Autor |
Wiadomość |
sokolasty
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D2, omega b tzw gratowóz
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:02 Praca i życie w Niemczech Frankfurt nad Menem
|
|
|
hej, zastanawiam się poważnie nad wyjazdem do Frankfurtu nad Menem, mam tam od razu pracę w swoim fachu(glazurnik), chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy może ktoś tam przebywa z forum, jak ogólnie się tam żyje, jak wygląda rynek pracy, czy w razie gdyby moja okazała się niewypałem łatwo znaleźć coś innego, jakie są koszta wynajęcia domu bądź mieszkania 2pokojowego, narazie mam kwaterunek zapewniony ale gdyby było wszystko ok myślałbym o ściągnięciu rodziny, od zawsze chciałem mieszkać w Niemczech. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:19
|
|
|
Ja mieszkam niedaleko Frankfurtu. W samym Frankfurcie ceny wynajmu mieszkań beda spore za dwa pokoje zapłacisz 500-600euro. Rynek pracy jest tu bogaty i jak masz troche ogarnięcia to zawsze cos podlapiesz. Jednak żeby samemu cos podlapać trza miec meldunek. Są tez rózne przepisy na ktore trzeba uważac a także na nieuczciwych pracodawców szczegolnie liefirmy. Duzo by gadać,są wady ale więcej jest zalet mieszkania w DE. Ogolnie polecam wyjazd z naszego kochanego kraju |
|
|
|
|
|
|
|
sokolasty
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:24
|
|
|
a gdzie dokładnie mieszkasz? kolega siedzi tam miesiąc robi na grand hotelu, u polaka ale jak narazie kasę płaci regularnie. |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:32
|
|
|
ja zaraz po studiach wyjechałem do Niemiec do Düsseldorfu i mieszkałem tam przez 5 lat. Na znalezienie pracy nie musiałem długo czekać bo było pełno znajomych lub znajomych moich znajomych, którzy tez pomogli :mrgreen: później juz poszło z górki az do momentu jak swoja firmienke otworzyłem.
Rynek pracy jest bogaty ale przede wszystkim jak znasz choć trochę język, bez tego jest ciezko, ale tez można siebie poradzić z pomoca znajomych, a z czasem sie nauczysz ;-)
Oczywiście najlepiej jesz jak robisz sam dla sobie, chyba ze trafisz jakąś firme co dobrze zapłaci jesli uzna Cie za dobrego fachowca. Najgorzej jest przez tzw. Leihfirmy ---> wypożyczalnie lub biura pośrednictwa pracy...one zdzierają z Ciebie jak mogą, bodajże dostajesz między 3,5 a 5 €/h
Jeśli chodzi o mieszkania to też nie ma żadnego problemu, jest ich pełno i jeśli bedziesz miał stały dochód to wygląda to z reguły tak, że >
* szukaj jakies spokojniej dzielnicy, z dala od Turków i Ruskich :mrgreen: (nie mam uprzedzeń bo miałem i do tej pory mam pełno znajomych...nawet dzis sie z jedym widziałem :-P ...ale lepiej bez nich)
* przy wynajmie trzeba zapłacić kaucje 2 lub 3 wartosci Kaltmiete (czynsz bez oplat). Jesli czynsz masz 500 euro to na dzien dobry placisz 1500 - 2000. Po skonczeniu wymajnu oczywiscie kaucje jest zwrotna jesli nie zdemolujesz mieszkania. Jak trafisz na taką kobitke jak ja, to nawet wplaci Ci ta kaucje na ksiazeczke oszczednosciową i dostaniesz więcej :mrgreen:
* do czynszu doliczasz prad, ogrzewanie i smieci + garaż na A8 (50 euro/miesiac) ;-)
ja np. najpierw mialem male mieszkanko 65m2 2 pokoje + kuchnia + łazienka + blakon i piwnica to za wszystko płaciłem ok. 550€ miesięcznie (średnia zarobków na osobe to 1400 - 2000€) chyba że pracujesz sam na siebie to ...rożnie bywa :mrgreen: Później jak już było tylko lepiej to przeprowadziłem sie na dzielnice, gdzie chyba bylem jedynym obcokrajowcem :-D i za 750€ wynająłem świeżo wyremontowane 100m2...
* możesz wźąsc też mieszkanko do małemgo remontu i je wyremontować i np. nie płacisz kaucji, albo Ci własciciel zwraca koszty...
Możliwości jest wiele, a na pewno wiecej niz tu u nas... |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:37
|
|
|
aaa. no i najlepszy to socjal jest... Jesli masz dzieci to mozesz sie starac o dofinansowanie do mieszkanie + dostajesz ok. 350 euro/miesiac na kazde dziecko ....i takie tam inne fajne rzeczy... :mrgreen: |
|
|
|
|
|
sokolasty
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:41
|
|
|
hmm, język ogarniam, musiałbym sobie przypomnieć bo dawno nie miałem z nim styczności ale ostatnio jak byłem w DE jakieś 4 lata temu na zbiorze porzeczek to dogadywałem się bez problemu a przed zjazdem do polski dużo więcej umiałem. No nic w pt chyba jadę, narazie busem, audi zostaje w pl dla żony, ale mam nadzieje że szybko ją ściągnę i jakoś się to ułoży. a ze szkoła dla dzieciaków jak tam jest? dzieciaki mam dokładnie 2 chłopców (bliźniaki) |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 17:47
|
|
|
tzn..ja dzieci nie mam, ale kolezanka dwa lata temu wyjechala z corka i synem 8 i 9 lat i zapisala je normalnie do szkoly integracyjnej, gdzie na pewno sa jakies polskie dzieci. Cale zajecia oczywiscie po Niemiecku bo nie ma polskich nauczycieli, ale Ci powien ze jak ostanio u nich bylem to ta corka ma juz taki akcent ze mi szczena opadla...
