Autor |
Wiadomość |
eRDc
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-01-27, 22:52
|
|
|
czyli w sumie nic konkretnego się nie dowiedziałem |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2015-01-27, 22:53
|
|
|
Pranie pieniędzy to troszkę inaczej wygląda i tu bym nie demonizował i nie straszył kolegi.
Co do swojej działalności, to rzeczywiście, przekalkuluj to tak jak koledzy radzą, bo zapewne będziesz miał podatek VAT, dochodowy a kto wie czy też i inne nie dojdą (np. środowiskowe itp.) - to zależy od profilu działalności. Do tego upewnij się, czy nie są potrzebne jakieś pozwolenia lub koncesje.
Sprawa zatrudnienia na umowę o pracę bardziej staje się konfliktowa jeśli pracodawca zamiast zawrzeć z Tobą taką umowę podpisywałby umowę zlecenia lub umowę o dzieło (tzw. umowy cywilno-prawne), natomiast tu reguluje to ustawa o swobodzie działalności gospodarczej i tylko w pewnych wyjątkach resortowych są ograniczenia co do takich umów.
O ile to możliwe, to porozmawiaj ze swoim szefem - jeśli jest taka możliwość, abyś przez jakiś czas pracował na podstawie umowy o pracę a jednocześnie rozpocznij działalność - w ten sposób pracodawca będzie za Ciebie opłacać składki a Tobie zostanie opłata tzw. wypadkowego (jeśli chodzi o ZUS), to pozwoli na mniej stresujące rozpoczęcie i rozkręcenie działalności. Oczywiście, nie przeszkadza to w niczym (w większości przypadków) abyś pracował i tej samej firmie świadczył usługi jako podwykonawca. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:07
|
|
|
pebo napisał/a: | jeśli jest taka możliwość, abyś przez jakiś czas pracował na podstawie umowy o pracę a jednocześnie rozpocznij działalność - w ten sposób pracodawca będzie za Ciebie opłacać składki a Tobie zostanie opłata tzw. wypadkowego (jeśli chodzi o ZUS), to pozwoli na mniej stresujące rozpoczęcie i rozkręcenie działalności. Oczywiście, nie przeszkadza to w niczym (w większości przypadków) abyś pracował i tej samej firmie świadczył usługi jako podwykonawca. |
No co Ty, serio...? Bo ja czytałem ostatnio, że zakładając firmę na warunkach wyżej opisanych, jeśli pracodawca opłaca ZUS za Ciebie, to nie możesz świadczyć usług firmie w której jesteś zatrudniony a szczególnie w zakresie działalności tej firmy...
eRDc napisał/a: | czyli w sumie nic konkretnego się nie dowiedziałem |
Generalnie to jako przedstawiciel handlowy, mając doświadczenie możesz startować w wielu branżach, ponieważ dla pewności lepiej mieć więcej opcji/ możliwości współpracy z innymi firmami, niż tylko z jedną, która w późniejszym okresie może Cię zastąpić, np. kimś tańszym
. |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
Ostatnio zmieniony przez CINEK 2015-01-27, 23:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:11
|
|
|
ludzie ale ja nie napisałem że za mnie bedą opłacać ZUS tylko że wystawiam fv na usługę i ja się martwię o wszystkie podatki, vaty itp. itd. dlatego się zapytałem jak to wygląda... |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:21
|
|
|
Poza tym...nie ryzykujesz - nie żyjesz a zakładając taką działalność, nie musisz inwestować nie wiadomo jak wielkiej sumy pieniędzy w rozwój firmy, co za tym idzie niewiele straciss w razie niepowodzenia, czego oczywiście nie życzę <niegadam>
Sami z żoną jesteśmy blisko od otworzenia własnej działaności, a ja z autopsji mogę tylko poradzić abyś najpierw wszystko dokładnie przekalkulował dorzucił do tego współczynnik strachu oraz najbardziej pesymistyczny scenariusz miesięcznego zarobku po odciągnięciu wszystkich kosztów (i nie mówię tu o podatkach, zusach czy innych dotyczących firmy, ale również opłaty życia codzinnego-mieszkanie, media, telekomunikacja, auto, paliwo itp...) i jeśli po tym wszystkich zostanie Ci na rękę zadowalająca Ciebie suma pieniędzy, tzn., że idziesz w dobrym kierunku.. |
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:26
|
|
|
nie ma strachu ani straty w tym wypadku bo mam stałe zatrudnienie i wystawiam miesiecznie fv dla firmy której świadczę usługę a w rzeczywistości w której pracowałem pare lat strata to taka że taka sama jak bym był zatrudniony na normalną umowę czyli zarówno ja jak i oni mogą w każdej chwili zrezygnować ze współpracy |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:32
|
|
|
A z tymi fakturami to jak jest? Ty wystawiasz im fv na kwotę jaką Ty sobie ob liczysz ile dana usługa jest warta, czy oni określają stawki z góry i nie masz tu już nic do dodania? |
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:35
|
|
|
