo w nl jest tak samo nie ma opcji żeby zarabiać tyle samo co w pl przy tej samej robocie tutaj jest zazwyczaj podobna kwota (liczby) ale w euro |
_________________ dare to be great
|
|
|
|
|
|
|
|
Viking
Użytkownik
Silnik cm3: 2771
Skrzynia: automat
Imię: Grzes
Jeżdzę: A6 C4 2.8 q+a
|
Wysłany: 2014-02-06, 11:21
|
|
|
No o takie odpowiedzi mi chodziło. <hura>
Bylo dobrze, zarabialem dobrze, ale rodzina - akurat w tym przypadku takiego problemu nie powinno byc.
Zarabiam w Polsce x, w Niemczech na tym samym stanowisku dostaje x albo 4x - to tez cenna lekcja.
Czyli jak tylko ktos chce to sobie da rade, nie jest to dziki kraj, w ktorym nie wiadomo czego sie spodziewac |
|
|
|
|
labas
Moje A8
Rocznik: 2006
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 , A6
Pomógł: 10 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 610 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 2014-02-06, 12:01
|
|
|
Byłem, widziałem, mieszkałem na zachodzie w czasach gdy u nas g...o było, wróciłem i nie żałuję, wolę żyć w Polsce. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-06, 13:57
|
|
|
labas napisał/a: | Byłem, widziałem, mieszkałem na zachodzie w czasach gdy u nas g...o było, wróciłem i nie żałuję, wolę żyć w Polsce. |
Zwyczajnie miałeś peszka jak może z 10% auslanderów. Ja tu bez ambicji mam tyle że starcza mi na spokojne zycie,gadzety A8 etc.W pl za to samo musiałem sie troche nakombinowac co wzbudzało powszechną zawiśc społeczenstwa że o ten to za dużo ma i trzeba go dla zasady podpieprzyć gdzie sie da. A to co miałem to błyszczące A8 D2 i pół kilo srebra na szyi oraz markowe ciuchy. I juz Polish police ma cie na celowniku o jakis wandalach,czy skarbówce nie wspomne.
Jestem osobą ktora sobie poradzi wszedzie czy to w Niemczech czy w Polsce czy tez w Afganistanie ale niestety nerwowe zycie negatywnie sie odbija na moim zdrowiu dlatego wybieram tam gdzie jest spokój. I jesli ten spokój mi tu ktos zaburzy a nie da sie tego kogoś wyprostować to nie bede sie zastanawiał tylko manele spakuje i w ciagu doby mnie tu nie bedzie. A8 spore to pomieści co trzeba tak jak było to rok temu. |
|
|
|
|
Korton
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: tiptronic
Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 371 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-02-06, 14:35
|
|
|
Apophis napisał/a: | pół kilo srebra na szyi |
To byla jakas samo-pokuta, czy z wlasnej woli tyle taszczyles na szyi? |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2014-02-06, 14:47
|
|
|
Apophis napisał/a: | A to co miałem to błyszczące A8 D2 i pół kilo srebra na szyi oraz markowe ciuchy. I juz Polish police ma cie na celowniku o jakis wandalach,czy skarbówce nie wspomne. |
no niestety tu tak jest, że jak masz za dużo to wszyscy myślą że albo kradniesz albo kombinujesz dobrze = czyli kradniesz nie ważne w jakim znaczeniu...
Niemcy natomiast są tak gospodarczo dobrze ukształtowanym państwem, że mało kogo dziwi to że inny zarabia dużą kase. A jeśli jeszcze dobrze z Finanzamtem żyjesz to w ogóle bajka jest |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
labas
Moje A8
Rocznik: 2006
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 , A6
Pomógł: 10 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 610 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 2014-02-06, 15:53
|
|
|
Apophis napisał/a: | Zwyczajnie miałeś peszka jak może z 10% auslanderów |
Nie miałem pecha, pojechałem świadomie i wróciłem świadomie pomimo bardzo dużych zarobków, mieszkania i samochodu od firmy - byłem ober polierem w firmie budowlanej.
Zwyciężył patriotyzm lokalny(góry) i rodzina. |
|
|
|
|
|
|
|
audik
Moje A8
Rocznik: 2001
Skrzynia: Tip
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 84 Skąd: CRACOVIE
|
Wysłany: 2014-02-06, 15:53
|
|
|
danielos8 napisał/a: |
tutaj się z Toba zgodze bo w nl jest tak samo nie ma opcji żeby zarabiać tyle samo co w pl przy tej samej robocie tutaj jest zazwyczaj podobna kwota (liczby) ale w euro |
No nie dokońca, parę przykładów z bliskiego mi otoczenia:
1. Kuzyn po 15 latach stwierdził, że przeprowadza się do Polski bo z debilami nie idzie wytrzymać, co prawda tą samą kasę by zarabiał w DE ale nie tak spokojnie, możliwości są lepsze w PL (Inna sprawa, że przeprowadził się do Szczecina więc za miedzę, dzieci dalej wozi do szkoły w DE)
2. Koleżanka po wielu latach zjechała do Poznania - Stomatolog
3. Znajomek prawnik, co prawda część spraw prowadzi w DE ale najlepsze robi w PL
4. Znajomek Ginekolog do DE tylko na zakupy zasuwa.
5. Informatyk menager Comarchu
W pierwszych 4 przypadkach wszyscy wyjechali do DE w czasach komuny jako dzieci tak jak abas napisał gdzie w PL było g...o. |
_________________ no i "ni mom" A8
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-06, 15:59
|
|
|
Korton napisał/a: | To byla jakas samo-pokuta, czy z wlasnej woli tyle taszczyles na szyi? |
Handlowałem tym swego czasu,siedziałem nocami na portalach aukcyjnych i polowałem na okazje i bardzo czesto sie takowe zdarzały. Dzis mam na sobie może z cwierć kilo i nawet tego nie czuje
martin_rs4,
Ja mieszkam w bogatej dzielnicy miasta( akurat tu sie trafiło wolne mieszkanko) i to tym bardziej powoduje że nie zwracam na siebie uwagi niczym innym jak tylko PL blachami na aucie. Dwa dni temu podjechałem po kolege co mieszka na osiedlu GWH/GWS a więc jednej z gorszych dzielnic i od razu polizei mi droge w poprzek zajechało,lecz po szybkim sprawdzeniu w kompie i wyjasnieniu że spieszymy sie do pracy panowie nie robili żadnych problemów. W PL to standardowo przy takiej okazji miałem trzepanie auta,siebie oraz sprawdzanie trzeźwości. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-06, 16:04
|
|
|
audik, Twoje przyklady by sie zgadzały i to jest może kolejny mały procent specyficznych zawodów i przypadków. Mi chodzi o ogół.
labas, To co innego. Ja czuje sie od dziecka jako obywatel świata i nie jestem w żadnym wypadku związany z żadnym krajem czy regionem. Bede mieszkał tam gdzie mi lepiej. A co sie stanie z Polska i czy za 10 lat bedzie istniec to mnie wcale nie interesuje. Moge nawet zapomnieć jezyka w gebie(polskiego)i specjalnie sie tym nie przejmę
Za te apatriotyczna postawe wielu mnie szczerze nienawidzi |
|
|
|
|
|