Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Własna Działalność porady  
Autor Wiadomość
eRDc 
Użytkownik

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2015-01-27, 22:52   

czyli w sumie nic konkretnego się nie dowiedziałem ;)

pebo 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Wysłany: 2015-01-27, 22:53   

Pranie pieniędzy to troszkę inaczej wygląda i tu bym nie demonizował i nie straszył kolegi.
Co do swojej działalności, to rzeczywiście, przekalkuluj to tak jak koledzy radzą, bo zapewne będziesz miał podatek VAT, dochodowy a kto wie czy też i inne nie dojdą (np. środowiskowe itp.) - to zależy od profilu działalności. Do tego upewnij się, czy nie są potrzebne jakieś pozwolenia lub koncesje.
Sprawa zatrudnienia na umowę o pracę bardziej staje się konfliktowa jeśli pracodawca zamiast zawrzeć z Tobą taką umowę podpisywałby umowę zlecenia lub umowę o dzieło (tzw. umowy cywilno-prawne), natomiast tu reguluje to ustawa o swobodzie działalności gospodarczej i tylko w pewnych wyjątkach resortowych są ograniczenia co do takich umów.
O ile to możliwe, to porozmawiaj ze swoim szefem - jeśli jest taka możliwość, abyś przez jakiś czas pracował na podstawie umowy o pracę a jednocześnie rozpocznij działalność - w ten sposób pracodawca będzie za Ciebie opłacać składki a Tobie zostanie opłata tzw. wypadkowego (jeśli chodzi o ZUS), to pozwoli na mniej stresujące rozpoczęcie i rozkręcenie działalności. Oczywiście, nie przeszkadza to w niczym (w większości przypadków) abyś pracował i tej samej firmie świadczył usługi jako podwykonawca.

CINEK 
Moje A8

Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2015-01-27, 23:07   

pebo napisał/a:
jeśli jest taka możliwość, abyś przez jakiś czas pracował na podstawie umowy o pracę a jednocześnie rozpocznij działalność - w ten sposób pracodawca będzie za Ciebie opłacać składki a Tobie zostanie opłata tzw. wypadkowego (jeśli chodzi o ZUS), to pozwoli na mniej stresujące rozpoczęcie i rozkręcenie działalności. Oczywiście, nie przeszkadza to w niczym (w większości przypadków) abyś pracował i tej samej firmie świadczył usługi jako podwykonawca.

No co Ty, serio...? Bo ja czytałem ostatnio, że zakładając firmę na warunkach wyżej opisanych, jeśli pracodawca opłaca ZUS za Ciebie, to nie możesz świadczyć usług firmie w której jesteś zatrudniony a szczególnie w zakresie działalności tej firmy...

eRDc napisał/a:
czyli w sumie nic konkretnego się nie dowiedziałem ;)

Generalnie to jako przedstawiciel handlowy, mając doświadczenie możesz startować w wielu branżach, ponieważ dla pewności lepiej mieć więcej opcji/ możliwości współpracy z innymi firmami, niż tylko z jedną, która w późniejszym okresie może Cię zastąpić, np. kimś tańszym ;)
.
Ostatnio zmieniony przez CINEK 2015-01-27, 23:20, w całości zmieniany 2 razy  

eRDc 
Użytkownik

Wysłany: 2015-01-27, 23:11   

ludzie ale ja nie napisałem że za mnie bedą opłacać ZUS tylko że wystawiam fv na usługę i ja się martwię o wszystkie podatki, vaty itp. itd. dlatego się zapytałem jak to wygląda...

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2015-01-27, 23:21   

Poza tym...nie ryzykujesz - nie żyjesz ;) a zakładając taką działalność, nie musisz inwestować nie wiadomo jak wielkiej sumy pieniędzy w rozwój firmy, co za tym idzie niewiele straciss w razie niepowodzenia, czego oczywiście nie życzę <niegadam>

Sami z żoną jesteśmy blisko od otworzenia własnej działaności, a ja z autopsji mogę tylko poradzić abyś najpierw wszystko dokładnie przekalkulował dorzucił do tego współczynnik strachu oraz najbardziej pesymistyczny scenariusz miesięcznego zarobku po odciągnięciu wszystkich kosztów (i nie mówię tu o podatkach, zusach czy innych dotyczących firmy, ale również opłaty życia codzinnego-mieszkanie, media, telekomunikacja, auto, paliwo itp...) i jeśli po tym wszystkich zostanie Ci na rękę zadowalająca Ciebie suma pieniędzy, tzn., że idziesz w dobrym kierunku..

eRDc 
Użytkownik

Wysłany: 2015-01-27, 23:26   

nie ma strachu ani straty w tym wypadku bo mam stałe zatrudnienie i wystawiam miesiecznie fv dla firmy której świadczę usługę a w rzeczywistości w której pracowałem pare lat ;) strata to taka że taka sama jak bym był zatrudniony na normalną umowę czyli zarówno ja jak i oni mogą w każdej chwili zrezygnować ze współpracy

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2015-01-27, 23:32   

A z tymi fakturami to jak jest? Ty wystawiasz im fv na kwotę jaką Ty sobie ob liczysz ile dana usługa jest warta, czy oni określają stawki z góry i nie masz tu już nic do dodania?

