Autor |
Wiadomość |
bybus
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2012 Posty: 84 Skąd: Piaski
|
Wysłany: 2013-11-13, 11:52
|
|
|
uszek napisał/a: | Ja swoj post analizowałem na forum prawnym z tamtejszymi uzytkownikami, od ITD odpowiedzi nie mam zadnej, ale to nie moj problem, ja chęć współpracy z nimi nawiazałem, chciałem wskazać ale jak mi nie wyslą zdjęcia to jest niemożliwe, bede sie z nimi bujał z tym nawet i rok a po roku moga mnie cmoknąć
Moje zdjecie jest na bank od tylu wieć raczej mi go nie wysla, sprawy tez do sądu nie skierują bo to na ich barkach jest znalezienie winnego, ja mogę go wskazać na podstawie zdjęcia. |
Rację niby masz ale zawsze trzeba brać poprawkę że to Polska niestety, ot choćby info w liscie od ITD że w razie niewskazania kierowcy sprawę kierują do sądu, a przecież nie są do tego uprawnieni.......ech..........
No nic pismo wysłałem, poczekam co dalej.
Uszek i FOSS dzięki !!!!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
uszek
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 18 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Mar 2012 Posty: 857 Skąd: RZ
|
Wysłany: 2013-11-13, 13:05
|
|
|
bybus napisał/a: | Rację niby masz ale zawsze trzeba brać poprawkę że to Polska niestety, ot choćby info w liscie od ITD że w razie niewskazania kierowcy sprawę kierują do sądu, a przecież nie są do tego uprawnieni.......ech.......... | Niech skierują, ja chciałem wskazać na podstawie zdjecia, niestety inaczej nie pamietam |
|
|
|
|
|
|
|
bybus
Moje A8
Silnik cm3: 4200
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2012 Posty: 84 Skąd: Piaski
|
Wysłany: 2013-11-13, 13:10
|
|
|
uszek napisał/a: | bybus napisał/a: | Rację niby masz ale zawsze trzeba brać poprawkę że to Polska niestety, ot choćby info w liscie od ITD że w razie niewskazania kierowcy sprawę kierują do sądu, a przecież nie są do tego uprawnieni.......ech.......... | Niech skierują, ja chciałem wskazać na podstawie zdjecia, niestety inaczej nie pamietam |
No właśnie, daj znać jak sprawa dalej się potoczy. A tak nawiasem jeździsz taką białą ósemką ?
Często ją widzę na Staszica przy LO. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-11-13, 13:52
|
|
|
bybus napisał/a: | Rację niby masz ale zawsze trzeba brać poprawkę że to Polska niestety, ot choćby info w liscie od ITD że w razie niewskazania kierowcy sprawę kierują do sądu, a przecież nie są do tego uprawnieni.......ech.......... |
To niech skierują sprawę do sądu.
W PL nie masz obowiązku prowadzić ewidencji tego komu użyczasz auto.
Dla pojazdów firmowych trudniej z tego wybrnąć (szczególnie dla aut powyżej 3,5t które objęte są odrębnymi przepisami) ale w przypadku auta prywatnego możesz pożyczać go komu chcesz, kiedy chcesz i na jak długo chcesz i nie musisz tego nigdzie zapisywać.
Innymi słowy nie musisz wiedzieć kto i kiedy prowadził twój samochód.
Co więcej, masz prawo odmówić zeznań (w tym wypadku wskazania kierującego) jeżeli zeznania te mogłyby narazić na odpowiedzialność karną ciebie lub kogoś z twoich najbliższych.
Nawet jeżeli w toku dalszego postępowania wyjaśniającego udowodnią ci że to ty jechałeś to możesz zostać ukarany za ujawnione wykroczenie ale nie możesz zostać dodatkowo ukarany za to że się do tego nie przyznałeś.
Poza tym należy być świadomym, że ukarany ma zostać kierujący który popełnił wykroczenie a nie stricte właściciel auta.
