Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 08 3.0TDI ] Tryb podnośnika  
Autor Wiadomość
Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-08-11, 11:00   

No to sa pytania na które pan FOSS powinien dawno znac odpowiedzi. My tu ci tylko pomoglismy rozwiac lingwistyczne niejasności :D

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2016-08-11, 13:18   

Apophis napisał/a:
No to sa pytania na które pan FOSS powinien dawno znac odpowiedzi. My tu ci tylko pomoglismy rozwiac lingwistyczne niejasności :D

hehehe... no właśnie logiki tego akurat nie kumam... to jakaś "niemiecka" logika <faktycznie>

Teoretycznie w tych autach nie ma zbędnych rzeczy... jak nie ma czegoś z wyposażenia to wiązki elektrycznej nie ma... jak nie ma czegoś z wyposażenia to w menu MMI też tego nie ma...
noi w związku z tym jak auto nie ma fabrycznego haka holowniczego to nie ma również sterownika przyczepy ale.... opcja holowania przyczepy w MMI jest i jest aktywna (można ją włączyć).

Więc skoro haka nie ma i nie ma sterownika przyczepy to po cholerę aktywna opcja holowania przyczepy? <hmm>
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-08-11, 13:32   

Jak wspomniałeś

FOSS napisał/a:
to jakaś "niemiecka" logika

Sam wiesz że nasze rozumy nie wszystko tu potrafia ogarnąć :D

pebo 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Wysłany: 2016-08-11, 19:59   

W D3 jest cuś takiego jak układ -J345- (sterownik świateł przyczepy) który komunikuje się po szynie CAN systemu Komfort i odbiera komunikaty „kierunkowskazy” i ze sterowników: -J519-, -J527-, -J533-, -J518- i -J393- więc podejrzewam, że jest montowany mimo braku haka holowniczego przyczepy. A jeśli się mylę i sterownik ten występuje tylko w modelach z hakiem, to pewnie dla opcji z hakiem/bez haka trzeba było pisać oddzielne wersje softu i być może (to tylko taka dywagacja), być może ze względu na funkcje rozproszone prościej było tak to zaprogramować i pozostawić. Stąd pozostałość opcji w MMI mimo np. braku haka.

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2016-08-12, 11:01   

pebo napisał/a:
W D3 jest cuś takiego jak układ -J345- (sterownik świateł przyczepy) który komunikuje się po szynie CAN systemu Komfort i odbiera komunikaty „kierunkowskazy” i ze sterowników: -J519-, -J527-, -J533-, -J518- i -J393- więc podejrzewam, że jest montowany mimo braku haka holowniczego przyczepy.

No właśnie sterownik przyczepy jest tylko w autach z fabrycznych hakiem holowniczym.

pebo napisał/a:
A jeśli się mylę i sterownik ten występuje tylko w modelach z hakiem, to pewnie dla opcji z hakiem/bez haka trzeba było pisać oddzielne wersje softu i być może (to tylko taka dywagacja), być może ze względu na funkcje rozproszone prościej było tak to zaprogramować i pozostawić. Stąd pozostałość opcji w MMI mimo np. braku haka.

Jak dla mnie głupie to. Tzn. nie to co piszesz tylko ogólny zamysł pozostawienia funkcji przyczepy dla aut bez haka.

Przecież w tym aucie jest wiele elementów wyposażenia które może być a może nie być, no. webasto, solardach, tylna roleta, oświetlenie Ambiente..... i jeżeli któregoś z tych elementów wyposażenia w aucie nie ma a auto jest poprawnie skonfigurowane (kodowania sterowników) to w MMI nie znajdziesz niczego z tym wyposażeniem związanego.

