Autor |
Wiadomość |
piotrozog
Użytkownik
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8
Wiek: 41 Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 3 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 2010-10-12, 20:52 [D3 ALL
] Składanie automatycznie lusterek po zamknięciu
|
|
|
Witam
Ostatnio widziałem A8 D3 i Pan wysiadl z auta uzbroił alarm i złożyły się automatycznie lusterka . Jak myślicie jest szansa to jakoś zakodować ? |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2010-10-12, 23:00
|
|
|
Bez dodatkowego układu nie. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
genmaxiu
Użytkownik
Rocznik: 2013
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: Michal
Jeżdzę: A8 D4
|
Wysłany: 2013-10-02, 15:40
|
|
|
Odswieze...
Nikt nie opracowal rzezby do tego jeszcze? Ciekawi mnie mocno to zagadnienie - elektronik amator bez problemu ogarnie to za pomoca jednego przekaznika i kawalka kabla.
No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-10-02, 15:44
|
|
|
genmaxiu napisał/a: | No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D |
Ta opcja w D3 jest fabrycznie - wystarczy ją uruchomić. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
genmaxiu
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-02, 17:30
|
|
|
Bardzo chetnie dowiem sie szczegolow, wyslalem PM w tej sprawie, chyba, ze bedzie tu latwiej to poprosze - bede mial co robic dzis wieczorem |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2013-10-02, 20:13
|
|
|
FOSS napisał/a: | genmaxiu napisał/a: | No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D |
Opcja zamykania drzwi w czasie jazdy jest w opcjach MMI. A składanie lusterek, jeśli masz je składane elektrycznie to działa po przestawieniu pokrętła do regulacji lusterek oznaczeniem w dół (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Lusterka składają się po zamknięciu centralnego zamka. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-10-02, 20:28
|
|
|
pebo napisał/a: | A składanie lusterek, jeśli masz je składane elektrycznie to działa po przestawieniu pokrętła do regulacji lusterek oznaczeniem w dół (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Lusterka składają się po zamknięciu centralnego zamka. |
A to mnie zaskoczyłeś.
Mam składane lusterka ale składają się tylko przy włączonym zapłonie.
Przy zapłonie OFF jak przełączę na dół to nic się nie dzieje a po zamknięciu zamka centralnego czy z kluczyka czy też z przycisku KESSY lusterka się nie składają :roll:
Może coś z kodowaniem jeszcze trzeba zmienić - tą opcją nie byłem jakoś szczególnie zainteresowany więc nigdy tego nie zgłębiałem ale wiedza zawsze się przydaje. |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
genmaxiu
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-02, 20:32
|
|
|
pebo napisał/a: | FOSS napisał/a: | genmaxiu napisał/a: | No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D |
Opcja zamykania drzwi w czasie jazdy jest w opcjach MMI. A składanie lusterek, jeśli masz je składane elektrycznie to działa po przestawieniu pokrętła do regulacji lusterek oznaczeniem w dół (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Lusterka składają się po zamknięciu centralnego zamka. |
To wszystko wiem,i skladanie lusterek i zamykanie w czasie jazdy, niestety lusterka nie zamykaja sie automatycznie przy zamykaniu samochodu. Chodzi mi wlasnie o mozliwosc zamkniecia samochodu pilotem a wtedy lusterka zamknelyby sie automatycznie.
Wyglada to na gruba misje, a wydaje sie byc takie proste... Sugestie? |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2013-10-02, 20:38
|
|
|
Jasne. To pierwsza sprawa, że taka opcja musi ogólnie być, czyli lusterka składane wraz z mechaniką. No i trzeba sprawdzić, czy to się jakoś włącza/wyłącza w sterowniku komfortu, czego tak od ręki nie odpowiem - muszę sprawdzić. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-10-02, 21:39
|
|
|
pebo napisał/a: | Jasne. To pierwsza sprawa, że taka opcja musi ogólnie być, czyli lusterka składane wraz z mechaniką. |
No to to oczywista oczywistość :->
pebo napisał/a: | No i trzeba sprawdzić, czy to się jakoś włącza/wyłącza w sterowniku komfortu, czego tak od ręki nie odpowiem - muszę sprawdzić. |
A to to myślałem, że u ciebie tak działa dlatego wyraziłem zdziwienie że u mnie tego nie ma... bo warunek nr. 1 mam spełniony :lol:
Z poziomu MMI tego nie ma.
Z poziomu zielonego menu serwisowego nie wiem, nie sprawdzałem.