Noi organ prowadzący postępowanie ma obowiązek udowodnić ponad wszelką wątpliwość, kto był tym kierującym.... wszelkie niejasności w materiale dowodowym powinny być rozpatrywane na korzyść podejrzanego.
Podsumowując......
nie ma kierowcy popełniającego wykroczenie to nie ma kogo ukarać kary.....
nie ma zdjęcia kierowcy lub innego niezbitego dowodu na niego wskazującego to nie twój problem - zebranie materiału dowodowego leży po stronie organu. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
uszek
Moje A8
Imię: Mateusz
Pomógł: 18 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Mar 2012 Posty: 857 Skąd: RZ
|
Wysłany: 2013-11-13, 14:01
|
|
|
Cytat: | tak nawiasem jeździsz taką białą ósemką ?
Często ją widzę na Staszica przy LO. |
Nie , ciemna sliwka, ta biała mi sie tez raz rzuciła w oczy gdzies z jakas kierowniczka |
|
|
|
|
Marek_M
Użytkownik
Rocznik: 1995
Skrzynia: tiptronic
Imię: Marek
Wiek: 38 Dołączył: 25 Wrz 2013 Posty: 19 Skąd: Wrocław/ Kępno
|
Wysłany: 2013-11-24, 20:41
|
|
|
Panowie uważajcie jak jeździcie, ja w środę dopiero odzyskałem moje ukochane prawko. Miałem 25pkt, trzy dni po zatrzymaniu prawka kasowały mi się 2pkt. Mam to już za sobą i nikomu z Was tego nie życzę :-| |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-24, 23:18
|
|
|
Marek_M, Dobry jesteś. Dostawałem mandaty za szybkość jak jechałem maluchem,fiestą dieslem,łacznie może z 10pkt przez 13 lat by było doliczając parkowanie nie tam gdzie trza i jakies inne manewry. |
|
|
|
|
Marek_M
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-11-25, 07:34
|
|
|
Apophis, najsmieszniejsze jest to, ze prywatnym autem nigdy w zyciu mandatu nie dostalem, tylko sluzbowym scudo 90KM i oplem combo 75KM, nawet nie bylem swiadom tego, ze przekroczylem limit, tylko przy zwyklej kontroli sie okazalo jak na wakacje jechalem:-) |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-11-25, 10:39
|
|
|
Marek_M napisał/a: | .... nawet nie bylem swiadom tego, ze przekroczylem limit, tylko przy zwyklej kontroli sie okazalo jak na wakacje jechalem:-) |
Niestety jakieś 10 lat temu też miałem taką nieprzyjemność..... o tym, że straciłem prawko dowiedziałem się przypadkiem podczas zwykłej kontroli drogowej...... co więcej decyzję o utracie uprawnień wydano już pół roku wcześniej ale że nic nie wiedziałem i kontroli żadnej nie miałem więc tak sobie jeździłem.
Też przestrzegam, szczególnie tych którzy mają więcej kategorii niż tylko B bo jak tracisz prawko to tracisz wszystko co masz....... a później trzeba zdawać od początku każdą kategorię oddzielnie.
