Autor |
Wiadomość |
nowiciusz
Użytkownik
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3000
Skrzynia: automat
Zasilanie: ON
Imię: Paveł
Jeżdzę: BMW e70
|
Wysłany: 2014-12-13, 22:40
|
|
|
A tak wybiegając w przyszłość:
zlecam komuś sprowadzenie któregoś z tych dwóch aut z niemcowni, wpłacam zaliczkę( bo chyba nikt na słowo mi nie sprowadzi takiego wozu) i telefon że to padaka i nie warto. Zaliczka przepada? Mam szukać dalej, jak to jest? Rozumiem że nikt wycieczek za mnie nie będzie robił po Niemczech ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce?? |
|
|
|
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-12-13, 23:28
|
|
|
W Niemczech idzie znaleźć ładne auto, sam takich kilkanaście sprowadziłem włącznie z moją obecną D3'ką.
Niestety nie wszystkie z ogłoszeń są w rzeczywistości zgodne z opisem ale na XX wyjazdów chyba tylko raz wróciłem z pustymi rękami i to tylko ja bo byłem mocno wybredny ale koledzy których zabrałem auta kupili.
Zresztą prawdopodobnie w przyszłym tygodniu jadę z jednym kolegą po A8 do Niemiec - mam nadzieję, że wyjazd będzie owocny |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
Ostatnio zmieniony przez FOSS 2014-12-14, 16:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
totalnylaik
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: TIP
Imię: Wowo
Jeżdzę: A8 D3 08
|
Wysłany: 2014-12-14, 09:26
|
|
|
Więc i ja dorzucę swoje 3 grosze. Dzisiejsi handlarze w Niemczech a Ci którzy robili to 25 lat temu to są dwa światy , wiem co piszę bo byłem po autko w Niemcowni jak miałem 17 lat. Dzisiaj jak nie mam numeru VIN przed wyjazdem to nie jadę koniec kropka. |
|
|
|
|
|
|
|
krypto35
Moje A8
Rocznik: 2016
Silnik cm3: 4,0
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: S8 4h
|
Wysłany: 2014-12-14, 15:01
|
|
|
Ja za czwartym razem trafiłem a miałem w jedną stronę 500 km.Te poprzednie to poraszka,tak to wyglonda.Jeśli masz kogoś w DE i ma jakieś pojeńcie to go poproś a potem bierzesz fachowca i kupujesz wymarzone auto. Czasami wyręczam kolegów z takich niewiadomych wycieczek <okioki> |
|
|
|
|
nowiciusz
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-12-14, 20:20
|
|
|
Wycieczek wolałbym uniknąć, nie mam też odpowiedniej osoby w DE. Zobaczymy co wyjdzie z tą srebrną z Nowego Sącza -jak nie to pewnie poproszę kogoś o sprowadzenie. |
|
|
|
|
|
|
|
kaseba
Użytkownik
Skrzynia: tiptronic
Imię: Seba
|
Wysłany: 2014-12-14, 22:28
|
|
|
Dla przestrogi
3 late temu kupiłem A4 B7 avant z niemiec - nie byłem po nie osobiście tylko przez pośrednika. Auto było perfekcyjne - najładniejsze A4 B7 jakie do tej pory widziałem - stan techniczny - perfekcyjny. Autko szybko i łatwo zarejestrowałem, jedyny mankament to że było zarejestrowane na auto ciężarowe (taki był kiedyś trik aby obejść podatki). Udało mi się zrobić zmianę kwalifikacji pojazdu - auta ciężarowe są rejestrowane max na 4 osoby a ja mam większą rodzinę. Gość jak mi je sprzedawał na umowie chciał wpisać niską kwotę, powiedziałem że się zgodzę ale musi być dobry rabat. Rabatu nie było i kwota na umowie była prawdziwa. Po 8 miesiącach przyjechali do mnie panowie policjanci że auto jest kradzione. Kopara mi opadła!!! Sprawdzałem wszystko - naklejki pod kanapą itp nawet wyposażenie z VIN i historię wg VIN w serwisie audi, kupiłem VIN raport w internecie - wszystko było OK - 100% pewności - książki serwisowej co prawda nie było ale w audi nie jest to problemem ale była pełna dokumentacja (faktury) i 2 kluczyki
A4 było perfekcyjne - jak to mówiłem GRÓBE AUDI - lampy od RS4 LED lusterka i całe zawieszenie też od S4, listwy zderzaki wydech czarny dach i podsufitka, fotele kubełkowe - śliczne. Jak bym zgłosił to A4 do konkursu to bym na 100% wygrał. Okazało się że numery były przebite a auto było zarejestrowane na podstawie sfałszowanych dokumentów - istniało zagrożenie że zostaną postawione mi zarzuty paserstwa. Na szczęście cena na umowie była prawdziwa - po jakimś 1,5 roku odzyskałem całą kwotę, Adwokat kosztował 3000 Pln. Jak zapytałem się Policji co w przyszłości mogę zrobić aby się ustrzec przed taką sytuacją powiedział że w zasadzie nic. Po tym incydencie maiłem awersję na Audi. Rok jeździłem dostaw-czakiem a potem kupiłem cytrynę która w zasadzie była super ale czegoś jej brakowało no i teraz jest król - A8.
