|
Autor |
Wiadomość |
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 18:43
|
|
|
Coś w tym stylu montujesz?
|
|
|
|
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip
Zasilanie: PB
Imię: Janusz
Jeżdzę: S8 D2, A4 2.4
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lut 2012 Posty: 214 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-03-16, 18:55
|
|
|
adrian949 napisał/a: | Drugi akumulator mam od webasto! Coś się pomyśli może po niedzieli! ;-) | Mam u siebie WEBASTO, ale obsługuje to jeden aku. Masz WEBASTO (ogrzewanie postojowe), czy dogrzewanie motoru ? Oryginał, czy dokładane ? Sorky , bez urazy, ale niektórzy mylą te pojęcia. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 18:55
|
|
|
Taki wydech musi mieć chyba w tej krotszej zwężkę żeby spaliny szły rownomiernie. W zalezności od jego wykonania w puszce. |
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
Rocznik: 2002
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Simon
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 35 razy Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 1108 Skąd: GS / TN
|
Wysłany: 2013-03-16, 19:00
|
|
|
cheyen napisał/a: | adrian949 napisał/a: | Drugi akumulator mam od webasto! Coś się pomyśli może po niedzieli! ;-) | Mam u siebie WEBASTO, ale obsługuje to jeden aku. Masz WEBASTO (ogrzewanie postojowe), czy dogrzewanie motoru ? Oryginał, czy dokładane ? Sorky , bez urazy, ale niektórzy mylą te pojęcia. |
Webasto w polifcie jest obsługiwane przez jeden akumulator, tak jak u Ciebie czy u mnie. W preFlu były dwa akumulatory, jeden główny i drugi nad nim. Ten drugi był właśnie stosowany, gdy samochód wyposażono w webasto. |
|
|
|
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-16, 19:04
|
|
|
Apophis napisał/a: | Taki wydech musi mieć chyba w tej krotszej zwężkę żeby spaliny szły rownomiernie. W zalezności od jego wykonania w puszce. | Masz rację , tzn tak właśnie jest to robione. Jednak nie esprawdza sie przy np 6000 tys obrotów, ale wtedy nie ma juz możliuwości dostrzec chmurki podczas jazdy ;-) Osobiscie wolałbym dual, na jednej puszce, niż robić rezanko na karoserii żeby schować tłumik. |
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 19:27
|
|
|
Simone331 napisał/a: | cheyen napisał/a: | adrian949 napisał/a: | Drugi akumulator mam od webasto! Coś się pomyśli może po niedzieli! ;-) | Mam u siebie WEBASTO, ale obsługuje to jeden aku. Masz WEBASTO (ogrzewanie postojowe), czy dogrzewanie motoru ? Oryginał, czy dokładane ? Sorky , bez urazy, ale niektórzy mylą te pojęcia. |
Webasto w polifcie jest obsługiwane przez jeden akumulator, tak jak u Ciebie czy u mnie. W preFlu były dwa akumulatory, jeden główny i drugi nad nim. Ten drugi był właśnie stosowany, gdy samochód wyposażono w webasto. |
Właśnie jest tak jak piszesz, jest jeszcze zaleta drugiego aku, pada ci akumulator główny odpalasz z drugiego :lol: |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 19:32
|
|
|
cheyen napisał/a: | Apophis napisał/a: | Taki wydech musi mieć chyba w tej krotszej zwężkę żeby spaliny szły rownomiernie. W zalezności od jego wykonania w puszce. | Masz rację , tzn tak właśnie jest to robione. Jednak nie esprawdza sie przy np 6000 tys obrotów, ale wtedy nie ma juz możliuwości dostrzec chmurki podczas jazdy ;-) Osobiscie wolałbym dual, na jednej puszce, niż robić rezanko na karoserii żeby schować tłumik. |
Przy karoserii nic nie będzie trzeba robić, pewnie wystarczy podnieś akumulator do gór i powinno się ładnie zmieścić, to się dopiero okaże dokładnie przy przymiarkach. Kiedy przyjedziesz luknąć na tłumik? |
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-16, 19:41
|
|
|
Simone331 napisał/a: | cheyen napisał/a: | adrian949 napisał/a: | Drugi akumulator mam od webasto! Coś się pomyśli może po niedzieli! ;-) | Mam u siebie WEBASTO, ale obsługuje to jeden aku. Masz WEBASTO (ogrzewanie postojowe), czy dogrzewanie motoru ? Oryginał, czy dokładane ? Sorky , bez urazy, ale niektórzy mylą te pojęcia. |
Webasto w polifcie jest obsługiwane przez jeden akumulator, tak jak u Ciebie czy u mnie. W preFlu były dwa akumulatory, jeden główny i drugi nad nim. Ten drugi był właśnie stosowany, gdy samochód wyposażono w webasto. | Obok Webasto, to
