Autor |
Wiadomość |
beyer28
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip+F1
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mariusz
Jeżdzę: A8 D2 FL & Calibra 2.0 8V
Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 871 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-07-15, 20:52
|
|
|
aro51 napisał/a: | zaden problem zrobic blyszczacy lakier, a sztuka jest zrobic lakier bez rys i hologramow widocznych w słoncu. Błysk lakieru to kilka przejazdów polerka ( polerka lakiernicza) usówanie grubych rys i hologramow to wyzsza szkoła jazdy i duzo roboty ( detailer)
|
nie wiem o jakich rysach piszesz, bo to jest niedopuszczalne, aby takowe powstały po polerce, ale jeśli chodzi o "hologramy", jakieś tam załamania światła to częsty motyw, widoczne szczególnie w ciemnych lakierach. Ale to jest pikuś, jedziesz 2 razy po myciu Motipem i zapominasz o hologramach. Chciałbym zobaczyć jak Ty tą polerką usuwasz grube rysy, może jeszcze do podkładu? hologramy to maleńki pryszcz i nie trzeba do tego wielkiej fachowości |
_________________ 4.2 ASG 299 km katalizatory.
Objawy awarii DPF - zapchania filtra cząstek stałych Audi A6 C6 i C7 oraz A8
-------------
|
|
|
|
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
|
|
|
|
|
|
|
pepi
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
Wysłany: 2015-07-15, 21:40
|
|
|
co wy się czepili tych hologramów je łatwo można usunąć pastą drobną ziarnistą niebieski korek z 3M np .
Zapominacie o jednym że każda polerka to mniej lakieru na aucie
ja osobiście grubo go kładę bo nie mam warunków i potem się jedzie papierami aby syfy zebrać ,ale niektórzy takie warstwy malują że starczy tylko na jedną polerkę |
|
|
|
|
mkbewe
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip EYC GQF
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Mar 2015 Posty: 1063 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2015-07-15, 22:07
|
|
|
Znowu nie opowiadaj że tak bardzo ten lakier zetniesz. Jak sie ostro pastwic będziesz z futures a lakier bardzo zniszczony to coś tam ubezpieczenia. Dlatego trzeba dbać jak już się konkret korektę zrobi.
BTW audi ma oryginalnie bardzo twardy lakier, żeby usunąć rysy trzeba się sporo nameczyc. Wiem jak polerowalem swoje 12 letnie s3 które miało na całym aucie oryginał. pare fotek na szybko mojego poprzedniego auta:
za Ałosiem myślę się zabrać podczas urlopu |
|
|
|
|
|
|
|
pepi
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-16, 13:45
|
|
|
kolego poczytaj sobie jaka powłoka jest fabryczna grubość jej i wiadomo że chodzi o bezbarwny .
Np skody z lad 2000 były tak pomalowane źe jak ktoś zrobił dwa razy polerkę i trzeci raz chciał to były prześwity ,
wiem bo maluje i niekiedy taki delikwent co chciał sobie nabłyszczyć furę i pomniejszył ale kieszeń
Jesteś świadom że dobra pasta polerska usuwa rysy po 1200 papierze ??
to ile materiału zbiera >? |
|
|
|
|
mkbewe
Moje A8
Skrzynia: Tip EYC GQF
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Mar 2015 Posty: 1063 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2015-07-16, 19:55
|
|
|
pepi napisał/a: | kolego poczytaj sobie jaka powłoka jest fabryczna grubość jej i wiadomo że chodzi o bezbarwny .
Np skody z lad 2000 były tak pomalowane źe jak ktoś zrobił dwa razy polerkę i trzeci raz chciał to były prześwity ,
wiem bo maluje i niekiedy taki delikwent co chciał sobie nabłyszczyć furę i pomniejszył ale kieszeń
Jesteś świadom że dobra pasta polerska usuwa rysy po 1200 papierze ??
to ile materiału zbiera >? | a jesteś świadom ile to trzeba ciąć żeby takie rysy usunęło
ja nie mówie o skodach hyundaiach i innych szrotach gdzie fabryczna grubośc lakieru to 80mikronów....
pepi napisał/a: | wiem bo maluje | to witam kolegę po fachu |
|
|
|
|
|
|
|
pawelec
Moje A8
Rocznik: 2006
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 03 Lip 2013 Posty: 98 Skąd: München/Geretsried/Łódź
|
Wysłany: 2015-08-02, 07:47
|
|
|
Witam.