jest jakiś wynik do osiagnięcia i na koniec miesiąca podają mi że mam wystawić na taką kwotę i ja wystawiam |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:37
|
|
|
Ok...a czy ten sam wynik jest do osiągnięcia będąc zatrudnionym na umowę o prace? |
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:41
|
|
|
jest to inne stanowisko i dla przykładu mogę podać jakies dwie cyfry że przy umowie zarobię np. 3 tyś zł do ręki a z własną firmą wystawię fv 5 netto gdzie wszystkie opłaty po mojej stronie |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2015-01-27, 23:49
|
|
|
No to z tego przykładu wyjdzie na to samo po opłaceniu ZUS i podatku dochodowego ...ale to tylko przykład... hmm no ja mogę tylko poradzić to że czysto matematyczna kalkulacja czystego zarobku jest niezbędna oraz możliwość współpracy z więcej niż jedną firmą...tak dla pewności |
|
|
|
|
|
nowybenek
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tip
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2015-01-28, 01:41
|
|
|
r4q napisał/a: | ...firmę to możesz się na rok albo dwa z tą myślą pożegnać a kwestia jakiegokolwiek urlopu równa się odpowiedniemu spadkowi zarobków, bo za Twój urlop w Twojej firmie nikt Ci nie zapłaci... |
Fakt zero urlopu, piątek światek praca i niestety ale kody na L4 niedziałają
r4q napisał/a: | Jeśli już jednak byś się decydował na otwieranie działalności to warto się rozejrzeć też jak się ma w Twoim regionie sprawa dotacji unijnych (możesz w jeden dzień stać się szybko bezrobotnym i chwilę później złożyć wniosek jak wszystko dobrze dograsz w czasie i w tydzień zakładasz firmę z dodatkowym bonusem na środki trwałe +ew. pomostówka na ZUS w wysokości ok 20tyś ) |
Kredo to racja. Sam prowadzę działalość i raz, że mam ją dopiero 3ci rok, dwa jestem młody( w wielu urzędach czy sanepidzie będzie to przeszkodą) o kredycie można pomarzyć chyba, że np 20tys i piętnastu poręczycieli ;D.
Dotacje z tego co wiem to już dają tylko na "innowacje". Przynajmniej w pomorskim tak jest. Ale te inkubatory za to udzielają na bardzo dobrym procęcie kredytu tylko, że niestety potrzebni są właśnie poręczyciele (przynajmniej przy starcie).
Księgowa to kolejny koszt miesięcznie.[/quote]
martin_rs4, dobrze napisał powyżej. |
|
|
|
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 2015-01-28, 09:38
|
|
|
Masa firm funkcjonuje w ten sposob i nie jest to zadna pralnia pieniedzy, o czym mowa. Wystawiam fvat za usługe ktora realizuje, zadna fikcja. Po prostu jest to wygodniejsza forma rozliczania dla firmy z wielu wzgledów, a i podwykonawca krzywdy nie ma jesli odpowiednio sie dogada, a prowadzenie DG to same korzysci, telefon na firme tanszy, paliwo tansze itp itd |
_________________ Zdjęcia Audi A6 i A7
Zawór recyrkulacji EGR Audi A6 C7 2.0 177 KM. |
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Motostacja
Pomógł: 14 razy Wiek: 32 Dołączył: 29 Lip 2012 Posty: 1048 Skąd: Motostacja
|
Wysłany: 2015-01-28, 10:05
|
|
|
nowybenek napisał/a: | Dotacje z tego co wiem to już dają tylko na "innowacje". |
bzdura są różne programy i kazdy jest skierowany na cos innego ty bardziej ze pomału napedza sie perspektywa 2013-2020
aro51 napisał/a: | Masa firm funkcjonuje w ten sposob i nie jest to zadna pralnia pieniedzy |
zgadza sie wszyscy agenic nieruchomości działaja juz tak od wielu lat przedstawiciele handlowi to samo wiec nic nadzwyczajnego kolega tu nie opisuje , system takiej placy jest mega wygodny dla pracodawcy brak składek do opłacenia itp a moze wpisac sobie co nieco w koszty , praktykuje sie to w momencie gdzie pracownik ma zazwyczaj dużą prowizje
jednak jest masa minusów takiego zatrudnienia działasz na umowe zlecenie , nie obowiazuja Cie urlopy bo jak nie pracujesz to nie zarabiasz , L4 nie działa . pracodawca moze powiedziec pa pa w kazdym momencie bez wiekszych konswkwencji
w Twoim wypadku nie szedł bym w strone własnej DG , chyba ze byłbys w stanie dodatkowo "kręcic własny biznes" cos dodatkowego co zazwyczaj jest zabronione przy umowie o prace |
_________________ Części samochodowe online - Motostacja |
|
|
|
|
|
|
|
eRDc
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-01-28, 11:49
|
|
|
też własnie myślałem że jeśli była by juz własna działalnośc to łatwiej można było by coś własnego rozkręcać i dodatkowa motywacja
[ Dodano: 2015-01-28, 11:52 ]
gdzie miał bym juz jakieś zapewnienie stałych przychodów ze świadczenia usług dla tej firmy tylko właśnie teraz pytanie czy jeśli mam zarobić więcej o 500zł jak mam teraz to czy gra warta świeczki ? |
|
|
|
|
|