Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 95 4.2PB/LPG ] Ubywa płyn chłodniczy  
Autor Wiadomość
maRRcin 
Użytkownik

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2012-03-21, 10:19   [D2 95 4.2PB/LPG ] Ubywa płyn chłodniczy

Mam problem z moją A8, mniejwięcej raz na miesiąc dolewam około 1l płynu chłodniczego :shock: Takie objawy wskazują niby na uszczelke pod głowicą ale auto nie kopci na biało, pyłn chłodniczy nie dostaje się do oleju i na odwrót. Co może być przyczyną tak dużego ubytku płynu? może korek zbiorniczka wyrównawczego jest uszk.?, auto jeździ na LPG wycieków pod autem nie zauważyłem. :-/

BiLu 
Moje A8

Skrzynia: manual
Imię: Jacek
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-03-21, 10:47   

Pod maską czuć słodkawą woń? Czasami płyn ubywa w formie rozpylonej mgiełki i trudno doszukać się nawet zacieków. Często winowajcą może być króciec zbiorniczka wyrównawczego, który z czasem dostaje mikropęknięć widocznych tylko po rozgrzaniu - wóczas okolice zbiorniczka są zawilgocone.
Obstawiam jednak króciec chłodniczki oleju - skala wycieku może być na tyle mała, że płyn odparowuje bez zacieków pod autem; przy dłuższych postojach wyciek się nasila, po nagrzaniu poprawia się nieco szczęlność. U mnie tak właśnie było, że im mniej jeździłem autem tym intensywniej uciekał tamtędy płyn. Dodatkowo okazało się, że piecyk webasta miał również nieszczelność :-/

sylwekr 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2012-03-21, 12:40   

1l na miesiąc to nie jest dużo i wyciek może być mało widoczny. Czasami też tak jest, że cieknie jak temperatura wzrośnie i automatycznie odparowuje. Sprawdź wszystkie węże, łączenia. Jak masz ori płyn po wycieku powinien pozostać ślad (jest jakiś dodatek w płynie po to aby właśnie łatwiej wycieki zlokalizować).

pioter 
Master MOD

Rocznik: 1998
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Wysłany: 2012-03-21, 16:06   

To co BiLu napisał : http://www.audipages.com/...replacement.htm jeszcze może z pod obudowy filtra oleju delikatnie lecieć i też nie będzie widać : http://www.audipages.com/...lreinstall.html .

Prorok 
Użytkownik

Rocznik: 1996
Imię: Marcin
Wysłany: 2012-03-21, 16:30   

ja bym sprawdził termostat kiedys miałem podobna sytuację lecz w innym aucie płynu ubywało a wycieków niebyło później okazało sie ze termostat nieotwierał sie całkowicie i tworzyło sie cisnienie które szło do zbiornika wyrównawczego a zbiornik ma w korku takie zabezpieczenie ze jak wzrosnie tam cisnienie to jest powoli upuszczane przez korek zobaczyłem to dopiero na mocno zagrzanym silniku i wtedy zbiornik był na maxa zapełniony zas gdy ostygł było widac ze cos ubyło z czasem było widac większe braki a ze była zima to temperatura silnika była zawsze w normie , oczywiscie moge sie mylic co do sytuacji jaka dzieje sie u ciebie lecz mysle ze warto zaobserwowac czy u ciebie niedzieje sie cos podobnego

maras 
Użytkownik

Rocznik: 1992
Silnik cm3: 2.2
Skrzynia: Manual
Imię: Marek
Jeżdzę: Prelude
Wysłany: 2012-03-21, 20:09   

sprawdź też połączenia z instalacją lpg, miałem kiedyś podobniei okazało się,że jest nieszczelność na trójniku przez który gazownik wpiął się w węża. :shock:

szeryfisch 
Moje A8

Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Wysłany: 2012-03-21, 20:21   

stawiam na rurke pod chlodnica oleju.

ricov6 
Moje A8

Rocznik: 2009
Silnik cm3: 3.0
Imię: Rysiek
Jeżdzę: A8 D3 FL
Wysłany: 2012-03-21, 21:05   

Ja miałem u siebie to samo płynu ubywało a wycieku nie widziałem, dopiero jak wyciągałem alternator to zobaczyłem lekkie wycieki z tej chłodniczki oleju. Wyciek nie był duży ale 1 litr na miesiąc też dolewałem

