Autor |
Wiadomość |
eRDc
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-01-27, 20:41 Własna Działalność porady
|
|
|
Witam,
Nie znalazłem podobnego tematu a stoję przed właśnie taką decyzją założenia własnej działalności gospodarczej i zwracam się do was z prośba doradzenia, pomocy.
W mojej obecnej pracy mam możliwość zmiany stanowiska ale co za tym idzie musiał bym założyć własną działalność i tym samym wystawiać Fvat mojemu obecnemu pracodawcy.
Co myślicie na temat działalności? Czy lepiej ryczałt czy vat? Moze macie jakieś rady dotyczące tego? |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-01-27, 20:51
|
|
|
A kto będzie za Ciebie zus płacił ?
No niech ta będzie na początku będzie mały a za 2 lata ponad 1000 zł miesięcznie. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 20:57
|
|
|
wszystkie opłaty ja robię i wiem że przez pierwsze dwa lata mam mały zus a później niestety...
może dla jakiegos lepszego oszacowania przytoczmy że f-vat to 5 tyś netto |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:06
|
|
|
Rozeznaj się w małym zusie czy zalicza się do lat składkowych bo z tego co mi wiadomo to Ci co są na niskim ZUS-ie mają z tym problemy później.
No właśnie żeby Cię ktoś nie wpuścił w maliny. Ty mu będziesz wystawiał faktury a on będzie sobie odbierał to podczas rozliczenia podatku. Będzie na Tobie zarabiał. Ale wiedź że jest to niezgodne z prawem i żeby ktoś się do tego nie przyczepił. |
|
|
|
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:10
|
|
|
hmm a możesz jaśniej? |
|
|
|
|
r4q
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Łukasz
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Lis 2013 Posty: 151 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:12
|
|
|
To zależy od wielu rzeczy... sama kwota fvat nic nie mówi, bo jeśli te 5tyś to 2tyś więcej niż obecnie masz to spoko ale jak tylko 1000zl więcej to już sam ZUS i podatki Ci to zrównają.
Co do formy opodatkowania... zależy od profilu działalności, jeśli masz taki, który wymaga vat'u to nie masz wyjścia, jeśli masz do wyboru kilka to musisz sobie przeliczyć.
Plusem jest to na vacie, że jeśli do tych 5k pracodawca Ci dorzuca te 23% to część z tego zostaje Ci w kieszeni z odliczenia kosztów działalności (to co możesz odliczyć też zależy od profilu działalności)
Ogólnie opłaca się to raczej w niewielu sytuacjach, ale jak się postarasz to możesz wyjść do przodu
jest jeszcze parę szczegółów sytuacyjnych które możesz wziąść pod uwagę jak np. to, że jeśli planujesz brać np kredyt hipoteczny czy jakikolwiek większy na siebie a nie na firmę to możesz się na rok albo dwa z tą myślą pożegnać a kwestia jakiegokolwiek urlopu równa się odpowiedniemu spadkowi zarobków, bo za Twój urlop w Twojej firmie nikt Ci nie zapłaci...
Jeśli już jednak byś się decydował na otwieranie działalności to warto się rozejrzeć też jak się ma w Twoim regionie sprawa dotacji unijnych (możesz w jeden dzień stać się szybko bezrobotnym i chwilę później złożyć wniosek jak wszystko dobrze dograsz w czasie i w tydzień zakładasz firmę z dodatkowym bonusem na środki trwałe +ew. pomostówka na ZUS w wysokości ok 20tyś )
najlepiej pogadaj też z jakąś księgową i przedstaw jej dokładnie sytuację to Ci więcej powie o tym co możesz a czego nie |
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:16
|
|
|
temat kwot na fvat jest jak narazie nie omówiony więc kwota 5 tyś podałem dla przykładowego oszacowania jakich kolwiek kosztów, opłat itp. i tym samym można uznac że 5tyś nett+ vat oczywiście bo przecież vat będą mi musieli zapłacić |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:18
|
|
|
Słuchaj sprawa wygląda następująco. Ja posiadam firmę jakąś tam, i proszę Cię abyś założył swoją działalność gospodarczą i byś mi wystawiał faktury VAT za jakieś usługi.
