Autor |
Wiadomość |
pawelec
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 03 Lip 2013 Posty: 98 Skąd: München/Geretsried/Łódź
|
Wysłany: 2015-07-17, 21:05
|
|
|
Niemczech na autobahnach jak są te tablice co informują o stau i pokazują te ograniczenia ... uważać bo tam jest fotoradar ale czy przyjedzie do Polski to nie wiem ale mi koledzy Niemcy mówili że warto zwalniać jak jest ograniczenie |
|
|
|
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Cze 2014 Posty: 1802 Skąd: VENLO/WROCŁAW
|
Wysłany: 2015-07-17, 21:18
|
|
|
nie zwróciłem uwagi na ten znak wrzuc fote.... |
_________________ Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z-symphony-ii-na-navigation-plus-problem-z-kierownica-t88801.htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL] |
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-07-17, 21:45
|
|
|
pawelec napisał/a: | jak są te tablice co informują o stau i pokazują te ograniczenia ... uważać bo tam jest fotoradar | Nie nie ma, po prostu jakiś mądrala jednorazowo wpadł na pomysł i schował za znakiem . W DE co jeden to cwańszy, chowają fotoradary w autach z przyciemnionymi szybami, koszach na śmieci, w drzewach, wieszają na mostach lub np. udając awarie auta stawiają trójnóg przed maską ...mówię wam, cwane lisy |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: automat
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Cze 2014 Posty: 1802 Skąd: VENLO/WROCŁAW
|
Wysłany: 2015-07-17, 21:52
|
|
|
w nl to samo dziady robia potwierdzam |
_________________ Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z-symphony-ii-na-navigation-plus-problem-z-kierownica-t88801.htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL] |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-18, 05:36
|
|
|
Co fakt to fakt u nas juz to zabronione tam zyje pełnia zycia więc raczej jeździjcie przepisowo. Od szaleństw sa te niemieckie autobahny gdzie czesto pocisnac se mozna. Najgorsze kraje to skandynawia,anglia i szwajcaria tam ograniczenia sa znaczne a luzów zero. |
|
|
|
|
pawelec
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 03 Lip 2013 Posty: 98 Skąd: München/Geretsried/Łódź
|
Wysłany: 2015-07-18, 13:07
|
|
|
Zgadzam się z waszymi wypowiedziami bo np. u mnie w miasteczku obok Wolfratshausen czasem stoi VW Caddy brązowy odwrócony i w aucie jest tzw. śmietnik oraz VW T5 na wjeździe od strony rzeki Isar lub stoją juz na wyjeździe z tego miasteczka w stronę Penzberg. ... wiec tutaj jeszcze to normalne i się ukrywają
A foto mojemu ojcu w tamtym roku przyszło z fotoradar i tak samo.... na wjeździe do miasteczka Sauerlach tuż za znakiem |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-18, 13:31
|
|
|
Jak zaczna przeginać z tym tak jak w PL to sie troszke udzie zbuntuja ale znając niemców to minie wiele lat jesli cos |
|
|
|
|
pioter
Master MOD
Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1796 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 2015-08-19, 20:21
|
|
|
Wymieniałem przednią szybę i winiety udało się ładnie odkleić / odciąć ale jak jechałem i coś mi nie pasowało . Okazało się że Austriacka ma zabezpieczenie i nie da się przełożyć bo pokazują się napisy których wcześniej nie było . Dobrze że to zobaczyłem bo kontrole są tam często i by była ładna pokuta . |
_________________ ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
|
|
|
|
|
|
|
|
Unseen [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-20, 08:43
|
|
|
Nie wiedzielam o tych ekstra karach za przekraczanie predkosci w rejonach robot drogowych. 2 lata temu ustrzelilo mnie 74 na 60km/h, nigdy nie wyslali mi pocztowki do UK.
W lipcu zaliczylam fotke na ograniczeniu 100km/h, jechalam tak okolo 120km/h wedlug licznika, wiec pewnie okolo 115-116km/h. Jak do tej pory nic nie dostalam.
Zauwazylam, ze Niemcy postawili mnostwo fotoradarow na autostradach, a niektore sa bardzo sprytnie ukryte, np pod wiaduktami, na ograniczeniach 80-100km. Widzialam tez przenosne kamery na trasie miedzy Berlinem, a polska granica. Ale tam jest taki gesty ruch na dwoch pasach, ze zwykle ustrzeli pierwsza osobe, a reszta z tylu zwalnia.
Jak wszystkie pasy podejrzanie zwalniaja do ograniczenia predkosci, to znaczy ze gdzies jest kamera. Oczywiscie te kamery sa szare i na tyle male, ze nie ma szans na dojrzenie ich z daleka.
