Autor |
Wiadomość |
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2015-01-28, 12:06
|
|
|
eRDc napisał/a: | czy jeśli mam zarobić więcej o 500zł jak mam teraz to czy gra warta świeczki ? |
nie biorąc opod uwage wszystkie wyżej wymienione munisy własnej działalności. |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2015-01-29, 20:09
|
|
|
martin_rs4 napisał/a: | pebo napisał/a: | jeśli jest taka możliwość, abyś przez jakiś czas pracował na podstawie umowy o pracę a jednocześnie rozpocznij działalność - w ten sposób pracodawca będzie za Ciebie opłacać składki a Tobie zostanie opłata tzw. wypadkowego (jeśli chodzi o ZUS), to pozwoli na mniej stresujące rozpoczęcie i rozkręcenie działalności. Oczywiście, nie przeszkadza to w niczym (w większości przypadków) abyś pracował i tej samej firmie świadczył usługi jako podwykonawca. |
No co Ty, serio...? Bo ja czytałem ostatnio, że zakładając firmę na warunkach wyżej opisanych, jeśli pracodawca opłaca ZUS za Ciebie, to nie możesz świadczyć usług firmie w której jesteś zatrudniony a szczególnie w zakresie działalności tej firmy... (...). |
Marcin, czytaj dokładnie. Chyba że znalazłeś jakiś przepis, którego nie znam (a przyznaję, nie znam wszystkich i może coś mi umknęło), więc gdybyś podesłał mi link, byłbym wdzięczny. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
Humilis
Użytkownik
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 3,5
Skrzynia: automatyczna
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: BMW
|
Wysłany: 2015-03-17, 14:20
|
|
|
Panowie, liczycie koszty, ale bardzo ważna kwestia została pominięta. Po przejściu z umowy o pracę na działalność gospodarczą przestaje w stosunkach między Wami a pracodawcą obowiązywać kodeks pracy, co skutkuje pełną odpowiedzialnością kontraktową(można dochodzić roszczeń odszkodowawczych bez ograniczeń w stosunku do Waszej firmy). W przypadku umowy o pracę, odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody. Warto o tym pamiętać i ewentualnie uregulować w umowie kwestię granicy odpowiedzialności bo w skrajnych przypadkach można się nie wypłacić... |
|
|
|
|
kubaziel
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: AKG
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Kuba
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2018-01-03, 00:43
|
|
|
Odgrzeję trochę temat, orientujecie się jak jest z działalnością w Czechach, najlepiej z tzw wirtualnym biurem? |
|
|
|
|
|
|
|
klark
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 2000
Skrzynia: Manual
Imię: Jan
Jeżdzę: D2
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:12
|
|
|
Orientowłaem się ale nie opyla się to w przypadku mniejszych firm. Dużo załatwiania, kosztów z tym związanych Tak wieć jeśli masz sporą firmę to tak Jeśli jednak firma jest mała to nie.
Duże znaczenie również ma reklama firmy:
https://shineonagency.pl/prowadzenie-fanpage-na-facebooku-i-instagramie/
Od siebie polecam szczególnie prowadzenie fanpage na facebooku. |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tip
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:48
|
|
|
czechy można ale w razie czego ponoć skarbówka nie ma większego problemu
z uznaniem że nie jestes tam na stałe i dowalić swój podatek w kraju
także jak na ciebie nie trafi jesteś wygrany jak trafi to masz problem
odnośnie konta firmowego w nest czy gdziekolwiek indziej... po co w ogóle konto tzw firmowe
w dzg? |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
kubaziel
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: AKG
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Kuba
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2018-08-02, 07:51
|
|
|
maciu napisał/a: | odnośnie konta firmowego w nest czy gdziekolwiek indziej... po co w ogóle konto tzw firmowe
w dzg? |
bo np w przypadku faktur zakupowych na kwote powyzej 15kPLN, wylacznie za sprawa platnosci dokonanych w formie przelewow zakupy mozna uznac jako koszt, inna mozliwosc nie wchodzi w gre, tak Nas ustawil To nie jest forum polityczne ! |
|
|
|
|
jazzm
Rocznik: 1992
Silnik cm3: 2000
Skrzynia: manualna
Imię: Jan
Jeżdzę: A8
|
Wysłany: 2018-08-09, 11:28
|
|
|
Kilka spostrzeżeń jeżeli chodzi o prowadzenie działalności gospoarczej.
Podatki - młodzi przedsiębiorcy płacą dosyć duże podatki i to jest moim zdaniem problem, to trudno jest się z tego powodu efektywnie wzbogacić.
Kolejna sprawa, to dbanie o klienta. Zadowolony klient, to taki który jest dobrze obsłużony. Klienci trafiają najczęściej z polecenia, ale o wizerunek firmy również trzeba dbać - to jest jedna ze składowych ostatecznego sukcesu. Proponuję jeszcze tutaj sprawdzić: .... |
|
|
|
|
|
|
|
|