Ty to robisz, a ja potem odpisuje to sobie podczas rozliczenia podatkowego, wrzucam to w koszta. Tak jak np rolnicy odpisywali sobie paliwo. Na stacjach benzynowych wystawiali im lipne faktury a oni potem sobie to odliczali.
Pralnia brudnych pieniędzy. Bo np jaka miała by to być działalność którą miałbyś mieć zarejestrowaną i jakie usługi miałbyś świadczyć swojemu pracodawcy ?
Mafia. Szukaj innej roboty bo tam śmierdzi coś i prędzej czy później ktoś się tego czepi. Tobie założą sprawę za oszustwa majątkowe i wyłudzanie państwowych pieniędzy, wystawianie fałszywych dokumentów i czerpanie korzyści majątkowych. Twój szef ma kasę to się wybroni. Ty jej nie masz i możesz pójść siedzieć za coś takiego. |
|
|
|
|
|
|
|
|
r4q
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Łukasz
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Lis 2013 Posty: 151 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:22
|
|
|
No to, że VAT Ci zapłacą to rzecz oczywista ale jest on tak naprawdę niczyj bo i tak go oddajesz dalej - albo do skarbówki albo płacisz do każdej rzeczy jaką kupujesz na potrzeby działalności. Pytanie ile tych rzeczy, które możesz wciągnąć w działalność będziesz miał, czyli co Ci zostanie w kieszeni. Ale oprócz samego VATu dojdzie Ci np jeszcze 19% podatku dochodowego i kto Ci na to da? dlatego napisałem, że liczy się różnica między obecnym zarobkiem a tym na fakturze, żebyś stratny nie wyszedł i nie okazało się, że oddasz Państwu więcej niż pracodawca Ci dołoży.
edit: ernesto no może nie tak drastycznie
nie musi to koniecznie być nic śmierdzącego, ja sam miałem taką propozycję od szefa ale powiedziałem, że się zastanowię. Ogarnąłem temat tak, żeby wyjść na tym na swoje i obecnie tak działam, ale oprócz tego co robię nadal dla tej samej firmy mam jeszcze parę innych rzeczy w PKD i świadczę w tym zakresie usługi niezależnie od tej pracy i jest git |
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:28
|
|
|
Może o jakąś dotację się postaraj na przykład z urzędu. By się trochę wyrównało. |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:28
|
|
|
Niekoniecznie ernesto, ja taka firmę miałem tylko w Niemczech (z ta małą różnicą) i na początku pracowałem u gościa a potem otworzył em firmę i pracowałem dla niego jako podwykonawca. Generalnie trzeba dobrze kombinować z fakturami VAT itp żeby wyjść na swoje.
Jeśli wiesz że można dobrze na tym biznesie wyjść to ok. Ale jeśli po odliczeniu będziesz mieć tyle samo lub niewiele więcej to jest to nieopłacalne. Mając własną działalność człowiek ciągle liczy, non stop, jaki przychód, jaki dochód, jaki podatek dochodowy, jaki VAT, jaki ZUS, ubezpieczenie prywatne, emerytura...
No i bezpłatny urlop....
[ Dodano: 2015-01-27, 21:30 ]
Cytat: | Ale oprócz samego VATu dojdzie Ci np jeszcze 19% podatku dochodowego i kto Ci na to da? |
19 lub 32% w zależności czy kwota dochodu w roku przekroczy 85000zł... |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:34
|
|
|
myślę że w PL jest bardzo dużo takich osób jak ja i jak zaproponowano mi stanowisko przedstawiciela handlowego w obecnej firmie to sie zastanawiam nad taka możliwością, urlop bedzie płatny bo bedzie wyliczany ze średnich rocznych lub kwartalnych wyników |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:34
|
|
|
Cytat: | Może o jakąś dotację się postaraj na przykład z urzędu. |
Żeby dostać dotację na firmę trzeba być najpierw bodajże rok na bezrobociu.
[ Dodano: 2015-01-27, 21:37 ]
eRDc napisał/a: | zaproponowano mi stanowisko przedstawiciela handlowego w obecnej firmie |
To nie lepiej mieć stałą pensję + premie + może auto firmowe, komórkę, kompa itp...? O ile tak u was w firmie jest <niewiem> |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:39
|
|
|
no właśnie u nas takie stanowisko wiąże się z własną działalnością i prawie stałą pensją |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-01-27, 21:41
|
|