Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 96 4.2PB/LPG ] kontrolka KAT  
Autor Wiadomość
Tomi87 
Użytkownik

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2011-12-22, 23:38   

dzięki:)

tomi26 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Automat
Zasilanie: ON
Jeżdzę: Vectra C.
Wysłany: 2011-12-23, 00:13   

Tomi87 napisał/a:
dzięki:)

Wykorzystaj to,a nie dzięki,

Tomi87 
Użytkownik

Wysłany: 2011-12-23, 03:02   

te dzięki czyt ZROBIĘ TAK! a jak nie to tego pseudo mechanika czeka ojom a mnie koniec kariery... bo ile można czekać na auto :(

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2012-01-17, 17:26   

Tomi87, ruszyło coś w temacie?

Tomi87 
Użytkownik

Wysłany: 2012-01-17, 18:43   

ruszyło... bo niby miał mi naprawić auto w ramach tego że się zjebało przez jego nieumiejętną naprawę/serwis a teraz zaśpiewał 2tys dopłaty to ja go wyśmiałem... i przysłał mi jakieś pismo z wezwaniem do tej zapłaty i że nie odda samochodu... ja byłem u swojego adwokata i napisaliśmy mu litanie na 2 strony, jak nie zmięknie to te same papiery popłyną do sądu... do którego on ma 600km i gdzie napewno przegra. chce partolić robotę i tylko hajs brać to ja go nakarmię... pokryje koszty i sie nauczy a po sprawie... :wpale:

tutenhamon 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2012-01-17, 18:59   

Współczuje , miałem do czynienia z takim mechanikiem.a problem kontrolki CAT dokładnie wyjaśnił kolega tomi26 .Czekamy na finał. :-|

FOSS 
Moje A8

Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2012-01-17, 21:58   

Tomi87 napisał/a:
i przysłał mi jakieś pismo z wezwaniem do tej zapłaty i że nie odda samochodu...

Nie ma prawa zatrzymać Twojego auta.... bierzesz Policję i jedziesz po swoją własność.

Masz prawnika to powinien Ci wszystko wyjaśnić.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Tomi87 
Użytkownik

Wysłany: 2012-01-17, 22:03   

wiem wiem, jest coś takiego jak nakaz wydania rzeczy... ale to nie takie proste, poprzecina mi kable, poluzuje śruby i albo się rozbije albo auto będzie nadawało sie na szroty;/ po za tym ja jestem na niego tak cięty że chcę mu na maxa kosztów narobić bo i ja je miałem... zapłaci za mojego prawnika, za mój stracony czas a czas to pieniądz i to mam napisane i udowodnione że poniosłem straty materialne, zapłaci za rzeczoznawce, za drogę od niego do mnie, i komisyjne odebrani auta bo bez stacji diagnostycznej ja nic nie podpisze i go nie odbiorę bo h... wie co on tam po złości zrobi skoro nawet prawiąc potrafi zepsuć i oleju w skrzyni nie umie wymienić, raz że nie wie jaki a dwa jak sprawdzić jego poziom, przy jakiej temp itd. Jak coś ruszy to napiszę, Ps: dzięki za zainteresowanie i zrozumienie, Pzdr

[ Dodano: 2012-01-17, 22:08 ]
a co do odebrania auta to on mi coś tam wkręca na podstawie jakiegoś artykułu że jak nie zapłaciłem za naprawę to ma prawo nie oddać auta... no tak... ale ja z nim żadnej umowy nie podpisałem, żadnej faktury... których nawet nie widziałem itp... to co napisał mi w tym swoim wezwaniu przed sądowym to że mam mu zapłacić 2100... ale ja mam papier z jego pieczątką i podpisem na zaliczkę na 2000 tak więc niech mnie cmoknie... śmieć wie że mi zależy na tym by mieć samochód bo bez niego mam związane ręce ;/ i myśli że jak mnie troszkę postraszy i zmotywuje to ja rzucę 2 tys żeby tylko mieć samochód... to ja go teraz nauczę rozumu i lepiej niech już pożyczkę w banku kołuje bo go trochę to wyniesie... raz że koszty sprawy, dwa dojazd do sądu do mnie (600km w jedną) a trzy urząd skarbowy do którego są wystąpi i przetrzepią mu papiery z 6lat!!! a on napewno ma tam gnój po za tym PIP sprawdzą mu bhp tego "warsztatu" i kto tam pracuje i jak... pożyjemy zobaczymy kto komu do talerza napluje ;)

GRZESIEKA8 
Użytkownik

Skrzynia: Tiptronic
Imię: Grzesiek
Wysłany: 2012-01-18, 13:16   

Z tym CAT to miałem te objawy kolego jak padł mi reduktor od gazu a dokładnie membrana i gaz dostawał się do ukł.chłodzenia.

Tomi87 
Użytkownik

Wysłany: 2012-01-18, 17:15   

no właśnie to jest taka trochę zje... kontrolka bo jak się zapali to może być 100 przyczyn ;/ a nawet i awaria skrzyni, jak by nie mogli trochę wyszczególnić i wzbogacić kompa, ale z drugiej strony to nie powinien się brać za to mechanik bez VAG-a Ale u Ciebie też później skrzynia szwankowała jak ta kontrolka się trochę poświeciła??? bo u mnie silnik nie równo chodził ale tylko wtedy kiedy ona sie paliła a po zgaszeniu silnika na 2min było ok przez 15min ale później skrzynia oszalała i amen ;/ On w niej olej zmieniał, robił rozrząd, i głowice ściągał bo zawory były pogięte, ale głowice robiła inna firma. tak więc tu jest wszystko gdzie on mógł coś zjebać...

