Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 98 4.2PB/LPG ] Telepanie silnia na wolnych obrotach  
Autor Wiadomość
ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2016-05-12, 22:06   

Marcin, niestety u mnie też nie dało się zdiagnozować. Dopiero jak już dwa wtryski szlak trafił i wymieniłem cały komplet problem znikł na dobre. A sadziło mi ubogą mieszanką tylko wtedy kiedy podczas butowania wybijało go z gazu ze względu na zbyt małą ilość w butli.
U mnie występują błędy grzałek na jednej i na drugiej stronie. Nie robi to mnie wrażenia jakiegoś.
Teraz od czasu do czasu jest jakieś dygnięcie, sporadycznie jedno na 200km na wolnych obrotach. Podejrzewam, że muszę wyczyścić TPS i sprawdzić Halla, dwa razy mi zgasła raz podczas dojeżdżania do świateł i dziś podczas stania w korku <bezradny>

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-12, 22:13   

Erni twoje LPG to szkoda gadać. Jakos to zyje ale ósemka nie wybacza niestety.

Błedy grzałek nie beda u ciebie skutkowały ich cąłkowitą padaczką tylko cos nie halo więc podejrzewam że to juz one same sa zmęczone chyba że pada ci układ sterowania grzałkami i nie pracuje tak jak trza.

Gasnac se sama nie może-rozumiem że na LPG więc to w sumie nie dziwne.

pioteros 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: 5HP24
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 4.2 ABZ
Wysłany: 2016-05-12, 22:21   

u mnie przeplywka pokazuej przynajmniej - dobrze, sondy oscyluja i pracuja jak powinny, zastanawia mnie moze bardziej czujnik halla albo predkosci walu obrotowego ktory wprowadzal auto w tryb awaryjny po tym jak kiedys umylem silnik, po wyschnieciu juz tego nei robil ale moze gdzies jest jakies zwarcie

co do qmaxa, jezdzilem 3 lata na qboxie a to to samo tylko 4 gary wiecej, wiec mysle ze to nie jego wina tym bardziej ze jak mowie na benzynie jest to samo, nieszczelnosci w dolocie tez nie mam, pod obd nie mam podpiecia, podobno w ABZcie to nei dziala ale nie jestem taki tego pewien

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-12, 22:26   

G28 jak najbardziej może tez powodowac takie objawy. Sprawdx zatem kostke i przewód. jak od lat nie zmieniany to przewód pewnikiem juz struchlały i się rozpada. Wymiana czujnika nie jest bardzo droga a może pomóc.

Qbox niby podobne ale nie to samo na Qmaxie mało kto sie zna a wiem to bo nawet nasz forumowy specjalista się na tym niedawno dopiero co uczył. Inny jakis tam gazownik pewnie nie ma wiekszego pojęcia. V8 to nie r4 niestety.

pioteros 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: 5HP24
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 4.2 ABZ
Wysłany: 2016-05-12, 22:27   

ciekawi mnie caly czas temat obd w abz w qmaxie, moze ktos to probowal chociaz podpiac zeby stwierdzic czy sie da czy nie ?

a tak pozatym ,gdzie dokladnie jest g28 ? lepiej spod spodu sie do niego dobrac ?

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2016-05-12, 22:29   

Apophis napisał/a:
Gasnac se sama nie może-rozumiem że na LPG więc to w sumie nie dziwne

No przecie na lpg, nie po to je mam by jeździć na benzynie :D
Nie stać mnie lać wachę więc nie wiem. A jest to tak sporadyczne, że wypłaty by mi nie starczyło na diagnozę na benzynie tego.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-12, 22:33   

pioteros napisał/a:
ciekawi mnie caly czas temat obd w abz w qmaxie, moze ktos to probowal chociaz podpiac zeby stwierdzic czy sie da czy nie ?

a tak pozatym ,gdzie dokladnie jest g28 ? lepiej spod spodu sie do niego dobrac ?

No jak nie probował-marekp750 robił to w Piotrka S8 AKH to bliźniak tylko nieco mocniejszy od ABZta.
bez podpiętego OBD to bedzie zwykły szajs co robi jak wiekszosc stagów zamieszanie i wymaga wyższych studiów cierpliwości by to wystroić.

ernesto napisał/a:
No przecie na lpg, nie po to je mam by jeździć na benzynie
Nie stać mnie lać wachę więc nie wiem. A jest to tak sporadyczne, że wypłaty by mi nie starczyło na diagnozę na benzynie tego.

