Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 97 4.2PB/LPG ] Szarpie, wpada w tryb awaryjny  
Autor Wiadomość
krystek78 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: krystian
Jeżdzę: a8 d2
Wysłany: 2013-10-08, 11:06   

nie robi to czasem jak olej sie nagrzeje w skrzyni?

Hesher
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-08, 17:27   

kolego, z mego doświadczenia jeżeli skrzynia biegow szarpie to czeka ciebie remont, przy niskim stanie oleju w skrzyni, ja go mialem o 2 litry za malo, objaw jest taki ze skrzynia nie szarpie, ale przerzuca biegi tak jakby sie wahala, jakby byla zdezorientowana, po prostu gubi sie, ale nie powinna szarpac, pisze ponieważ ja mialem taki objaw. po drugie jezeli masz odpalony silnik i trzymasz na hamulcu, przerzucajac lewarkiem na R D lub S i buda mocno zakolysze, to taka skrzynia tez dlugo nie pozyje, taki przypadek z kolei mial moj kumpel. inny, z kolei kolega mial beyke tez z tipem skrzynka 4hp i u niego skrzynia przy kick downie na 4 biegu przechodzila na 2 bieg z mocnym poślizgiem, koledze tez skrzynia nie pozyla dlugo i wstawil manuala. to tyle moge Tobie pomóc.

lesiu117 
Użytkownik

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4127
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-10-08, 18:33   

krystek78 napisał/a:
nie robi to czasem jak olej się nagrzeje w skrzyni?

w sumie tylko po nagrzaniu zaobserwowałem... "na zimno" nic mi się nie krzaczyło...

Hesher ciężko mi stwierdzić czy to szarpanie czy ślizganie się skrzyni... :/ to mój pierwszy automat...

przy przerzucaniu biegów nie ma kołysania... chyba że parkując lekko się cofnie na N to wtedy potrafi raz "puknąć" ale później znowu nic... Nawet na ciepło jak zmieniam bieg parkując na kilka razy bo np za mało miejsca jest to jest wszystko ok...

Hesher
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-08, 19:55   

ogólnie co moge doradzić to kolego sprawdz poziom oleju i jezeli jest okey to na pewno jest cos nie tak ze skrzynia tobie szarpie . ogolnie mozna wtedy gdybac co jej dolega, jedni powiedza kosz wstecznego inni sprzeglo kinetyczne inni ze tarczki sie wyjechaly, jeszcze inni zawory elektromagnetyczne, ASB jest skomplikowanym mechanizmem i w tym przypadku kiedy szarpie i wlacza sie u Ciebie tryb awaryjny, to tylko remont, bo dochodzenie ze moze to , a moze to to wiecej nerwow mozna sobie narobic

lesiu117 
Użytkownik

Wysłany: 2013-10-08, 23:11   

Hesher a gdzie w lubuskim polecasz jechać na sprawdzenie poziomu oleju, ew wymianę? Jestem z Sulechowa i jak narazie to myślałem o midparts w Nowogrodzie Bobrzaskim.

Czytałem instrukcje z: http://www.audiklub.org/f...php?f=1&t=76853 i nie wygląda na nic skomplikowanego sprawdzenie poziomu... ale nie mam lapka z xp żeby odpalić program do diagnostyki i co najważniejsze miejsca/kanału/podnośnika więc musiałbym się uciec do pomocy warsztatu...

[ Dodano: 2013-10-09, 00:13 ]
Hesher napisał/a:
w tym przypadku kiedy szarpie i wlacza sie u Ciebie tryb awaryjny

jak narazie tryb awaryjny włączył się 3 razy, a jeżdżony prawie codziennie , więc może nie jest aż tak tragicznie z nią... ;) jeżdżę cały czas ostrożnie nie waląc pedałem gazu w podłogę i szarpanie jest baaaardzo rzadkie, raz na kilka dni jakoś... :)