eRDc 
Użytkownik

Wysłany: 2015-01-27, 23:35   

jest jakiś wynik do osiagnięcia i na koniec miesiąca podają mi że mam wystawić na taką kwotę i ja wystawiam

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2015-01-27, 23:37   

Ok...a czy ten sam wynik jest do osiągnięcia będąc zatrudnionym na umowę o prace?

eRDc 
Użytkownik

Wysłany: 2015-01-27, 23:41   

jest to inne stanowisko i dla przykładu mogę podać jakies dwie cyfry że przy umowie zarobię np. 3 tyś zł do ręki a z własną firmą wystawię fv 5 netto gdzie wszystkie opłaty po mojej stronie

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2015-01-27, 23:49   

No to z tego przykładu wyjdzie na to samo po opłaceniu ZUS i podatku dochodowego ;) ...ale to tylko przykład... hmm no ja mogę tylko poradzić to że czysto matematyczna kalkulacja czystego zarobku jest niezbędna oraz możliwość współpracy z więcej niż jedną firmą...tak dla pewności :)

nowybenek 
Użytkownik

Rocznik: 2000
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tip
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2015-01-28, 01:41   

r4q napisał/a:
...firmę to możesz się na rok albo dwa z tą myślą pożegnać :P a kwestia jakiegokolwiek urlopu równa się odpowiedniemu spadkowi zarobków, bo za Twój urlop w Twojej firmie nikt Ci nie zapłaci...

Fakt zero urlopu, piątek światek praca i niestety ale kody na L4 niedziałają :D

r4q napisał/a:
Jeśli już jednak byś się decydował na otwieranie działalności to warto się rozejrzeć też jak się ma w Twoim regionie sprawa dotacji unijnych (możesz w jeden dzień stać się szybko bezrobotnym i chwilę później złożyć wniosek jak wszystko dobrze dograsz w czasie i w tydzień zakładasz firmę z dodatkowym bonusem na środki trwałe +ew. pomostówka na ZUS w wysokości ok 20tyś :P )

Kredo to racja. Sam prowadzę działalość i raz, że mam ją dopiero 3ci rok, dwa jestem młody( w wielu urzędach czy sanepidzie będzie to przeszkodą) o kredycie można pomarzyć chyba, że np 20tys i piętnastu poręczycieli ;D.

Dotacje z tego co wiem to już dają tylko na "innowacje". Przynajmniej w pomorskim tak jest. Ale te inkubatory za to udzielają na bardzo dobrym procęcie kredytu tylko, że niestety potrzebni są właśnie poręczyciele (przynajmniej przy starcie).

Księgowa to kolejny koszt miesięcznie.[/quote]

martin_rs4, dobrze napisał powyżej.

aro51 
Moje A8

Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Wysłany: 2015-01-28, 09:38   

Masa firm funkcjonuje w ten sposob i nie jest to zadna pralnia pieniedzy, o czym mowa. Wystawiam fvat za usługe ktora realizuje, zadna fikcja. Po prostu jest to wygodniejsza forma rozliczania dla firmy z wielu wzgledów, a i podwykonawca krzywdy nie ma jesli odpowiednio sie dogada, a prowadzenie DG to same korzysci, telefon na firme tanszy, paliwo tansze itp itd

Motostacja 
Moje A8

Rocznik: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Motostacja
Wysłany: 2015-01-28, 10:05   

nowybenek napisał/a:
Dotacje z tego co wiem to już dają tylko na "innowacje".

bzdura :) są różne programy i kazdy jest skierowany na cos innego ty bardziej ze pomału napedza sie perspektywa 2013-2020

aro51 napisał/a:
Masa firm funkcjonuje w ten sposob i nie jest to zadna pralnia pieniedzy

zgadza sie wszyscy agenic nieruchomości działaja juz tak od wielu lat przedstawiciele handlowi to samo wiec nic nadzwyczajnego kolega tu nie opisuje , system takiej placy jest mega wygodny dla pracodawcy brak składek do opłacenia itp a moze wpisac sobie co nieco w koszty , praktykuje sie to w momencie gdzie pracownik ma zazwyczaj dużą prowizje

jednak jest masa minusów takiego zatrudnienia działasz na umowe zlecenie , nie obowiazuja Cie urlopy bo jak nie pracujesz to nie zarabiasz , L4 nie działa . pracodawca moze powiedziec pa pa w kazdym momencie bez wiekszych konswkwencji

w Twoim wypadku nie szedł bym w strone własnej DG , chyba ze byłbys w stanie dodatkowo "kręcic własny biznes" cos dodatkowego co zazwyczaj jest zabronione przy umowie o prace

eRDc 
Użytkownik

Wysłany: 2015-01-28, 11:49   

też własnie myślałem że jeśli była by juz własna działalnośc to łatwiej można było by coś własnego rozkręcać i dodatkowa motywacja

[ Dodano: 2015-01-28, 11:52 ]
gdzie miał bym juz jakieś zapewnienie stałych przychodów ze świadczenia usług dla tej firmy tylko właśnie teraz pytanie czy jeśli mam zarobić więcej o 500zł jak mam teraz to czy gra warta świeczki ?

Odpowiedz do tematu