Z poziomu VCDS nie wiem bo tej konkretnie funkcji nie kojarzę chociaż śmiem twierdzić, że w kodowaniach tego nie ma bo tym bawiłem się wielokrotnie.
Może gdzieś w nastawach podstawowych czy adaptacjach w którymś z kanałów przestawiając konkretną pozycję ale tego to ja nie wiem bo nigdy tej konkretnie funkcji nie szukałem ;-) |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
genmaxiu
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-03, 10:36
|
|
|
Temat naprawde ciekawy, ta opcja jest naprawde przydatna w miastach, na parkingach. Zapodalem temat mojemu znajomemu elektronikowi, zobaczymy co on wymodzi. Ma ktos moze schemat elektryki drzwi? |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2013-10-03, 19:54
|
|
|
genmaxiu napisał/a: | Temat naprawde ciekawy, ta opcja jest naprawde przydatna w miastach, na parkingach. Zapodalem temat mojemu znajomemu elektronikowi, zobaczymy co on wymodzi. Ma ktos moze schemat elektryki drzwi? |
Tak, rok temu zostawiłem w Białymstoku na parkingu auto ze złożonymi lusterkami. Wracam, a jedno jest rozłożone. Ktoś na siłę rozłożył je do dołu (nie wiedzieć czemu, może chciał ukraść). Teraz składanie tego jednego lusterka nie działa, a nie bardzo wiem, jak się do tego mechanizmu dobrać, bo w ETCE i ELSIE niewiele widać. No i nie chcę uszkodzić szkła lusterka. |
|
|
|
|
|
|
|
genmaxiu
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-04, 10:36
|
|
|
Jest pewna czesc na ebayu , http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1438.l2649
Podeszloby to pewnie, ale nie pod CAN. Przejsciowka pod CAN (i to nie wiem czy do tego tez) kosztuje jakies £80 ale mozna by to bylo obejsc biorac prad z silniczka od lusterek.
Walkujemy ten temat obecnie na forum maniakow marki w anglii, stanelo na tym, ze trzeba 12V zmienic na 5.5V bo taki prad podawany jest na lusterka. Czy ktos jest w stanie cos takiego mniej wiecej ogarnac? A moze jest polski odpowiednik tego ustrojstwa na allegro?
EDIT: Ok, zadzwonilem do niego i niestety z racji tego, ze lusterka sa na szynie CAN, ten modul nie podejdzie.
Zostaje plan z przelacznikiem ktory ukradnie sygnal z centralnego zamka i wysle sygnal do przelacznika w drzwiach i lusterka zamkniete;P voila |
|
|
|
|
piter1959
Użytkownik
Rocznik: 2009
Skrzynia: tiptronic
Imię: piotr
|
Wysłany: 2013-10-19, 15:27
|
|
|
Mam D3 z 2009 roku i próbowałem włączyć opcje skaładania lusterek po zamknięiu ale nie działa. Jak obróce pokrętło w dół to składają sie lusterka , nie ma znaczenia czy obróce w lewo czy w prawo. Przy zamykaniu centralnego zxamka i otwieraniu tez nie reagują. Widocznie coś zmienili w porówniu z Waszym rocznikiem.
Przy okazji luterek mam pytanie . Mam problem z prawym lustrerkiem ( Od pasażera)
Ustawia sie samo w innej pozycji niż je ustawie. Np dopasuje wszystko jest ok na drugi dzien wsiadam do auta a tu lusterko całkiem w innej pozycji niż było. Próbuje zapisać w pamięci . i dalej nic. Siedzenia zostają tak jak ustawiłem a lusterko tylko to prawe żyje własnym życiem .Poradzi mi ktoś na to ? |
_________________ piter |
|
|
|
|
|
|
|
mario-975
Moje A8
Silnik cm3: 3,7
Skrzynia: Tipronic F1
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2014-02-11, 09:09
|
|
|
Witajcie,podepnę się pod ten temat.Mam problem zs składaniem prawego lusterka,mianowicie nie składa się tak jak powinno.Po przekręceniu lusterko idzie do połowy i się zatrzymuje.Natomiast po przekręceniu w pozycję rozłożenia składa się do kńca i rozkłada.Lewe lustro działa tak jak powinno.W VCDS-ie wykonyjąc testy wyjść lusterko poprawnie do końca się składa i rozkłada-może trzeb zaadoptować ster w drzwiach tylko nie wiem jaki jest kod dostępu i nr bloku?
Pomoże ktoś ;( |
|
|
|
|
|