Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[inne] Pomoc w doborze tarcz oraz klocków.  
Autor Wiadomość
rakpol 
Użytkownik

Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Bogusław
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2013-07-04, 11:49   

Ja rowniez poproszę o wycene tarcz hamulcowych oraz klocki na przod Audi a8 2000r WAUZZZ4DZ1N004052 chyba 323 tarcze

Lewian 
Moje A8

Rocznik: 2003
Zasilanie: PB
Imię: Andrzej
Jeżdzę: Audi A8 D3
Wysłany: 2013-07-08, 07:08   

rakpol napisał/a:
Ja rowniez poproszę o wycene tarcz hamulcowych oraz klocki na przod Audi a8 2000r WAUZZZ4DZ1N004052 chyba 323 tarcze

Witam.
Tarcze proponuję Zimmermann'a w cenie 235 zł/sztuka (wysoko nawęglane, powlekane antykorozyjnie) + klocki Ferodo - 330 zł/komplet lub TRW 260 zł/komplet.

Pozdrawiam

FOSS 
Moje A8

Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2013-07-08, 09:39   

Lewian napisał/a:
FOSS napisał/a:
Kolego Lewian skoro już tak się u nas zakorzeniłeś i emanujesz swoimi możliwościami to mam zadanie dla ciebie, może mi pomożesz...

Chętnie kupię, od zaraz, jarzma do tylnych zacisków hamulcowych do A8 D3 z silnikiem 6.0W12...
numery oryginałów 3D0.615.425.D (strona lewa) i 3D0.615.426.D (strona prawa)...
producentem jest, o ile dobrze pamiętam, firma TRW i identyczne występowały też w VW Phaeton 6.0W12.

Chętnie kupię, również od zaraz, blachy osłaniające tyle tarcze hamulcowe także do A8 D3 6.0W12...
numery oryginałów 3D0.615.611.A (strona lewa) i 3D0.615.612.A (strona prawa)...
te również, o ile dobrze pamiętam, występowały w VW Phaeton 6.0W12.

Ile kosztuje to w ASO to wiem ale o ile blachy osłaniające tarcze jeszcze przełknę o tyle cena jarzma do zakupów w ASO jakoś średnio mnie zachęca i chętnie kupiłbym bym je poza ASO... jeżeli nie nowe to nawet w częściach używanych jeżeli tylko takie trafię.

Coś możesz w tym temacie pomóc?

Blach niestety nigdzie znaleźć nie mogę, jarzmo znalazłem na stronę lewą, co do numeru OE na stronę prawą jesteś pewien ? Nie zamienia go na nic. Co prawda jest problem z dostępnością tego jarzma ale jutro postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Cena była by około 130 zł/sztuka.

Sorry, że dopiero teraz odpisuję ale ostatnio nie miałem chwili żeby spokojnie nad tym usiąść :-?

Numery części sprawdziłem kilkukrotnie...
na samochodzie mam zaciski o numerach 4E0.615.403B oraz 4E0.615.404B i do tych zacisków będą pasować tylko jarzma jak powyżej (numery oryginałów 3D0.615.425.D i 3D0.615.426.D) - taki zestaw hamulcowy występował w A8 D3 W12 2004-2005
W późniejszych latach (nie prześledziłem kiedy dokładnie to zmienili) występowały już zaciski 4E0.615.403.C i 4E0.615.404.C oraz jarzma do nich 4E0.615.425.A i 4E0.615.426.
Niestety, wg. informacji z ASO, te drugie jarzma nie będą raczej pasować do tych pierwszych zacisków ale jakbyś mógł sprawdzić czy przypadkiem TRW nie podaje takich samych zamienników.

Jeżeli chodzi o to prawe jarzmo które teoretycznie jest niedostepne to przyznaję, że też już wcześniej szukałem i z innych źródeł również uzyskałem info o braku dostępności - nie kumam tego ale może po prostu jarzma są symetryczne więc TRW robi tylko jedną stronę....... tak jest z przednimi jarzmami ale te w ASO występują pod jednym numerem a tylne niestety pod dwoma różnymi :roll:

Nie ukrywam, że chciałbym bazować na zaciskach które mam bo nic mi się z nimi nie dzieje więc te drugie numery podaję raczej informacyjnie co by była jasność sytuacji.
Jeżeli rozwikłasz tą zagadkę to jak pisałem wcześniej kupuję te jarzma od zaraz...... bo tarcze i klocki leżą i czekają w garażu już dłuższy czas :evil:

Sprawdzę jeszcze po numerach zestaw od S8 D3... może coś to wniesie do tematu chociaż z tego co kojarzę to W12 i S8 mają ten sam zestaw hamulcowy.