Hesher
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-09, 09:26   

ogolnie kiepska sprawa, nie pomoge, ja mam takiego swojego podwórkowego mechanika, w żarach, który czai cała grupe wag, a mechaniczne sprawy to we wszystkich ogarnia, który w tej chwili do konca listopada zawalony jest robota, ma tyle roboty bo wszystko sam robi. w bytomie odrzanskim od mojego kupla słyszalem tylko tyle ze remontuja tam skrzynie.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-09, 09:55   

lesiu117, W Nowogrodzie Bobrzańskim nie ma nic-sam tam kiedys sie udałem za czesciami to pocałowałem klamke a telefon prowadził mnie jedynie do Warszawy bo tam robią skrzynie. Sprawdzić olej możesz w kilku warsztatach w swojej okolicy(zg,żary,bytom odrz.)ale to nie są jakies super serwisy i o ile na pewno potrafia olej sprawdzić to nie wiem czy nie będą potem cudów wymyślać. Jak auto jeźdące to jedź to Wrocka.

lesiu117 
Użytkownik

Wysłany: 2013-10-10, 16:34   

A można jakieś namiary na serwis we Wrocławiu?

Hesher
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-10, 21:35   

kolego sprawdzic to sam mozesz nawet na zimnym oleju, odkrecasz korek wlewowy oleju , jakis zagiety drucik , i wszystko, jak ci sie oprze na rancie i pozniej go wyciagniesz. bedziesz widzial poziom oleju wiadomo trzeba wziac mala poprawke na to ze masz zimny olej. bo przy cieplym powinien byc na rowno z otworem. i wszystko.

[ Dodano: 2013-10-10, 22:36 ]
tylko ze ja mam 5hp. nie wiem jaka ty masz jak masz 4hp to nie czaje jak w niej jest

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-10, 22:58   

lesiu117 napisał/a:
A można jakieś namiary na serwis we Wrocławiu?

Ja serwisuje w podwrocławskim Biestrzykowie na Warsztatowej u Marka Łobody szczegóły poda CI wuj google :) jest jeszcze polecana Wrocławaka Długołęka ale ja tam nie znam ich.

RONI 
Użytkownik

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4,2
Zasilanie: PB
Imię: Roland
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2013-11-04, 08:26   

Witam podepne sie tematu skrzynka 5hp 24 szarpie z 3 na 2 wczoraj przy pocisnieciu zaczela sie slizgac i awaryjny wrzucila i czasami przy spokojnej jezdzie delikatnie poszarpuje tak z 5 razy i przestaje panowie co mnie czeka?

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2013-11-06, 17:02   

RONI napisał/a:
Witam podepne sie tematu skrzynka 5hp 24 szarpie z 3 na 2 wczoraj przy pocisnieciu zaczela sie slizgac i awaryjny wrzucila i czasami przy spokojnej jezdzie delikatnie poszarpuje tak z 5 razy i przestaje panowie co mnie czeka?

zacznij od sprawdzenia stanu oleju.
W moim przypadku też podślizguje na 4 i będzie mnie czekać wymiana konwertera. Zastanawiam się jednak w moim przypadku czy dać komuś to naprawy czy szukać sprzęgła i zrzucać karabin samemu.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2013-11-06, 17:06   

Myślę, że jeśli skrzynia będzie już ściągnięta to warto ją sprawdzić.

Pepeka 
Moje A8

Rocznik: 2006
Silnik cm3: jest
Skrzynia: a niech ją nagła ...
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: A4B7
Wysłany: 2013-11-06, 21:44   

Panowie troszkę pomieszam i ja. Pierwsza kardynalna zasada, skrzynia z programami DSP itp.
zawsze będzie wydawała sie być uszkodzoną w sytuacji gdy mamy nie do końca sprawny silnik. Sprawa rozbiaja się najcześciej o przepustnice, podciśnienia, MAF'y , czujniki prędkości i w innych autach jeśli występują MAP, T-MAP itp. Szarpanie przy "wajchowaniu" , cóż często stojąc pod górę lub z góry ew. na krawężniku go niema, czy zadaliście sobie pytanie, dlaczego ,połowa rzekomych awarii nie ma nic wspólnego ze skrzynią. Bierzcie to pod uwagę.
Powiem Wam ,że pewien serwis ASB zamawiał u mnie najczęściej - więcej jak połowa jego zamówień- jakieś popierdółki typu czujniki, selenoidy, przepływki, oringi i całą masę galanterii skrzyniowej

Odpowiedz do tematu