Autor |
Wiadomość |
Motostacja
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Motostacja
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 14 razy Wiek: 32 Dołączył: 29 Lip 2012 Posty: 1048 Skąd: Motostacja
|
Wysłany: 2015-02-26, 19:45
|
|
|
właśnie a co sie stało z modułem jak doszedłeś ze cos jest nie tak ?
ja mam oponki 255 40 r19 dunlop sport GT chyba to są dość głośne ale trzymaja dobrze juz mam je na aucie i w temp 5 st nie łapią uślizgu podobno nie ścierają sie tez tak szybko |
_________________ Części samochodowe online - Motostacja |
|
|
|
|
|
|
|
ManiekJames
Moje A8
Rocznik: 2003
Imię: Mariusz
Jeżdzę: A8 (D3)
|
Wysłany: 2015-02-26, 22:50
|
|
|
Apophis napisał/a: | Zalóż i sprawdź je i bedziemy wiedziec bo tez se kupic chce |
I tu właśnie problem bo oddadzą mi z malowania felgi ok. 05.03 ... i wtedy będę zmieniał koła <niewiem> to odrazu dam znać jak pasują !!
raftor napisał/a: | ... , na przód chce dać przelotowe 15 mm i znalazłem jedne niemieckie za 200zł i tez sie zastanawiam
a kradziejek nie kupujesz jakiś? |
No bardzo jestem ciekaw tych dystansów bo drogie nie były
A co do kradziejek - no 100% coś kupię tej długości co nowe szpilki ... ale dopiero jak będę pewny tych dystansów bo nie chcę kupować w ciemno a nie zbawi mnie 2 tyg. jazdy bez nich - tym bardziej że Autko garażowane więc i bezpieczniej!!
emdzej napisał/a: | A ten moduł od akumulatora nowy, ulepszony to ten większy czy mniejszy? No i furka się odwdzięczy bezawaryjnością jak nic! |
Mniejszy/po prawej - taki jeden naprawdę genialny elektryk dostał zadanie odemnie w związku z przyuczeniem nowego akumulatora ... bo ASO mówili że tego nie robią (nie trzeba podobno),
iiii zagłębił się w temat - spisał skądś numer gdzie występowała wadliwa partia modułów, przeczytał co jest na moim i powiedział żebym kupił i wymienił sam sobie używkę o tym samym numerze tyle że taki mniejszy z "C" na końcu i potem mi go przypisze i bedzie ok. wziął za to 50zł <hura>
MÓJ stary - 4E0 915181 (często wadliwe)
Nowy - 4E0 915181C !! (brak wad)
A co się działo - aku nowy a pokazywało czasami 60% sprawności w aucie, ciągle dziwne tryby oszczędzania energii, radio się odrazu wyłączało jak tylko na postoju włączałem, lampki gasły w kabinie mimo otwartych drzwi a i najgorsze - czasem nie działał zamek centralny i musiałem otwierać z KLUCZA (ale siara )
aha i ciągle błędy w kompie o prądach spoczynkowych nr. 2, 4,5,6 itp.
A teraz jest BAJKA
raftor napisał/a: | właśnie a co sie stało z modułem jak doszedłeś ze cos jest nie tak ?
ja mam oponki 255 40 r19 dunlop sport GT chyba to są dość głośne ale trzymaja dobrze juz mam je na aucie i w temp 5 st nie łapią uślizgu podobno nie ścierają sie tez tak szybko |
Z modułem jak wyżej
A co do oponek - Podobno od GT są cichsze, bo też brałem Twoje pod uwagę - ale zobaczymy bo mają praktycznie najniższy współczynnik głośności
Zobaczymy jak bedzie z moimi - bo jak już założę lato - to nie ma zmiłuj - jak spadnie śnieg to bede uważał jak na jajko |
|
|
|
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
|
Wysłany: 2015-02-26, 22:54
|
|
|
ManiekJames napisał/a: | A teraz jest BAJKA |
o to fajnie ze udało sie opanowac temat mi po wymianie aku tez wcinało prąd ale po ustawieniu tmerów jest oki narazie
ManiekJames napisał/a: | jak spadnie śnieg to bede uważał jak na jajko |
nie stresuj mnie bo ja juz od tygodnia na letnich pocinam |
|
|
|
|
stillbadboy
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Cze 2014 Posty: 254 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2015-02-27, 17:30
|
|
|
sorry za OT ale Rafotr powiedz jaki jest sens zakaldac zimowki na 2 miesiace w roku, pozniej trzymac je w garazu, a po 4-5 sezonach mimo ze opona z beiznikiem jak nowym nie bedzie spelniac swojego zadania ? Jakis sens jest w oszczedzaniu zimowek ?:)
ja zakladam zimowki przy pierwszych przymrozkach +- listopad i zdejmuje koncem marca pcozatkiem kwietnia jak sie cieplej robi. |
_________________ "Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
|
Wysłany: 2015-02-27, 20:21
|
|
|
Juz Ci tlumacze moj drogi kolego to nie oszczednosc tylko sytacja mnie zmusila scielo mi jedna opone bo nie bylo zbierznosci po wymianie wahaczy przez poprzednika , a bez sensu kupowac teraz kpl za 3-4 kola bo nie wiem czy za rok bede mial nadal d3 albo czy nie kupie 20 na zime i 20
Na lato w innym wypadku jezdzil bym na nich jeszcze 2 mc |
|
|
|
|
ManiekJames
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-02, 14:39
|
|
|
Odnosząc się do powyższego posta - Jeżeli niebo i ziemia (oraz ludzie i kasa ) pozwolą to planujemy jeździć Audikiem minimum 5 lat tak jak i poprzednim autem jeździliśmy
ale to sie zobaczy - nie zapeszam <niegadam>
ps: aaaaaaaa i jak pisałem w innym temacie...