Co do blach osłaniających tarcze to podejrzewałem, że w zamienniku tego raczej nie kupię.... producentem również jest TRW ale jeżeli nie będzie tego poza ASO to pewnie kupię je właśnie w ASO bo znaleźć w używce to jak szukanie igły w stogu siana :-?

Żeby była jasność tematu... wszystko powyżej dotyczy tarcz 335x22mm montowanych fabrycznie w W12 ;-)
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Lewian 
Moje A8

Wysłany: 2013-07-08, 14:41   

FOSS napisał/a:
Lewian napisał/a:
FOSS napisał/a:
Kolego Lewian skoro już tak się u nas zakorzeniłeś i emanujesz swoimi możliwościami to mam zadanie dla ciebie, może mi pomożesz...

Chętnie kupię, od zaraz, jarzma do tylnych zacisków hamulcowych do A8 D3 z silnikiem 6.0W12...
numery oryginałów 3D0.615.425.D (strona lewa) i 3D0.615.426.D (strona prawa)...
producentem jest, o ile dobrze pamiętam, firma TRW i identyczne występowały też w VW Phaeton 6.0W12.

Chętnie kupię, również od zaraz, blachy osłaniające tyle tarcze hamulcowe także do A8 D3 6.0W12...
numery oryginałów 3D0.615.611.A (strona lewa) i 3D0.615.612.A (strona prawa)...
te również, o ile dobrze pamiętam, występowały w VW Phaeton 6.0W12.

Ile kosztuje to w ASO to wiem ale o ile blachy osłaniające tarcze jeszcze przełknę o tyle cena jarzma do zakupów w ASO jakoś średnio mnie zachęca i chętnie kupiłbym bym je poza ASO... jeżeli nie nowe to nawet w częściach używanych jeżeli tylko takie trafię.

Coś możesz w tym temacie pomóc?

Blach niestety nigdzie znaleźć nie mogę, jarzmo znalazłem na stronę lewą, co do numeru OE na stronę prawą jesteś pewien ? Nie zamienia go na nic. Co prawda jest problem z dostępnością tego jarzma ale jutro postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Cena była by około 130 zł/sztuka.

Sorry, że dopiero teraz odpisuję ale ostatnio nie miałem chwili żeby spokojnie nad tym usiąść :-?

na samochodzie mam zaciski o numerach 4E0.615.403B oraz 4E0.615.404B i do tych zacisków będą pasować tylko jarzma jak powyżej (numery oryginałów 3D0.615.425.D i 3D0.615.426.D) - taki zestaw hamulcowy występował w A8 D3 W12 2004-2005
W późniejszych latach (nie prześledziłem kiedy dokładnie to zmienili) występowały już zaciski 4E0.615.403.C i 4E0.615.404.C oraz jarzma do nich 4E0.615.425.A i 4E0.615.426.
Niestety, wg. informacji z ASO, te drugie jarzma nie będą raczej pasować do tych pierwszych zacisków ale jakbyś mógł sprawdzić czy przypadkiem TRW nie podaje takich samych zamienników.

Jeżeli chodzi o to prawe jarzmo które teoretycznie jest niedostepne to przyznaję, że też już wcześniej szukałem i z innych źródeł również uzyskałem info o braku dostępności - nie kumam tego ale może po prostu jarzma są symetryczne więc TRW robi tylko jedną stronę....... tak jest z przednimi jarzmami ale te w ASO występują pod jednym numerem a tylne niestety pod dwoma różnymi :roll:

Nie ukrywam, że chciałbym bazować na zaciskach które mam bo nic mi się z nimi nie dzieje więc te drugie numery podaję raczej informacyjnie co by była jasność sytuacji.
Jeżeli rozwikłasz tą zagadkę to jak pisałem wcześniej kupuję te jarzma od zaraz...... bo tarcze i klocki leżą i czekają w garażu już dłuższy czas :evil:

Sprawdzę jeszcze po numerach zestaw od S8 D3... może coś to wniesie do tematu chociaż z tego co kojarzę to W12 i S8 mają ten sam zestaw hamulcowy.