Moim skromnym zdaniem A8 kupuje sie niezwykle łatwo nawet w Polsce - swoje A8 znalazłem w zasadzie w kilka dni - zakres poszukiwań woj. Mazowieckie - wszystkie sztuki poza jedną jakie widziałem (było ich 6) były akceptowalne - wszystkie z importu - egzemplarzy z polski nie brałem pod uwagę bo to już inna bajka. Za A3 dla żony przejechałem całą Polskę i byłem załamany co komisy i ludzie wciskają - masakra!!! - auta po powodziowe, po dzwonach itp skręcane na nida-gips. Na A8 popyt jest mniejszy i wydaje mi się że handlarze nie pakują się w kłopoty - po prostu kupują w miarę dobre sztuki żeby nie umoczyć kasy. Moje Audi miało strzał w tył robiony chyba w Polsce, bo troszkę słabo - lakiernikowi nie chciało się drzwi cieniować. Przebieg 200 tyś w serwisie przebieg potwierdzony do 195 tyś.
Za granicę opłaca się jechać jak ma się umówionego PEWNIAKA ale boję się że takich nie ma. Moim zdaniem w Polsce A8 kupuje się niezwykle łatwo a za granicą musi być jeszcze łatwiej. Problem zaczyna się ja przejedziesz 3K km i nic nie znajdziesz - wracać do domu z pustymi rękami czy kupić coś na siłę? Zresztą nie do końca rozumiem po co od razu za granice - A8 nie jest trudno kupić - problem jest go utrzymać. Choć osobiście nie kupił bym A8 z polski które jest tu ponad 3 lata. Nie mniej jednak jeśli szukasz A8 za granicą ze względów ekonomicznych to daj sobie spokój. W tym modelu ekonomia nie istnieje -jest tylko przyjemność która kosztuje a plusem jest przynależność do elitarnego A8team a nie jak to jest w przypadku innych modeli - A4club i innych klubów - tu jest TEAM |
|
|
|
|
123mielony
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tiptronic F1
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Pomógł: 47 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 1828 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2014-12-14, 22:57
|
|
|
kaseba napisał/a: | Moim skromnym zdaniem A8 kupuje sie niezwykle łatwo nawet w Polsce - swoje A8 znalazłem w zasadzie w kilka dni - zakres poszukiwań woj. |
Powiedz to ludziom którzy właśnie szukają dla siebie wymarzonej D3.Jak nie masz specjalnych życzeń co do koloru i wyposażenia i stanu technicznego to kupisz auto prawie że z marszu a jak szukasz czegoś konkretnego to już nie jest tak kolorowo niestety ;( |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-12-14, 23:39
|
|
|
Witam!
kaseba napisał/a: | Moim zdaniem w Polsce A8 kupuje się niezwykle łatwo a za granicą musi być jeszcze łatwiej. | -tu koledze naleza sie brawa.Za optymizm.
Owszem zdarzaja sie okazje kiedy dobre auto mozna kupic za symboliczna sume.To sie jednak tylko zdarza i NATYCHMIAST znika.
Bardzo czesto jest jednak tak ze auto wyglada dobrze i jezdzi bez zastrzezen a suma zaleglaých "drobnych" napraw sie caly czas powieksza...
No i w koncu zaczyna sie lawina...
Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
|
kaseba
Użytkownik
Skrzynia: tiptronic
Imię: Seba
|
Wysłany: 2014-12-14, 23:49
|
|
|
Zakup auta z drugiej ręki to nie salon - trzeba się pogodzić z tym co ktoś sobie kiedyś wymyślił i trudno trafić na idealną konfigurację Na szczęście w A8 łatwiej trafić FULL Wypas niż golasa. Widzę że żadna z tych D3 nie ma Adwanced key niby prosta rzecz ale cieszy. W A8 D3 pojęcie full wypas nie istnieje bo tym full wypasem jest możliwość konfiguracji auta pod klienta - jedna opcja wyklucza drugą. Niestety jest to możliwe tylko w salonie.
Moim zdaniem ciekawym elementem wyposażenia D3 są:
Advanced Key - super patent, zapomniałem o kluczyku.
Solar dach - daje wentylację w lato - taka alternatywa dla wentylowanych foteli
Automatyczna klapa bagażnika
Fotele - jest kilka wersji - ja żałuję zę nie mam wentylowanych choć automatyczna wentylacja po torszku rozwiązuje problem. Na pewno nie kupił bym wersji podstawowej. Nie wiem ja działają masaże w AUDI - miałem w CITROEN - MEGA LIPA.