Erni masz jakis interfejs do LPG pod reką? Zrobił bys se logi jakies itp dynamiczne przede wszystkim.
Wiesz ja te instalke po foxiku wraz z cała wiazka od silnika bym dla dziecka do zabawy oddał niech ma dzień czy dwa zabawke potem sie znudzi :)

CINEK 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2016-05-13, 10:07   

Apo co masz na mysli wywalic sondy tylne z systemu? Ja myslalem zeby kupic nowe i wsadzic na te adaptery zeby grzalek nie palilo. <bezradny>

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-13, 15:00   

To tez rozwiązanie ale w zasadzie koszt chyba ten sam co wykodowanie a wykodowanie to na wieki tego ze sterownika. Z mojego ECU były miedzy innymi te sondy wywalone więc przejedź się do genowefy to ci zgobią.

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2016-05-13, 17:28   

Od elektroniki mam swojego magika, natomiast dzis odpialem te tyle sondy . co jest z tym brc nie tak. Bo na pb wyskakuja tylko bledy sond i bardzo delikatie Na wolnych telepie, natomiast na lpg rano strzela w wydech telepie mocniej przez kilkanascie sekund no i blad 17536 wywala, za za ubogo na bank1. Ktory to bank 1 u nas? Tam zaczne szukac puszczalskiego <bezradny>

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-13, 17:47   

martin_rs4 napisał/a:
Od elektroniki mam swojego magika,

tym sie raczej nie kazdy potrafi zająć

Marcin tam w twojej okolicy to chyba nie ma żadnego konkretnego majstra <bezradny>
Dziadkowi tez nie potrafili ogarnac LPG

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2016-05-13, 18:05   

on tak bo od lat zajmuje sie tylko elektorniką i robi praktycznie wszystkie możliwe przeróbki, i w tym problem bo cieżko i niego z casem i terminem.

ale to mi sie nie spieszy akurat z tym wywaleniem sond...

co do lpg to z doświadczenia wie i mówi że brc, landi rezo itp są dobre jak są nowe..potem już nawet nie chodzi o ustawienie ale o koszta z tym związane. dlatego on w większości robic stagi i kme...ale brc tez mi ustawia...teraz po wymianie parownika i ustawieniu robie jakies 30km więcej nie jeżdżąc wolno....ciekawe ile w trasie wyjdzie, ale to już OT

zostają telepawki więc musze sprawdzić gdzie puszcza...

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-13, 18:36   

Długo się z tym bujasz Marcin bardzo długo. ja bym stracił dawno cierpliwośc ale to akurat twoja zaleta że ją masz :)

Jesli faktycznie jest dobry elektronik to zaklep se u niego termin i pozbądź się niepotrzebnego złomu z auta.

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2016-05-13, 18:46   

no tak zrobie...w sumie juz mi dawno o tym mowił że te sondy są tam nie potrzebne, ale musi minąć troche żebym się quwa zdecydował....

tak samo namawiał mnie na wymiane instalki, i mówił ze od dwóch lat bym nie miał poroblemu i zaoszczędził sporo kasy...ale.... <cicho>

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-05-13, 18:58   

A co ma instalka? Sterownik BRC (no chyba że się psuje samo ECU BRC)jest bardzo dobry a zużyte elementy możesz zastąpić tak jak w przypadku reduktora.

KME proste ale stag to predzej źródło problemów a jak lubisz sie bujać to nie rob nic bo juz masz problemy przecie :)

Nie wiem nad czym się zastanawiać w kwestii tych tylnych sond? <bezradny>
ja przy okazji swapa zleciłem wywalenie wszystkiego z silnika co nie potrzebne,tylne sondy,sai,EGR IMMO. To wszystko to jedna paczka i do niczego nie potrzebna. ECU ma się zajmowac samym silnikiem a nie pierdołami. Immo się zastapiło czyms co sam sobie potrafie ogarnać bo fabryczne sami wiemy że nadaje sie do niczego. A reszta to troche złomu mniej :)

Odpowiedz do tematu