Ja mam tylko BC ale i tak bolało....... dopiero jak zdałem B i miałem papier to potwierdzający to mogłem złożyć papiery na C..... terminy były takie, że najpierw odebrałem lejce na B a C zrobiłem chyba z pół roku później :-x
Ja obie kategorie zdałem za pierwszym razem ale jak zauważyłem niektórzy egzaminatorzy są cięci na tych co utracili prawko za punkty i potrafią być bardzo bardzo skrupulatni podczas egzaminu :evil: |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-25, 15:06
|
|
|
FOSS napisał/a: | Ja obie kategorie zdałem za pierwszym razem ale jak zauważyłem niektórzy egzaminatorzy są cięci na tych co utracili prawko za punkty i potrafią być bardzo bardzo skrupulatni podczas egzaminu :evil: |
To prawda ale znam jeden przypadek jak kolesiowi za % zaprali na rok i po tym sie okazało że jeszcze punkty więc musiał zdawac potem i zdał celujaco
Ja mam tez B i D więc szkoda by było to zmarnowac bo wiem ile trudu mnie kosztowało i pieniędzy tez. |
|
|
|
|
|
|
|
Marek_M
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-11-25, 17:03
|
|
|
FOSS napisał/a: | Ja obie kategorie zdałem za pierwszym razem ale jak zauważyłem niektórzy egzaminatorzy są cięci na tych co utracili prawko za punkty i potrafią być bardzo bardzo skrupulatni podczas egzaminu :evil: |
No właśnie mnie zastanawia jak to z nimi jest... Ja te chore testy zdałem za pierwszym razem, ale niestety na praktyce poległem bo nawet nie wiedziałem jak to wszystko wygląda, nie znałem kompletnie strefy egzaminacyjnej. Egzaminator stwierdził, że nie wie dlaczego zdaje i każdy jest traktowany tak jak kursant co pierwszy raz w życiu podchodzi do egzaminu.
Niestety po oblanej praktyce wszystko od nowa, musiałem założyć profil kandydata itd. Testy jeszcze raz i praktyka w jednym dniu. Tym razem się udało, stras większy jak na maturze a radość po wszystkim jak po "pierwszym razie" :mrgreen: |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-11-25, 17:19
|
|
|
Marek_M napisał/a: | No właśnie mnie zastanawia jak to z nimi jest... Ja te chore testy zdałem za pierwszym razem, ale niestety na praktyce poległem bo nawet nie wiedziałem jak to wszystko wygląda, nie znałem kompletnie strefy egzaminacyjnej. Egzaminator stwierdził, że nie wie dlaczego zdaje i każdy jest traktowany tak jak kursant co pierwszy raz w życiu podchodzi do egzaminu. |
Nie wiew jak to z nimi teraz jest bo ja odzyskiwałem prawko już chyba ponad 10 lat temu a to były trochę inne czasy w tej dyscyplinie ;-)
A punkty to nałapałem praktycznie wszystkie za prędkość..... kumulacja taka..... wtedy często latałem i po Polsce i na zachód noi niestety zrobiło mi jakieś foto o którym nie miałem pojęcia :-x
A jeżdżenia po alkoholu nie toleruję totalnie...... jak widzę delikwenta ewidentnie pod wpływem to sam zadzwonię na 112...... może jemu w życiu zaszkodzę ale może komuś innemu życie uratuję :!: |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-25, 17:23
|
|
|
FOSS napisał/a: | A jeżdżenia po alkoholu nie toleruję totalnie...... jak widzę delikwenta ewidentnie pod wpływem to sam zadzwonię na 112...... może jemu w życiu zaszkodzę ale może komuś innemu życie uratuję :!: |
To jest prawda!
Pamiętam jak dawno już temu pewien znajomy tak sie cieszył że zdał prawko za pierwszym razem że tej samej nocy z kolegami pod wpływem niedozwolonych substancji je stracił... |
|
|
|
|
audik
Moje A8
Rocznik: 2001
Skrzynia: Tip
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 84 Skąd: CRACOVIE
|
Wysłany: 2013-11-26, 08:37
|
|
|
Dobrze, że na rowerze można teraz po pijaku śmigać : :wpale: |
_________________ no i "ni mom" A8
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Skrzynia: tiptronic FBG
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2013-11-26, 10:35
|
|
|
ja w sumie dawno temu dostalem mandat od strazy miejskiej wiem gdzie i kiedy i jakie były okoliczności , fakt jechałemn za szybko ale jechałem równolegle z innym pojazdem zdjęcie jakie dostałem pozostawia wiele do zyczenia i wiem ze nie mogli dokonac prawidłowego pomiaru ... nie w przypadku kiedy pojazdy jadą obok siebie z fotoradaru stacjonarnego
i chyba nie powinienem za to placic lecz juz za pozno ... ale na nast raz tak hamsko wykadrowana fota mogłabyc zrobiona rownie dobrze na postoju pod sklepem....
|
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
|