Chce usunąć tylko zaschniete kropkę po umyciu auta... co polecacie? No i cały lakier mam taki szorstki
Użyłem swoich poliur które miałem i nie pomoglo, ani Nigrin(mikro tec - preparat czyszczący do lakieru) ani Sonax ( xtream nano pro) które używałem na innych autach i efekt był od razu a tu inna karoseria i jestem zaskoczony ze nic nie udało mi się zrobić
Wszyscy tu piszą o polerce lakieru a ja tego na razie nie chce ze względu na czas |
|
|
|
|
pepi
Moje A8
|
Wysłany: 2015-08-02, 13:29
|
|
|
pawelec napisał/a: | Chce usunąć tylko zaschniete kropkę po umyciu auta... | -woda ma być wytarta z auta
krople by ci zeszły
prawdopodobnie coś chemicznego zostało
możesz zobaczyć czy to nie pójdzie płynem do mycia bezdotykowego |
|
|
|
|
|
|
|
pawelec
Moje A8
Rocznik: 2006
Imię: Pawel
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 03 Lip 2013 Posty: 98 Skąd: München/Geretsried/Łódź
|
Wysłany: 2015-08-02, 21:37
|
|
|
pepi napisał/a: | pawelec napisał/a: | Chce usunąć tylko zaschniete kropkę po umyciu auta... | -woda ma być wytarta z auta
krople by ci zeszły
Może to ze do wiaderka dolalem szamponu do aut oraz troszkę płynu do mycia naczyń. ... zawsze tak mylem swoją poprzednia audi tylko ze miałem doprowadzony lakier do porządku i splywalo bez smug i nic nie zostawalo |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2015-08-03, 12:14
|
|
|
Mi takie syfy zostawały gdy pod domem kranówą myłem auto a potem nie wycierałem tylko czekałem aż wyschnie. Aby je usunąć zlewałem od nowa dach i mikrofibrą rozcierałem, następnie mleczkiem teroson politurwax nacierałem. Po myjkach nie ma tego zjawiska, niestety twarda woda, jakieś wapno czy coś w ten deseń.. |
|
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
Imię: Sławek
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 1510 Skąd: GBY
|
Wysłany: 2016-04-14, 18:50
|
|
|
Ktoś może polecić jakiś wosk od kolor auta?,mamy kilku miejscach białe kropki na masce,na detaling jestem umówiony na początku czerwca a chciałbym już teraz coś na to zaradzić |
_________________ https://www.facebook.com/...100089709813366
|
|
|
|
|
stillbadboy
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Cze 2014 Posty: 254 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2016-05-03, 16:12
|
|
|
ja do tej pory bylem zagorzalym zwolennikiem megsa gold classa, ale ostatnio sprobowalem na ojca aucie tego :
http://allegro.pl/meguiar...6095228107.html
zajebiscie szybko sie naklada, dobrze sie sciera, no i nie zostawia bialego nalotu.
kropelkowanie po nim miazga.
dla mnie teraz numer jeden
polecam
[ Dodano: 2016-05-03, 17:14 ]
pawelec napisał/a: | pepi napisał/a: | pawelec napisał/a: | Chce usunąć tylko zaschniete kropkę po umyciu auta... | -woda ma być wytarta z auta
krople by ci zeszły
Może to ze do wiaderka dolalem szamponu do aut oraz troszkę płynu do mycia naczyń. ... zawsze tak mylem swoją poprzednia audi tylko ze miałem doprowadzony lakier do porządku i splywalo bez smug i nic nie zostawalo |
nie wiem czy woskujesz auto ale jak woskujesz i pozniej myjesz plynem do naczyn to woskujesz na darmo.
[ Dodano: 2016-05-03, 17:15 ]
pawelec napisał/a: | Witam.
Chce usunąć tylko zaschniete kropkę po umyciu auta... co polecacie? No i cały lakier mam taki szorstki
Użyłem swoich poliur które miałem i nie pomoglo, ani Nigrin(mikro tec - preparat czyszczący do lakieru) ani Sonax ( xtream nano pro) które używałem na innych autach i efekt był od razu a tu inna karoseria i jestem zaskoczony ze nic nie udało mi się zrobić
Wszyscy tu piszą o polerce lakieru a ja tego na razie nie chce ze względu na czas |
kup sobie glinke meguiarsa albo mothersa, to jest lekarstwo na twoj chropowaty lakier. |
_________________ "Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2016-05-03, 18:16
|
|
|
Tylko te liquid woski nie są w ogóle trwałe.
A cena kosmos, bo za to mam 2,5x Ice Waxa od Turtla. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
stillbadboy
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Cze 2014 Posty: 254 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2016-05-03, 18:20
|
|
|
no to pozostaje gold class w pascie lub ultimate w pascie zaporpopnowalem latwy i szybki w uzyciu wosk przy ktorym sie nie otrze jak wsciekly, Ice wax bez urazy ale to tak jakby porownywac audi a1 do audi a8 - nie ta liga, pozatym twierdze ze wwszystko lepsze niz ludwik i plyny do auta za 3zl. |
_________________ "Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
chrzanos
Użytkownik
Imię: Adam
Jeżdzę: A8 d3
Pomógł: 1 raz Wiek: 99 Dołączył: 12 Sty 2015 Posty: 44 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 2016-07-08, 10:32
|
|
|
dice111 napisał/a: | Tylko te liquid woski nie są w ogóle trwałe.
A cena kosmos, bo za to mam 2,5x Ice Waxa od Turtla. |
zamiast tego polecam BSD, MORNING DEW OD SG LUB od Tk quick detailera |
|
|
|
|
|