firma która swego czasu sie wsławiła w ogrzewaniu postojowym, jak ADIDAS w wobuwiu. Dziś wiele osób mówi na buty sportowe, bez względu na producenta,ADIDASY, co mnie osobiście bardzo wkurza, ale .... są tacy producenci jak Truma, czy bardziej popularny Eberspächer. Szkopskie Webasto są produkowane od ponad 70 lat. Są mistrzami w produkcji agregatów spalinowych, do samochodów które zasilane są tym samym paliwem, co jednostka napędowa. Jeżeli słysze o drugim aku, to wydaje mi się że prędzej chodzi o dogrzewanie motoru, niż o niezależne ogrzewanie postojowe, ale ........ Niech wypowiedzą się inni |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 19:55
|
|
|
cheyen napisał/a: | Simone331 napisał/a: | cheyen napisał/a: | adrian949 napisał/a: | Drugi akumulator mam od webasto! Coś się pomyśli może po niedzieli! ;-) | Mam u siebie WEBASTO, ale obsługuje to jeden aku. Masz WEBASTO (ogrzewanie postojowe), czy dogrzewanie motoru ? Oryginał, czy dokładane ? Sorky , bez urazy, ale niektórzy mylą te pojęcia. |
Webasto w polifcie jest obsługiwane przez jeden akumulator, tak jak u Ciebie czy u mnie. W preFlu były dwa akumulatory, jeden główny i drugi nad nim. Ten drugi był właśnie stosowany, gdy samochód wyposażono w webasto. | Obok Webasto, to
firma która swego czasu sie wsławiła w ogrzewaniu postojowym, jak ADIDAS w wobuwiu. Dziś wiele osób mówi na buty sportowe, bez względu na producenta,ADIDASY, co mnie osobiście bardzo wkurza, ale .... są tacy producenci jak Truma, czy bardziej popularny Eberspächer. Szkopskie Webasto są produkowane od ponad 70 lat. Są mistrzami w produkcji agregatów spalinowych, do samochodów które zasilane są tym samym paliwem, co jednostka napędowa. Jeżeli słysze o drugim aku, to wydaje mi się że prędzej chodzi o dogrzewanie motoru, niż o niezależne ogrzewanie postojowe, ale ........ Niech wypowiedzą się inni |
Ja mam drugie aku i ono jest od webasto, przed liftem były dwa akumulatory nawet po sprawdzeniu VINU mam wbite w wyposażeniu (Drugi akumulator 220A (44ah)) Webasto jeszcze mogę sobie włączać pilotem! |
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-16, 20:28
|
|
|
po co jest drugi aku, skoro ogrzewanie postojowe ma swój motorek, który jest zasilany PB. Dogrzewanie owszem, jest wyposażone w swoje AKU, ale w dalszym ciagu jest to dogrzewanie motoru (łatwiejszy rozruch) , a nie ogrzewanie postojowe, bez względu na to jak je nazwiemy: WEBASTO, TRUMA, nczy inne. |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 20:32
|
|
|
Nie wiem po co jest drugi akumulator, ja mam normalne ogrzewanie nie żaden ogrzewacz! |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2013-03-16, 20:33
|
|
|
adrian949 napisał/a: | przed liftem były dwa akumulatory nawet po sprawdzeniu VINU mam wbite w wyposażeniu |
Zgadza się, dodam tylko, że w po FL jest tylko jeden akumulator. Spokojnie daje radę wykarmić webasto, część osób posiada w autku webasto w tym również i ja i wszystko działa ręcznie z poziomu menu albo z pilota. Jest jeszcze tzw. dogrzewacz ale sens jego istnienia to tylko w przypadku diesla będzie lepszy. |
|
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-16, 21:02
|
|
|
krzychu22.p1i napisał/a: | adrian949 napisał/a: | przed liftem były dwa akumulatory nawet po sprawdzeniu VINU mam wbite w wyposażeniu |
Zgadza się, dodam tylko, że w po FL jest tylko jeden akumulator. Spokojnie daje radę wykarmić webasto, część osób posiada w autku webasto w tym również i ja i wszystko działa ręcznie z poziomu menu albo z pilota. Jest jeszcze tzw. dogrzewacz ale sens jego istnienia to tylko w przypadku diesla będzie lepszy. | Sorky , ale na Skandynawię, było wiele opcji, w tym równiez 4.2 benzyna z funkcją elektrycznego dogrzewania motoru. Oferowło to kilka firm, i nie tylko WEBASTO Co znaczy ,,wykarmić" WEBASTO, skoro jest zasilane przez PB ? |
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-16, 21:07
|
|
|
Może chodzi o zasilanie dmuchawy, też musi brać napięcie z akumulatora! |
|
|
|
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
|
Wysłany: 2013-03-16, 21:17
|
|
|
adrian949 napisał/a: | Nie wiem po co jest drugi akumulator, ja mam normalne ogrzewanie nie żaden ogrzewacz! | Co znaczy według Ciebie normalne ogrzewanie ? To mozna tłumaczyć na kilka sposobów ;-) Adrian jęzeli masz drugi aku, do zasilania ogrzewania postojowego, to wydaje mi sie, że masz tzw dogrzewanie, a nie niezależne ogrzewanie postojowe, bez względu na to czy jest to firmy WEBASTO, czy TRUMA, czy jeszcze jakiejś innej. Napisz jak działa ogrzewanie u Ciebie, i będziemy mieli jasność sytuacji ;-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|