Audio - BOSE to niezbędne minimum - auto może mieć wszystko ale jak nie ma BOSE to nie A8. Wydawało by się że każde A8 ma BOSE ale to nieprawda - widziałem A8 bez skór i bez BOSE. Szczyt to B&O
Przydał by się aktywny tempomat, bardzo fajny bajer ale nie konieczny - W przedlifcie daje duży wyświetlacz przy zegarach.
Multimedia - których strasznie mi brak a tak naprawdę kierowcy w niczym są nie potrzebne.
Bardzo chciał bym mieć ogrzewanie przedniej szyby i pilota do Webasto - na marginesie nie rozumiem jak można zamówić auto z webasto bez pilota.
Reszta to bajery które dają coś za coś - np - lodówka jest fajna ale zabiera bagażnik, po za tym jest dla pasażera a nie kierowcy.
Masakrą w D3 jest dla mnie brak możliwości złożenia tylnych foteli i powiększenie przestrzeni bagażnika. Ale co się dziwić auto dla prezesa a każdy szanujący się prezes powinien mieć nas stanie samochód dostawczy którym sobie klamoty przewiezie . Po za tym jest z tego jeden plus - nie worze gratów i jeszcze sobie nic w tapicerkach nie uszkodziłem. |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2014-12-14, 23:56
|
|
|
kaseba napisał/a: | (...) Solar dach - daje wentylację w lato - taka alternatywa dla wentylowanych foteli (...) |
Solar to jedno a wentylowane fotele to drugie, oba funkcjonują niezależnie.
kaseba napisał/a: | (...)Fotele - jest kilka wersji - ja żałuję zę nie mam wentylowanych choć automatyczna wentylacja po torszku rozwiązuje problem.(...) |
W upały się przydaje nawet z klimą, bo plecy się nie kleją do foteli gdy jest gorąco. Ogólnie nie jest to rzecz jakaś mega potrzebna, ale jak już jest, to się przydaje.(...)[/quote]
kaseba napisał/a: | (...)Masakrą w D3 jest dla mnie brak możliwości złożenia tylnych foteli i powiększenie przestrzeni bagażnika. Ale co się dziwić auto dla prezesa a każdy szanujący się prezes powinien mieć nas stanie samochód dostawczy którym sobie klamoty przewiezie . Po za tym jest z tego jeden plus - nie worze gratów i jeszcze sobie nic w tapicerkach nie uszkodziłem. |
No i można wrzucić w bagażnik wielgachną butlę na LPG. |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2014-12-15, 06:21
|
|
|
kaseba napisał/a: | Nie mniej jednak jeśli szukasz A8 za granicą ze względów ekonomicznych to daj sobie spokój. |
Bardzo spodobało mi się to zdanie. Jeśli szukać za granicą to tylko ze wzglęgu na stan auta a nie na ekonomię. Bo jak kolega słusznie zauważył nie jest to auto gdzie jakakolwiek ekonomia istnieje. Części są 5-10 razy droższe niż podobne w innych autach a spalanie duże. Koszty utrzymania duże. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
nowiciusz
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-12-15, 09:40
|
|
|
Gdyby tak łatwo było kupić a8 w Polsce to pewnie już by stało u mnie pod domem,może nie wszystkie są wystawiane na aukcjach internetowych ale wszystkich komisów w kraju nie zjeżdżę. Na ogół za granicą samochody są droższe niż u naszych super handlarzy-ale to już inna bajka. Wolałbym kupić w kraju ale póki co lipa.
Na zaniżoną cenę na fakturze czy lewej umowie na niemca też nie pójdę ( chyba że taką samą zatrzyma sobie kupujący) bo w razie tfu tfu kradzieży ubezpieczalnia może mi się wypiąć od jakiejkolwiek odpowiedzialności. |
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
|
|
|
|
|
|
|
nowiciusz
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-12-15, 11:17
|
|
|
Chyba że kupię nie świeżo sprowadzoną tylko już zarejestrowaną na naszych blachach,normalna umowa jednakowa dla każdego i tyle -wtedy cena może być nawet zaniżona.
[ Dodano: 2014-12-18, 19:24 ]
Panowie pisałem do tych dwóch komisów w DE i do tego:
http://www.mobile.de/pl/m.../203013935.html
i zero odzewu. Czy teraz tak olewają klienta i nie odpisują na maile?? Kiedyś jak szukałem auta to większość odpisywała.
P.S. czy ta z ogłoszenia wyżej nie jest podejrzanie tania??? Co możecie o niej powiedzieć bo pasuje do moich oczekiwań względem wyglądu. |
|
|
|
|
|