Autor |
Wiadomość |
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2015-11-02, 22:23
|
|
|
pioter napisał/a: | Jako że sezon zimowy się zaczyna to w Austrii od 01.11 obowiązek na zimówkach , w Czechach też a na Słowacji od 15stego . |
Nieprawda. W CZ masz tak, ze fakt od okreslonej daty ale sam masz obowiazek przewidziec pogode. wiec jak nie ma mrozow, nie jest slisko, lod, nie ma sniegu to i w grudniu mozesz latac na letnich kapciach |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
pioter
Master MOD
Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1796 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 2015-11-03, 07:54
|
|
|
Zgadza się , sprawdziłem że na Czechach jest to też zależne od warunków pogodowych ale przewidzieć pogodę ciężko a że można dostać pokutę to lepiej nie ryzykować . |
_________________ ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-11-03, 11:53
|
|
|
To podobnie jest w DE,jak snieg to bedzie działka. |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-11-03, 16:38
|
|
|
Witam!
Apophis napisał/a: | To podobnie jest w DE,jak snieg to bedzie działka. | -wtedy bedzie kiedy wyniknie z tego problem.
-spowodujesz wypadek
-spowodujesz utrudnienie w ruchu
Mandat 40 € i ew problemy z ubezpieczycielem.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-11-04, 17:40
|
|
|
Dokładnie tak. |
|
|
|
|
pioter
Master MOD
Skrzynia: tiptronic
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1796 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 2016-01-10, 07:55
|
|
|
Na Słowacji wprowadzili elektroniczne winiety ( tak jak od kilku lat jest na Węgrzech ) , płacisz na granicy lub stacji paliw i masz nr rejestracyjny wbity w system a na autostradzie skanują co jakiś czas żeby sprawdzić . Na SK zapłaciłem 50euro za cały rok . U nas kiedyś mieli taki pomysł ale ktoś wymyślił że lepiej żeby bramki były . |
_________________ ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-10, 10:38
|
|
|
No te bramki to żenada. Ale tam autostrady sa jednego własciciela a nie kilku jak to u nas...
A co do mandatów z DE to kolega dostał niedawno 20euro za przekroczenie o 3 km na 30stce we Frankfurcie. Przyszło do PL. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2016-01-10, 13:51
|
|
|
Apophis napisał/a: | No te bramki to żenada. Ale tam autostrady sa jednego własciciela a nie kilku jak to u nas... |
No można na to spojrzeć w dwojaki sposób...
bo jak są bramki to po pierwsze płacisz tylko za te odcinki autostrady które są płatne a przecież są takie które płatne nie są,
a po drugie to płacisz tylko wtedy kiedy tą autostradą jeździsz.
Dlatego ja istnienia samych bramek jako takich wcale nie neguję, uważam wręcz, że to lepsze niż miałbym płacić z góry jakąś opłatę zryczałtowaną niezależnie czy z tego korzystam czy nie.
Inna sprawa to to, że ta autostrada w PL do tanich raczej nie należy... taka A2 od Strykowa do prawie samej granicy to jakieś 340km a opłata aktualnie chyba jakieś 80pln.
Noi to kretyńskie zróżnicowanie cen... jeden odcinek płatny x drugi 0,5x a trzeci 2x... a przecież autostrada tam gdzie jest 2 razy drożej nie jest 2 razy szersza i nie ma limitu prędkości podniesionej do 280km/h
I ten kretyński polski zwyczaj, że skoro zbudowano autostradę to kierowcy MUSZĄ nią jeździć i teraz na okolicznych drogach przy autostradzie trzeba zrobić takie zasieki żeby żadnemu kierowcy nie chciało się już jeździć drogami lokalnymi - to jest dopiero żenada
Apophis napisał/a: | A co do mandatów z DE to kolega dostał niedawno 20euro za przekroczenie o 3 km na 30stce we Frankfurcie. Przyszło do PL. |
ŁoŁ.... ja wiem, że tu na takich właśnie ograniczeniach pilnują i nie pobłażają ale 3km/h?
Chociaż z drugiej strony to jest to 10%.
Ale że im się chciało to do PL wysyłać to jestem pod wrażeniem |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
SenatorS8
Moje A8
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy Wiek: 42 Dołączył: 25 Gru 2013 Posty: 352 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2016-01-10, 15:39
|
|
|
W okresie swiateczno noworocznym przebywalem na naszym poludniu,zachaczylem i o Słowację.
Foss -jak ktos nie chce placic ryczaltu to tam nikt go nie zmusza do tego ,mozesz jezdzic drogami lokalnymi.
Oplaty sa smieszne.
Za rok 50 E czyli cale 230zl normalnie kosmos.Najtaniej to 10E za 10 dni tez kosmos bo 40kilka zlotych.
Jadac z Gdańska zaplacilem na odcinku 760 km 50 zl w jedna strone. wiec w obie jest 100 na przestrzeni 10 dni mojego wypadu -ot oszczednasc wedlug twej logiki,ale nie musialem przeciez moglem wybrac nieautostrady.
Nasi wlodarze zawsze tak oblicza zeby bylo dla nas lepiej i taniej nawet gdy realnie w portfelu masz mniej. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2016-01-10, 21:06
|
|
|
SenatorS8 napisał/a: | Foss -jak ktos nie chce placic ryczaltu to tam nikt go nie zmusza do tego ,mozesz jezdzic drogami lokalnymi.
Oplaty sa smieszne.
Za rok 50 E czyli cale 230zl normalnie kosmos.Najtaniej to 10E za 10 dni tez kosmos bo 40kilka zlotych.
Jadac z Gdańska zaplacilem na odcinku 760 km 50 zl w jedna strone. wiec w obie jest 100 na przestrzeni 10 dni mojego wypadu -ot oszczednasc wedlug twej logiki... |
Ale czy ja pisałem o jakimś oszczędzaniu?
Komentowałem sposób pobierania opłat i organizację ruchu drogowego w PL
SenatorS8 napisał/a: | Nasi wlodarze zawsze tak oblicza zeby bylo dla nas lepiej i taniej nawet gdy realnie w portfelu masz mniej. |
taaaa, lepiej i taniej.... tylko w PL |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-12, 19:05
|
|
|
FOSS napisał/a: | ŁoŁ.... ja wiem, że tu na takich właśnie ograniczeniach pilnują i nie pobłażają ale 3km/h?
Chociaż z drugiej strony to jest to 10%.
Ale że im się chciało to do PL wysyłać to jestem pod wrażeniem |
No własnie byłem w szoku,kumpel czesto smiga na zachód to podal znajomemu co by to opłacił bedąc zaraz w DE-20euro a ten zapomniał i przyszło poleconym 40euro.
Było to w centrum Frankfurtu a Main a tam jak wiem sporo się goraczkują-trza uważać. Fotopstryczek był w kombiaku z ciemnymi szybami |
|
|
|
|
|