Co do blach osłaniających tarcze to podejrzewałem, że w zamienniku tego raczej nie kupię.... producentem również jest TRW ale jeżeli nie będzie tego poza ASO to pewnie kupię je właśnie w ASO bo znaleźć w używce to jak szukanie igły w stogu siana :-?

Żeby była jasność tematu... wszystko powyżej dotyczy tarcz 335x22mm montowanych fabrycznie w W12 ;-)

Cały czas działam coś w tym kierunku i łatwo o to nie jest ale może się uda ;)

Pozdrawiam

FOSS 
Moje A8

Wysłany: 2013-07-09, 00:02   

Lewian napisał/a:
FOSS napisał/a:

Cały czas działam coś w tym kierunku i łatwo o to nie jest ale może się uda ;)

Pozdrawiam

Sprawdziłem w ASO temat zacisków i jarzm i ...
te drugie numery zacisków (4E0.615.403.C i 4E0.615.404.C) są od S8...
nie wiem czym się różnią bo są do tych samych tarcz i tych samych klocków ale prawdopodobnie różnią się materiałem... tzn. te które ja szukam są pewnie jakieś żeliwne a te od S8 są dużo lżejsze (aluminium, duraluminium czy cokolwiek to miało by być) i są też sporo droższe co mogłoby potwierdzać tą materiałową tezę ;-)

Jarzma są z innymi numerami więc wszystko wskazuje na to że nie są symetryczne i musi być strona prawa i lewa.

Te których ja szukam były montowane w W12 praktycznie do końca produkcji modelu D3 i jeszcze w VW Phaeton do roku chyba 2011 więc wydaje mi się, że może na magazynie tego nie mają ale na zamówienie da się zrobić... bądź co bądź jak w ASO zamówię to chociaż teoretycznie magazyn tego nie ma to ktoś im to przecież dostarczy ;-)
cena w ASO x3 czy x4 jakoś mnie zachęca i nie widzę dla niej uzasadnienia :evil:

-

Czarny8800 
Moje A8

Rocznik: 2007
Zasilanie: ON
Imię: Marcin
Wysłany: 2013-07-09, 19:00   

Zapaliła się kontrolka klocków to czas szukac klocków na przód. Kupiłem samochód i poszedł kpl tarcz i klocków w serwisie. Klocki wiem że Jurid dostałem, i tragedia piszczą i szumia jak się nagrzeją, co prawda wytrzymały jakieś 15 tyś ale teraz chce coś dobrego.Zeby nie piszczały i nie wydawały dziwnych dzwięków:) Coś polecicie z autopsji.

FOSS 
Moje A8

Wysłany: 2013-07-09, 20:16   

Czarny8800 napisał/a:
Zapaliła się kontrolka klocków to czas szukac klocków na przód.
(...) Klocki wiem że Jurid dostałem, i tragedia piszczą i szumia jak się nagrzeją, co prawda wytrzymały jakieś 15 tyś ale teraz chce coś dobrego.Zeby nie piszczały i nie wydawały dziwnych dzwięków:) Coś polecicie z autopsji.

We wszystkich swoich ósemkach od lat używam TRW i właściwie złego słowa powiedzieć nie mogę... niektórym kolegom TRW podobnież piszczą ale ja nie mam z nimi takiego problemu... do swoich obecnych hebli z S8 też wrzuciłem TRW i jest wszystko OK ;-)

-

Lewian 
Moje A8

Wysłany: 2013-07-09, 22:06   

Czarny8800 napisał/a:
Zapaliła się kontrolka klocków to czas szukac klocków na przód. Kupiłem samochód i poszedł kpl tarcz i klocków w serwisie. Klocki wiem że Jurid dostałem, i tragedia piszczą i szumia jak się nagrzeją, co prawda wytrzymały jakieś 15 tyś ale teraz chce coś dobrego.Zeby nie piszczały i nie wydawały dziwnych dzwięków:) Coś polecicie z autopsji.