Jesli chodzi o jezk to staraj sie unikac polskiej telewizji, radia, gazet, to bardzo utrudnia przestawienie sie na myslenie po Niemiecku w szczegolnosci ze czasowniki masz na koncu zdania a liczby czytasz od konca :-P ;-) |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:14
|
|
|
Ja mieszkam w Schluchtern ok 70km przed Frankfurtem. Od niedawna ale mam tu rodzine i znajomych więc powolutku sobie wszystko układam. Z tymi zarobkami na poziomie 1400-2000tyś euro to raczej abstrakcja bo średnia jest identyczna jak w pl tyle że w euro więc jak sie łapnie za 1200zajecie to już jest ok. Kobiety taniej. W duzym miescie jest wiecej ale i drożej życie kosztuje więc na jedno wychodzi. Co do jezyka to przyjechałem tu z zerowa znajomoscią niemieckiego i posiłkowałem i nadal to robie angielskim ktory jest tu dośc powszechny. Dogadac się da a jak cos to zawsze ktoś pomoże szczególnie w sprawach urzedowych. A8 zabrałem ze soba ale jest w Pl zarejstrowana i będzie bo tu maja opłaty rzedu 1500euro rocznie za takie auto. Telewizje mam polską bo w niemieckiej nic ciekawego i siedze czesto na necie hehe. Może wydłuża mi to nauke jezyka ale nie zamierzam ze wszystkiego rezygnować. Na dzień dzisjejszy pracuje dorywczo i tragedii nie ma a mam dużo wolnego czasu. Jednak w lipcu juz zamierzam się normalnie zameldować i zatrudnić. Mieszkanie mamy 56m2 bardzo ładnie połozone w domku na wzgórzu za 470euro z parkingiem+prad i internet. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:25
|
|
|
Z socjalem to sie można przytulic jak sie mieszka tu dłużej jak 5lat albo sie ma dzieci,zone urodzoną juz w DE. Jesli sie ktoś kto przyjechał w zagranicy będzie starał o socjal to grozi mu deportacja poniewaz niemcy darmozjadow nie utrymują na dzień dobry. |
|
|
|
|
sokolasty
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:37
|
|
|
kolega do którego jadę za pierwszy miesiąc wziął 1500 euro i do tego ma zakwaterowanie, interesuje go tylko jedzenie i jakieś własne wydatki. no ale wiadomo że jak ściągnę rodzinę to nie będę mieszkał w hotelu dla pracowników, tylko trzeba coś szukać będzie. Najbardziej się boję o dzieci jak oni się odnajdą w nowej szkole kończą właśnie 1klase w pl. |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:37
|
|
|
dobrze piszesz ... darmozjadow, ale jesli ktos pracuje legalnie, badz na firme tzw. Kleinunternehmer i placi podatki itp...to nie ma problemu aby taki socjal dostac... |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:45
|
|
|
Uprawnienia socjalne sie należą po 5 latach pobytu i o ile przez ten czas pracowałes i płaciłes te podatki a na dzieci dostaniesz jak je zameldujesz nasze rodzinne(kindergeld) a jego wysokośc jest zalezna od landu i ilości dzieci ale cos ok 200euro na dziecko.
Bedzie im cięzko sie odnaleźć ale niestety muszą i potem bedzie juz tylko lepiej |
|
|
|
|
|
|
|
sokolasty
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:49
|
|
|
a jak wygląda tam np naprawa auta, jak coś się zepsuje nagle np jakiś alternator albo rozrusznik. i jakie są ceny paliw?? |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:51
|
|
|
Ceny paliw znośne-ok 1,60 PB i 77c LPG a naprawa to jak nie masz znajomości(ja już mam) to kosmiczna-wymiana np.przednich klocków mi zaspiewali 500euro.... |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-26, 18:55
|
|
|
nie wiem jak jest tam u Ciebie , ale slowo daje, ze ona po przyjezdzie zameldowala sie, poszla do pracy i jako matka samotnie wychowująca dzieci dostala dofinansowanie do mieszkanie i po ok. 350 euro na dziecko...moze sie przepisy przez te dwa lata zmienily...
ja zeby dostac pozwolenie na prace musialem 3 lata miec Gewerbe (firme) i oplacac kochane podatki
Apophis napisał/a: | Bedzie im cięzko sie odnaleźć ale niestety muszą i potem bedzie juz tylko lepiej |
...i tu Maciek ma racje, ciezko bedzie, ale jesli dzieci maja kolo 10 lat to jest najlepszy okres do nauki jezyka...nawet sie nie obejrzysz, jak dzieciaczki beda sprechac po niemiecku... :mrgreen: |
|
|
|
|
|
|