Gabriel 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronic
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-01-18, 19:10   

FOSS napisał/a:
Tomi87 napisał/a:
i przysłał mi jakieś pismo z wezwaniem do tej zapłaty i że nie odda samochodu...

Nie ma prawa zatrzymać Twojego auta.... bierzesz Policję i jedziesz po swoją własność.

Mnie kiedyś policja powiedziała ze jeżeli jestem z mechanikiem umówiony na zapłatę za pracę przy odbiorze samochodu, to on ma prawo zatrzymać mi "bolid" i nie wydać aż nie zapłacę za naprawę.

Tomi87 napisał/a:
ale ja z nim żadnej umowy nie podpisałem, żadnej faktury... których nawet nie widziałem itp... to co napisał mi w tym swoim wezwaniu przed sądowym to że mam mu zapłacić 2100... ale ja mam papier z jego pieczątką i podpisem na zaliczkę na 2000

Żeby domagać się zapłaty to musi wystawić fakturę za robotę. A potem może egzekwować należność. Jak Ci wystawi na 2100zł to zapłać tę "setę" i jesteś czysty bo 2000zł wziął zaliczki na poczet naprawy.

FOSS 
Moje A8

Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2012-01-18, 21:38   

Gabriel napisał/a:
FOSS napisał/a:
Tomi87 napisał/a:

Mnie kiedyś policja powiedziała ze jeżeli jestem z mechanikiem umówiony na zapłatę za pracę przy odbiorze samochodu, to on ma prawo zatrzymać mi "bolid" i nie wydać aż nie zapłacę za naprawę.

Wg. mnie mechanik nie ma prawa zatrzymać Twojego samochodu na poczet płatności.

Wprawdzie w Kodeksie Cywilnym istnieje przepis zwany Prawem Zatrzymania (Art. 461 § 1 KC) który mówi że: "Zobowiązany do wydania cudzej rzeczy może ją zatrzymać aż do chwili zaspokojenia lub zabezpieczenia przysługujących mu roszczeń o zwrot nakładów na rzecz oraz roszczeń o naprawienie szkody przez rzecz wyrządzonej (prawo zatrzymania)." ale....... sprawa analogiczna do omawianej była kiedyś rozpatrywana przez jeden z Sądów Rejonowych który orzekł, że mechanikowi nie przysługuje prawo zatrzymania samochodu do czasu zapłaty wynagrodzenia za jego naprawę, gdyż wynagrodzenie to nie jest nakładem na samochód w rozumieniu Art. 461 KC..... w tej konkretnej sprawie w dalszych postępowaniach na wyższych instancjach stanowisko Sądu Rejonowego podtrzymał Sąd Wojewódzki a później także Sąd Najwyższy.

Tobie jako właścicielowi służy roszczenie o wydanie samochodu na podstawie Art. 222 § 1 KC: "Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą."

Prawo zatrzymania wynikające z Art. 461 KC albo Art. 496 KC nie może być traktowane jako prawo do władania rzeczą w rozumieniu Art. 222 § 1 KC in fine.

Tu dodam jednak, że sprawa tamta nie była identyczną z tutaj poruszaną a ja nie jestem prawnikiem więc......... należało by dobrze pogooglować albo po prostu skonsultować to z kompetentnym w tym zakresie prawnikiem ;-)
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Tomi87 
Użytkownik

Wysłany: 2012-01-18, 22:58   

no ja mam swojego konkretnego prawnika który powiedział to samo co tu piszesz, lipa była by gdybym ja z nim spisał umowę np na 5000zł, dał tą zaliczkę a przy wpłacie reszty nie dostał pokwitowania... a tu ani umowy ani faktur nie ma, tylko list od niego z tymi 2100 i papier na przyjęcie zaliczki. Mój adwokat odrazu mi powiedział że te pisemko to on se sam napisał bo raz że trochę nieskładnie a dwa że tak bardziej by mnie przestraszyć że sprawa będzie u niego co podkreślił, i bym spękał tego dojazdu 600km a to jest g... prawda bo nawet jak on poda to ja mam prawo przenieść akta do mnie do sądu bo to jest sprawa o moją rzecz i kręci się wokół mnie. Straszyć to on może dzieci w przedszkolu, ja mu zrobię tak że on już nie zobaczy odemnie ani zł a się wykosztuje bo bez papieru ze stacji diagnostycznej i rzeczoznawcy auta nie wezmę, bo w naszych papierach wynika że jest niekompetentny i ciągle kłamie tak więc nie jest osobą godną zaufania. jutro tu napisze to co mój adwokat do niego napisał:) dobre to:)

krzychu22.p1i 
Moje A8

Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2012-01-31, 00:32   

Hejka, ten magik pewnie już siedzi w ciasnej celi z 3 kolegami 8-) Udało się szczęśliwe zakończenie czy jednak dalej się sprawa toczy a Ty nie posiadasz swojej Pieszczotki? :-|

Tomi87 
Użytkownik

Wysłany: 2012-02-04, 19:03   

jeszcze niestety nie posiadam...;/;/ ale jakoś do tego przywykłem, żałuje tylko że tak późno ostro ruszyłem z tym pseudomechanikiem, bo jak bym odpoczątku tak z nim pojechał to dawno temu jeździł bym już moją A8 ;/ :( ale sprawa jest na dobrej drodze... w pon. jade do swojego adwokata i bedziemy dalej działać, bo na naszą odpowiedź nawet nie odpisał, zatkało kakao...

[ Dodano: 2012-02-04, 19:03 ]
Z moją przygodą to ja tu będę mógł udzielać porad prawnych w takich sprawach ;)

Odpowiedz do tematu