Buniek4200 
Moje A8

Rocznik: 1995
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2012-03-21, 21:16   

A ja bym ci proponował sprawdzić połączenie węrzy przy obu głowicach ale od tyłu silnika ja terz miałem takie obiawy dosyć długo i terz nic niemogłem znależć az padło mi koło zamachowe i jak wyjołem skrzynie to zauwarzyłem na lewej głowici ze jest delikatny wyciek płynu chłodzacego a tam są oringi które z biegiem czasu lubią się moczyć i ja tez musiałem dolewać litr płynu w miesiącu

maRRcin 
Użytkownik

Wysłany: 2012-03-22, 00:45   

Prorok napisał/a:
ja bym sprawdził termostat kiedys miałem podobna sytuację lecz w innym aucie płynu ubywało a wycieków niebyło później okazało sie ze termostat nieotwierał sie całkowicie i tworzyło sie cisnienie które szło do zbiornika wyrównawczego a zbiornik ma w korku takie zabezpieczenie ze jak wzrosnie tam cisnienie to jest powoli upuszczane przez korek zobaczyłem to dopiero na mocno zagrzanym silniku i wtedy zbiornik był na maxa zapełniony zas gdy ostygł było widac ze cos ubyło z czasem było widac większe braki a ze była zima to temperatura silnika była zawsze w normie , oczywiscie moge sie mylic co do sytuacji jaka dzieje sie u ciebie lecz mysle ze warto zaobserwowac czy u ciebie niedzieje sie cos podobnego

u mnie właśnie jest coś podobnego gdy odkręce korek na ciepłym silniku poziom podniesie się ok 2cm, na zimnym znowu jest mniej. Termostat podejrzewałem już wcześniej bo zimą auto niechciało się zabardzo rozgrzac pow 80*C tylko co sie dzieje z tym płynem i gdzie ubywa.

Arecki 
Użytkownik

Rocznik: 2000
Imię: Arek
Jeżdzę: A6 C5
Wysłany: 2012-03-30, 01:03   

U mnie pojawiły się małe pęknięcia na zbiorniku i sobie leciało żadnych plam pod autem zauważyłem a w sumie usłyszałem jak był ciepły silnik było kap kap i syczenie czyli kapało i od razu wyparowywało.. po zmianie zbiorniczka wszystko ok..
pomogę ile potrafię
Łódź i okolicę

maRRcin 
Użytkownik

Wysłany: 2012-04-02, 09:33   

Znalazłem już prawie wyciek i moment w którym płyn ucieka: Na zimnym silniku gdy odkręce korek zbiorniczka wyrównawczego uchodzi cisnienie i w tym momencie zaczyna konkretnie kapać spod auta. Cieknie w okolicy prawego przedniego koła foto:

Płyn dokładnie ścieka gdzieś po bloku i zbiera się w okolicy prawego przedniego rogu miski olejowej, niestety nie moge moge dokładnie zobaczyć skąd sączy się płyn :-/

Macie jakieś pomysły? może z pompy wody leci? Cięzka sprawa bo od góry wszystko sucho a na dole niema tyle miejsca żeby zobaczyć skąd leci.

Rapik 
Moje A8

Rocznik: 2008
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 4.2TDi
Wysłany: 2012-04-02, 09:50   

Marcin - obstawiam że wraz z odkręceniem korka, płyn leci przez wężyk przelewowy - wyciągnij go na wierzch i zobacz czy faktycznie tak jest.
Wymieniałeś korek zbiornika? Koszt niewielki, a wysokie prawdopodobieństwo że to on broi.

BiLu 
Moje A8

Skrzynia: manual
Imię: Jacek
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-04-02, 10:07   

chłodniczka oleju

maRRcin 
Użytkownik

Wysłany: 2012-04-02, 10:19   

Przedchwilą znowu sprawdzałem - to samo, zimny silnik odkrecam korek i plyn skapuje w miejscu zaznaczonym na zdjeciu.

BiLu napisał/a:
chłodniczka oleju

Możesz napisać coś więcej? gdzie ona jest w którm miejscu szukac wycieku itd bo wczoraj byłem na kanale i nie mogłem jej znaleźć - jak wogóle wygląda?

Odpowiedz do tematu