Być może pozostawiono to dla tych którzy w późniejszym czasie doposażą sobie auto w hak niefabryczny... ale znowuż jakieś to takie nielogiczne bo przecież zgodnie z najczęstszą praktyką producenta hak holowniczy powinien zostać zamontowany przez wykwalifikowany w tym zakresie warsztat a więc i ewentualne przekodowanie sterowników aby tą funkcję wyciągnąć na wierzch było by tu całkiem normalną czynnością.

eeee... wciąż nie kumam po co ta funkcja w autach bez haka a powiem szczerze że nie kojarzę D3 która by tego nie miała <bezradny>
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

pebo 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Wysłany: 2016-08-13, 21:05   

FOSS napisał/a:
pebo napisał/a:
W D3 jest cuś takiego jak układ -J345- (sterownik świateł przyczepy) który komunikuje się po szynie CAN systemu Komfort i odbiera komunikaty „kierunkowskazy” i ze sterowników: -J519-, -J527-, -J533-, -J518- i -J393- więc podejrzewam, że jest montowany mimo braku haka holowniczego przyczepy.

No właśnie sterownik przyczepy jest tylko w autach z fabrycznych hakiem holowniczym.

pebo napisał/a:
A jeśli się mylę i sterownik ten występuje tylko w modelach z hakiem, to pewnie dla opcji z hakiem/bez haka trzeba było pisać oddzielne wersje softu i być może (to tylko taka dywagacja), być może ze względu na funkcje rozproszone prościej było tak to zaprogramować i pozostawić. Stąd pozostałość opcji w MMI mimo np. braku haka.

Jak dla mnie głupie to. Tzn. nie to co piszesz tylko ogólny zamysł pozostawienia funkcji przyczepy dla aut bez haka.

Przecież w tym aucie jest wiele elementów wyposażenia które może być a może nie być, no. webasto, solardach, tylna roleta, oświetlenie Ambiente..... i jeżeli któregoś z tych elementów wyposażenia w aucie nie ma a auto jest poprawnie skonfigurowane (kodowania sterowników) to w MMI nie znajdziesz niczego z tym wyposażeniem związanego.

Być może pozostawiono to dla tych którzy w późniejszym czasie doposażą sobie auto w hak niefabryczny... ale znowuż jakieś to takie nielogiczne bo przecież zgodnie z najczęstszą praktyką producenta hak holowniczy powinien zostać zamontowany przez wykwalifikowany w tym zakresie warsztat a więc i ewentualne przekodowanie sterowników aby tą funkcję wyciągnąć na wierzch było by tu całkiem normalną czynnością.

eeee... wciąż nie kumam po co ta funkcja w autach bez haka a powiem szczerze że nie kojarzę D3 która by tego nie miała <bezradny>

Damianie, mnie też na logikę nie wszystko tu pasuje, ale ja jestem tylko zwykłym gminnym księgowym. Ale jak rozmawiałem z ludźmi, którzy podobnymi sprawami się zajmują (np. braciak - programista, albo szwagier - elektronik w fabryce tv) to nie raz mi mówili, że czasami pewne sprawy pozostawia się, bo przebudowa tego to są koszty. A później co bardziej dociekliwy użytkownik znajduje taki element i zachodzi w głowę, dlaczego tak to jest. Kiedyś jeden kumpel mi opowiadał mi o tym, jak podczas inwentaryzacji w magazynie znaleźli jakieś układy elektroniczne warte po kilka euro za sztukę - tyle, że mieli tego na ładnych kilka milionów. Więc zaprojektowali jakieś urządzenie (coś z RTV) aby ten układ zużyć i sprzedać - i poszło.

Kruger 
Moje A8

Rocznik: 2016
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: SŁAWEK
Jeżdzę: Audi a8 d4
Wysłany: 2018-03-04, 16:09   

Odkopie temat i podpowiem tryb holowania jest zabezpieczeniem automatycznej skrzyni biegów zmienia jej prace i skrzynia nie zmienia biegów jak szalona co może doprowadzić do jej uszkodzenia dla aut bez haka dotyczy przypadków gdy holujesz inny pojazd
Jest jeszcze opcja zmiany trybu pracy sprężarki zawieszenia by nie głupiała przy hamowaniu i dodatkowemu obciążeniu haka przez przyczepe

Odpowiedz do tematu