Jesli chodzi o inne kraje, to w Norwegii widzialam wielokrotnie patrole z przenosnymi radarami, tam zwykle stawali w takim miejscu, ze nie bylo ich widac i z kamera zawsze byl zywy czlowiek. Raz widzialam pania siedzaca na stoleczku przy radarze miedzy barierkami, innym razem pani w szarym ubraniu wtapiala sie w sciane tunelu, przed ktorym stala. Na parkingu za tunelem zbierali tych, ktorzy wylosowali mandat. Nie wiem jakie sa mandaty w Norwegii, ale na pewno nie tanie. A ograniczenia predkosci sa tam bardzo niskie, wiec trzeba uwazac.
W Szwajcarii jest mnostwo fotoradarow na autostradach. Zwykle sa to takie szare slupki ukryte w krzaczkach miedzy barierkami, ledwo je widac. Wszyscy z reguly jada w miare przepisowo, 120km/h-125km/h. Zawsze mam tam najmniejsze spalanie ;-) |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-08-20, 12:09
|
|
|
Unseen, jezeli w Niemczech na obcych tablicach przekroczysz nieznacznie dozwolona predkosc (do 20km/h) to nie wysylaja za granice mandatu. Moze byc tak, ze jak zatrymaja Cie do kontroli i wrzuca tablice w baze danych bedziesz musial uregulowac zalegly "rachunek". |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-20, 12:40
|
|
|
Witam!
Unseen napisał/a: | tam jest taki gesty ruch na dwoch pasach, ze zwykle ustrzeli pierwsza osobe, a reszta z tylu zwalnia. | -Jechalem jakis czas temu przebudowywanym, odcinkiem.Byly trzy pasy w jedna strone.Jechalem srodkowym.Praktycznie nie bylo mozliwosci ustawienia radaru.Byl taki luk ze zmiana nawierzchni.Nagle zobaczylem jakis blysk.Myslalem ze to swiatlo odbite z jakiegos lusterka/ szyby innego samochodu.Po jakims czasie przyszedl "rachunek".Nie jest tez prawda ze mozna sie schowac za "zajacem".Te niedobre urzadzenia maja zdolnosc zrobienia do 100.000 ujec na godzine.Latwo wiec mozna policzyc.Co do ilosci "zasadzek" to w ostatnim okresie wzrosla niewspolmiernie.Nawet w niedziele widzialem jak ustawiali radar.Ten kraj sie konczy.
Stefan. |
|
|
|
|
Unseen [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-20, 13:07
|
|
|
danishow napisał/a: | Unseen, jezeli w Niemczech na obcych tablicach przekroczysz nieznacznie dozwolona predkosc (do 20km/h) to nie wysylaja za granice mandatu. Moze byc tak, ze jak zatrymaja Cie do kontroli i wrzuca tablice w baze danych bedziesz musial uregulowac zalegly "rachunek". |
Czytalam kiedys, ze trzymaja te informacje tylko 3 miesiace i potem juz nie wystawiaja rachunku w razie zatrzymania. Jak do tej pory, nigdy mnie nie zatrzymano zagranica.
majkaistefan napisał/a: | Witam!
Unseen napisał/a: | tam jest taki gesty ruch na dwoch pasach, ze zwykle ustrzeli pierwsza osobe, a reszta z tylu zwalnia. | -Jechalem jakis czas temu przebudowywanym, odcinkiem.Byly trzy pasy w jedna strone.Jechalem srodkowym.Praktycznie nie bylo mozliwosci ustawienia radaru.Byl taki luk ze zmiana nawierzchni.Nagle zobaczylem jakis blysk.Myslalem ze to swiatlo odbite z jakiegos lusterka/ szyby innego samochodu.Po jakims czasie przyszedl "rachunek".Nie jest tez prawda ze mozna sie schowac za "zajacem".Te niedobre urzadzenia maja zdolnosc zrobienia do 100.000 ujec na godzine.Latwo wiec mozna policzyc.Co do ilosci "zasadzek" to w ostatnim okresie wzrosla niewspolmiernie.Nawet w niedziele widzialem jak ustawiali radar.Ten kraj sie konczy.
Stefan. |
Nie mowilam, zeby chowac sie za zajaca, tylko ze ogolnie byl taki gesty ruch, ze jak tylko ustrzelilo pierwszego, to wszyscy inni zdazyli zwolnic.
Jak sie zastanowic, to wiekszosc tych radarow widzialam w rejonach Berlina i ogolnie na wschodzie Niemiec. Natomiast na moich standardowych trasach typu Monachium - Frankfurt - Kolonia, nie zauwazylam. Rozejrze sie za tydzien.
Przy robotach drogowych jest zwykle znak ostrzegajacy o fotoradarze. Zaczelam na to zwracac szczegolna uwage, po pierwszej fotce. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-20, 16:56
|
|
|
Wiecie co dziwia mnie te wasze wpisy. Latam często na trasie A4,A7 A66 i czasami na A15,A13 i nie spotkałem tam fotopstryczków. Zazwyczaj staram się jeździć przepisowo no ale po waszych wpisach raczej tak bede jeździł. |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
|
Wysłany: 2015-08-20, 17:52
|
|
|
Lepiej uważać, zwłaszcza że w DE można tylko osiem punktów mieć ...przy dziewiątym prawko leci na rok. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-20, 18:43
|