No i pojawił się "Nowy" luksus w Audiku !!! <hura>
DOCIĄG KLAPY (o którym nawet nie wiedziałem że jest - tyle że zepsuty )
Pęknięta była sprężynka po której pozostały aż 2 ogniwa
Znalazłem "zastępcę" wygiąłem 2 ostatnie zwoje i jest NOWA
(oby wytrzymała długo - ale jak strzeli to przynajmniej bede wiedział CO) |
_________________ Pozdrawiam !!
|
|
|
|
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Zasilanie: ON
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-02, 19:41
|
|
|
ManiekJames napisał/a: | Znalazłem "zastępcę" wygiąłem 2 ostatnie zwoje i jest NOWA |
co robi za zastępce skąd podwędziłeś ja tez dorobiłem ale nie jestem z niej zadowolony ;< |
|
|
|
|
|
|
|
ManiekJames
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-02, 21:07
|
|
|
hehe wiem że w tamtym temacie już napisałem - ale i tu dodam to samo
Cytat: | No ja postarałem się aby nie było wogóle smaru bo smar czepia pył i piasek więc wole bardziej suche
A co do sprężynki - nooooo raczej Ci tego nie wytłumaczę zbytnio ... bo nie wiem jak,
ale chwilka ...
Podebrałem jedną taką sprężynkę z imbusa <niegadam>
ale nie pytaj jak na to wpadłem - przeszukałem CAŁY garaż i nie miałem nic innego na dziś...
Wiem że to nie jest zbyt pewne - ale jak sie znów popsuje to załatwię PORZĄDNIEJSZĄ <niewiem> |
|
|
|
|
|
|
ManiekJames
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-04, 20:59
|
|
|
Nooooooooo i DZIŚ .... bite 5h czasu <hehe>
iiiii ... cały przód zrobiony - komplet WAHACZY założony ... uffff NIGDY więcej tego,
w sumie nie było tak strasznie jak pisali (śruby na górnych wyszły bez rozwiercania czy palnika ) - ale miałem ograniczony czas i bałem się że nie zdążę :p
Teraz to błoga cisza i mięka jazda bez dziwnych odgłosów,
A jutro na geometrię i można zakładać LATO !!
ps: założyłem na chwilkę dystanse na przód - wszystko pasuje !!!!!!!!
tyle tylko że nie jechałem na nich więc nie wiem czy są idealne <niegadam> |
|
|
|
|
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-05, 10:19
|
|
|
Oo no to super. Wahacze robiles sam skreciles na opuszczonym kole pozycja dynamic ?
Jakie byly luzy i jakie miales wczesniej zalozone ? |
|
|
|
|
stillbadboy
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Cze 2014 Posty: 254 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2015-03-05, 15:01
|
|
|
raftor napisał/a: | Juz Ci tlumacze moj drogi kolego to nie oszczednosc tylko sytacja mnie zmusila scielo mi jedna opone bo nie bylo zbierznosci po wymianie wahaczy przez poprzednika , a bez sensu kupowac teraz kpl za 3-4 kola bo nie wiem czy za rok bede mial nadal d3 albo czy nie kupie 20 na zime i 20
Na lato w innym wypadku jezdzil bym na nich jeszcze 2 mc |
a to zwracam honor |
_________________ "Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
Korton
Moje A8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 371 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-03-06, 23:27
|
|
|
Czekam na opinie dystansow, bo mam na nie chrapke + moze zawias ciut w dol. |
|
|
|
|
ManiekJames
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-07, 01:12
|
|
|
raftor napisał/a: | Oo no to super. Wahacze robiles sam skreciles na opuszczonym kole pozycja dynamic ?
Jakie byly luzy i jakie miales wczesniej zalozone ? |
W sumie sam, ale i z pomocą kolegi aby było szybciej
A co do dokręcenia ich to wyszło tak pomiędzy Automatem a Dynamikiem (na podnośniku opuszczałem auto na podpórkę aby oparło się koło "do jazdy" i podokręcałem tak)
potem pełna geometria i przy okazji lekko był tył do poprawienia
A luzy - miałem 3 pozrywane tuleje i jeden luz na sworzniu
hmmmm co do marki - nie przyjrzałem się, ale zerknę.
Korton napisał/a: | Czekam na opinie dystansow, bo mam na nie chrapke + moze zawias ciut w dol. |
Jak tylko będą gotowe Letniaki - zakładam je + ten dystans i bujnę się sprawdzić czy nie bije przy powiedzmy 140km/h (oczywiście na autostradzie <okioki> )
Narazie wiem na 100% że pasują.
ps: zawias zostaje ten co jest ale na Dynamiku - boję się niżej bo już gdzieniegdzie przytarłem tą belką pod silnikiem |
|
|
|
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-07, 18:46
|
|
|
ManiekJames napisał/a: | A luzy - miałem 3 pozrywane tuleje i jeden luz na sworzniu |
yhh to mogłeś same tuleje gumowo metalowe powymieniać i ten wahacz co miał luz na sworzniu
no ale jak fura ma służyc przez wiele lat to wiadomo dobra inwestycja a stare mozesz na zapas mieć
ManiekJames napisał/a: | boję się niżej bo już gdzieniegdzie przytarłem tą belką pod silnikiem |
ja mam zawias sport i nie ma bata ze pójde niżej z zawiecha bo mam wszystkie oslony plastikowe poprzycierane D3 jest długie i nie problem gdzies przytrzeć brzuchem
nie wyobrażam sobie jazdy na takim pakiecie jakim ma np FOSS widziałm na żywo i naprawdę fajnie to wygląda ale za dużo martwienia się typu wjade czy nie wjade to nie dla mnie ;p |
|
|
|
|
|