Numerek nadwozia podaj ;)

Pozdrawiam

Czarny8800 
Moje A8

Rocznik: 2007
Zasilanie: ON
Imię: Marcin
Wysłany: 2013-07-09, 23:38   

Lewian napisał/a:
Czarny8800 napisał/a:

Numerek nadwozia podaj ;)

Pozdrawiam

WAUZZZ4E68N003293

[ Dodano: 2013-07-10, 00:39 ]
FOSS napisał/a:
Czarny8800 napisał/a:
Zapaliła się kontrolka klocków to czas szukac klocków na przód.
(...) Klocki wiem że Jurid dostałem, i tragedia piszczą i szumia jak się nagrzeją, co prawda wytrzymały jakieś 15 tyś ale teraz chce coś dobrego.Zeby nie piszczały i nie wydawały dziwnych dzwięków:) Coś polecicie z autopsji.

We wszystkich swoich ósemkach od lat używam TRW i właściwie złego słowa powiedzieć nie mogę... niektórym kolegom TRW podobnież piszczą ale ja nie mam z nimi takiego problemu... do swoich obecnych hebli z S8 też wrzuciłem TRW i jest wszystko OK ;-)

Myślałem o ate cermic lub ebc yellow miał ktoś do czynienia z tym?

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-10, 00:32   

Ferrodo nie piszczą.

Gabriel 
Moje A8

Rocznik: 2000
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2013-07-10, 06:24   

FOSS napisał/a:
niektórym kolegom TRW podobnież piszczą

Ja poprzednie klocki miałem Textar, nie piszczały, więc kolejne kupiłem Textar i piszczą :( przy delikatnym hamowaniu, szczególnie w mieście w korku.
Tak że reguły nie ma chyba na to piszczenie.
Wydaje mi się że w zaciskach z czterema klockami to piszczenie bardziej występuje.

Lewian 
Moje A8

Wysłany: 2013-07-10, 07:31   

FOSS napisał/a:

Apophis napisał/a:
Ferrodo nie piszczą.

Może wypowiedziały by się osoby, które kupowały od nas klocki ? Bo sporo kolegów z forum już nam zaufało i wybrało TRW lub Ferodo.

Gabriel napisał/a:
Ja poprzednie klocki miałem Textar, nie piszczały, więc kolejne kupiłem Textar i piszczą :( przy delikatnym hamowaniu, szczególnie w mieście w korku.
Tak że reguły nie ma chyba na to piszczenie.

Masz rację, zawsze może trafić się jakiś większy kawałek metaliczny w klocku i będzie potem denerwował ucho, może też być spowodowane to przegrzaniem podczas pierwszych kilometrów przez co z żywicy, która jest spoiwem mieszanki zrobi się spiek. Ja jednak już po tak długiej pracy w tej branży uważam, że dobry klocek to raz na jakiś czas musi sobie zapiszczeć i trzeba się z tym pogodzić :-D

Poprawiłem cytat bo BBCode Ci zjadło.

Pozdrawiam
Simone331

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-10, 10:44   

Mialem u was nabyć klocki ale ubiegł mnie kolega Pszendza kory to miał u siebie nowiutki zbędny komplet klockow ferrodo. On sam tez zakladał kiedyś do A8 textary i mowił że sie wstydu tylko najadł tym piszczeniem a Ferrodo były ciche i u mnie też.

kmicic-lt 
Moje A8

Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Wysłany: 2013-07-12, 10:37   

Potrzebuje klocki hamulcowe przód.
Mam zamontowane tarcze ATE średnica 323.
Co mozesz polecic do tych tarcz i w jakiej cenie.
Pozdrawiam.

Audi S8, WAUZZZ4DZWN018281

Lewian 
Moje A8

Wysłany: 2013-07-12, 10:52   

kmicic-lt napisał/a:
Potrzebuje klocki hamulcowe przód.
Mam zamontowane tarcze ATE średnica 323.
Co mozesz polecic do tych tarcz i w jakiej cenie.
Pozdrawiam.

Audi S8, WAUZZZ4DZWN018281

Info na PW ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu